Een lange tijd kon je in Nederland pas op je 18e beginnen met rijlessen. Sinds kort is dat anders geregeld. 2toDrive was een experiment waarbij het mogelijk was om rijles te nemen vanaf 16,5 jaar. Het experiment was een groot succes, waarna het op 18 maart 2018 officieel is ingevoerd.

 

Door 2toDrive is het nu mogelijk om op je 16e al theorie-examen af te leggen. Vanaf 16,5 mag je rijlessen volgen, de tussentijdse toets afleggen en een begeleiderspas aanvragen. Wanneer je 17 jaar bent kan je het autorijbewijs halen. Wanneer je slaagt voor je praktijkexamen mag je totdat je 18 jaar bent onder begeleiding van een coach in een auto rijden.

 

2toDrive begeleiderspas

 

Om voor je 18e te rijden heb je wel een begeleider nodig en een begeleiderspas. Deze begeleiderspas moet je altijd bij je hebben als je gaat rijden, net als de begeleider natuurlijk. Op de begeleiderspas staan jouw persoonlijke begeleiders. Als de begeleiders zijn goedgekeurd kan je de begeleiderspas aanvragen bij het RDW. De kosten van de begeleiderspas zijn €25.

 

De begeleider (ook wel coach genoemd) moet aan bepaalde eisen voldoen. Volgens deze eisen moet een coach minimaal 27 jaar zijn en minimaal 5 jaar in het bezit zijn van het autorijbewijs (rijbewijs B). De coach moet een geldig rijbewijs kunnen tonen en mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden. Ook mag de begeleider in de afgelopen 4 jaar geen:

  • strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • onderzoeken naar de rijvaardigheid hebben gekregen door het CBR.

Ga jij ook binnenkort beginnen met het halen van het autorijbewijs? Check onze blog ’12 Stappenplan voor het halen van je rijbewijs’.