Ben je 16 jaar oud en wil je beginnen met autorijlessen? Dat kan nu dankzij de nieuwe regels van 2toDrive. Het 2toDrive-experiment met begeleid rijden is gestart op 1 november 2011, waardoor je eerder kunt beginnen met rijlessen dan wanneer je 18 jaar oud bent. In dit artikel gaan we dieper in op wat 2toDrive precies inhoudt en hoe het werkt.

Wat is 2toDrive?

2toDrive biedt jongeren vanaf 16,5 jaar de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach autorijlessen te volgen. Vanaf je 17e verjaardag kun je het praktijkexamen afleggen. Als je slaagt, mag je tot je 18e verjaardag autorijden onder begeleiding van een coach. Zodra je 18 jaar oud bent, mag je zelfstandig de weg op. Het doel van 2toDrive is om jongeren de kans te geven om eerder rijervaring op te doen, zodat ze op hun 18e verjaardag al goed voorbereid de weg op kunnen.

Waarom 2toDrive?

2toDrive is bedoeld om de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten, want uit onderzoek is gebleken dat jongeren vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen. En vaak zijn deze ongelukken met dodelijke afloop.

Door jongeren al op jonge leeftijd veel rijervaring op te laten doen onder begeleiding van een ervaren coach, wordt de kans op ongelukken verminderd. 2toDrive is op 1 november 2011 begonnen als experiment en na groot succes is het sinds 15 maart 2018 het officieel opgenomen in de wet en landelijk uitgerold.

rijles calculator hoeveel rijlessen gemiddeld nodig

Rijles Calculator

Wil je binnen no-time de meest eerlijke indicatie krijgen voor het aantal rijlessen dat je gemiddeld nodig zult hebben om te slagen voor je rijbewijs?

Hoe werkt 2toDrive?

Het proces van 2toDrive bestaat uit verschillende stappen. Allereerst kun je vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van autorijlessen bij een erkende rijschool. Deze rijlessen zijn vergelijkbaar met reguliere rijlessen en je kunt ervoor kiezen om losse lessen te nemen of een speciaal samengesteld lespakket.

Zodra je 17 jaar oud bent, kun je het praktijkexamen afleggen. Als je slaagt voor dit examen, ontvang je een rijbewijs. Echter, dit rijbewijs is nog niet geldig voor zelfstandig rijden. Tot je 18e verjaardag mag je alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Deze coach moet op de begeleiderspas staan die je altijd bij je moet hebben tijdens het rijden.

Begeleiderspas aanvragen

Om deel te nemen aan 2toDrive, moet je een begeleiderspas aanvragen. Deze pas kun je vanaf 16,5 jaar aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), maar je mag natuurlijk alleen rijden als je geslaagd bent voor het praktijkexamen als je minimaal 17 jaar bent.

Op de begeleiderspas kunnen maximaal 5 coaches worden vermeld. Het aanvragen van een begeleiderspas kost €25,- in 2023. Het is belangrijk om de begeleiderspas altijd bij je te hebben tijdens het autorijden, samen met je rijbewijs.

clickdrive rijschool vergelijken

De rol van de coach

Een coach speelt een belangrijke rol bij 2toDrive. Deze coach is een ervaren bestuurder die naast jou in de auto zit tijdens het rijden. De coach is er om jou te begeleiden, tips te geven en te helpen bij lastige verkeerssituaties. Goede communicatie met je coach is erg belangrijk, zodat je kunt leren van zijn of haar ervaring en kennis.

Ervaringen met 2toDrive

Wat zijn de ervaringen met 2toDrive tot nu toe? Tot nu toe zijn de resultaten erg positief. Bestuurders kunnen al op jonge leeftijd veel rijervaring opdoen, zodat ze veilig en zelfverzekerd de weg op gaan zodra ze 18 jaar oud zijn. 

Dat heeft effect gehad! Uit onderzoek is gebleken dat 2toDrive bijdraagt aan de verkeersveiligheid omdat het aantal verkeersongelukken onder jonge bestuurders vermindert. Erg goed nieuws dus!

Veelgestelde vragen over 2toDrive

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over 2toDrive:

  1. Hoeveel rijlessen heb ik nodig? Het aantal benodigde rijlessen verschilt per persoon. Gemiddeld heeft een student tussen de 30 en 35 keer 90 minuten rijles nodig. Dit kan echter variëren afhankelijk van talent en enthousiasme.Gebruik de rijles calculator om jouw aantal rijlessen te berekenen.
  2. Kan ik met mijn 2toDrive-rijbewijs in het buitenland rijden? Nee, met een 2toDrive-rijbewijs mag je alleen in Nederland rijden tot je 18 jaar oud bent. Het rijbewijs is niet geldig in andere landen.
  3. Wat is een begeleiderspas? Een begeleiderspas is een pas waarop maximaal 5 coaches vermeld staan. Deze pas moet je altijd bij je hebben tijdens het autorijden. Je kunt de begeleiderspas aanvragen bij de RDW vanaf 16,5 jaar.

Conclusie

2toDrive is een initiatief dat jongeren de mogelijkheid biedt om eerder rijervaring op te doen onder begeleiding van een coach. Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar beginnen met autorijlessen en vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen. Als ze slagen, mogen ze tot hun 18e verjaardag autorijden onder begeleiding van een coach.

Het doel van 2toDrive is om jongeren veiliger en zelfstandiger aan het verkeer te laten deelnemen. Het is belangrijk om een goede communicatie te hebben met je coach en altijd de begeleiderspas bij je te hebben tijdens het rijden. Met 2toDrive  kun je op een verantwoorde manier rijervaring opdoen en jezelf ontwikkelen tot een zelfverzekerde bestuurder.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!