Het behalen van je theorie-examen voor de auto is een noodzakelijke stap op weg naar je rijbewijs. In deze blog deel ik werkelijk alles om je voor te bereiden op dit belangrijke examen. Van kosten, tot verloop van examen, van geldigheid en tips, ik onthul echt alles. 

Wat is het theorie-examen auto?

Voordat je praktijkexamen mag doen, doe je theorie-examen bij het CBR. Op je theorie-examen laat je zien dat je gevaar herkent, de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt. Zo kun je veilig de weg op.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Vanaf welke leeftijd mag je theorie-examen doen?

Je mag theorie-examen doen zodra je 16 bent. Ben je al 16,5 jaar? Op deze leeftijd kun je beginnen met het volgen van praktijklessen en ook een tussentijdse toets. Daarnaast mag je vanaf 16,5 jaar de begeleiderspas aanvragen onder de 2toDrive regeling. 

Hoe kan jij het theorie-examen aanvragen?

Let op: vraag het theorie-examen auto altijd zelf aan! Er zijn veel partijen die dit voor je willen doen het een dubbele prijs rekenen. Doe dat niet!

Je kan gemakkelijk het auto theorie-examen aanvragen op de website van het CBR. Of klik gewoon hier.

Wat neem je mee naar je theorie-examen?

Voor je theorie-examen moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen. Zorg ervoor dat de persoonlijke gegevens op je identiteitsbewijs overeenkomen met de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) van je gemeente. Als deze gegevens niet overeenkomen, kun je helaas geen examen doen. Daarnaast moet je ook je reserveringsnummer bij je hebben. Dit nummer vind je in de brief of e-mail die je hebt ontvangen.

Hoe verloopt het auto theorie-examen?

Het theorie-examen bestaat uit drie delen:
  • Gevaarherkenning – Hier toon je aan dat je gevaar kunt herkennen en hoe je je moet gedragen in een bepaalde situatie.
  • Kennis – Hier toon je aan dat je de verkeersregels en feiten kunt herkennen en benoemen.
  • Inzicht – Hier toon je aan dat je de regels kunt toepassen en de juiste beslissingen kunt nemen.
Tijdens het examen beantwoord je de vragen op een computer.
theorie examen auto, auto theorie examen

Hoe lang duurt het theorie-examen?

Voor het standaard theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning heb je 8 seconden per vraag. Bij de onderdelen kennis en inzicht is er geen tijd per vraag ingesteld. Je kunt hier zelf je tijd indelen. Voor het onderdeel kennis heb je ongeveer 8 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Voor het onderdeel inzicht heb je ongeveer 16 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden.

Wat is de wachttijd voor het afleggen van een auto theorie-examen?

De wachttijd voor het afleggen van een theorie-examen varieert. Dit hangt voornamelijk af van de drukte bij het CBR. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met een wachttijd van enkele weken. Het is daarom verstandig om tijdig je examen te plannen.

Hoeveel vragen mag je fout hebben?

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. Hiervan moet je er 13 of meer goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen. Hiervan moet je er 10 of meer goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen. Hiervan moet je er 25 of meer goed beantwoorden.

Check hier onze blog over hoeveel fouten je mag hebben bij het theorie-examen.

De uitslag

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag. Als je bent geslaagd, is je uitslag 1,5 jaar geldig. Als je niet bent geslaagd, krijg je in de e-mail te zien op welke onderwerpen je extra moet letten bij het leren voor je volgende theorie-examen.

Wat kost het theorie-examen auto?

In 2023 kostte een theorie-examen €41, maar dat is verhoogt naar €48 in 2024. CBR verandert de kosten voor het theorie-examen elk jaar.

Hoe kun je oefenen?

Er zijn diverse manieren om te oefenen voor je theorie-examen. Je kunt bijvoorbeeld oefenboeken kopen of online oefenexamens doen. Sommige rijscholen bieden ook theorielessen aan. Zorg dat je op een manier leert die bij jou past.

Tips voor het theorie-examen

Een goede voorbereiding is essentieel voor je theorie-examen. Hier zijn enkele tips:

  • Begin op tijd met leren. Het is beter om elke dag een beetje te leren dan om alles in één keer te doen.
  • Oefen met proefexamens. Zo krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten.
  • Zorg dat je uitgerust bent op de dag van het examen.

Hoeveel mensen slagen voor het theorie-examen?

Het slagingspercentage voor het theorie-examen varieert. Gemiddeld genomen slaagt maar 47% van de cursisten voor het theorie-examen. De meeste mensen hebben daarom meerdere pogingen nodig om te slagen voor het examen.

Hoe lang is je theorie geldig?

Als je geslaagd bent voor je theorie-examen, is je uitslag 1,5 jaar geldig. Slaag je binnen de 1,5 jaar niet voor het praktijkexamen? Dan zal je nogmaals het theorie-examen moeten halen. 

Houd hier dus rekening mee, zodat je niet meerdere keren het theorie-examen hoeft te halen!

Theorie-examen met extra tijd

Als je meer tijd nodig hebt voor het examen, bijvoorbeeld vanwege dyslexie of een andere aandoening, kun je een theorie-examen met extra tijd doen. Je krijgt dan 15 minuten extra tijd. Je krijgt 5 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘kennis’ en 10 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘inzicht’.

Theorie-examen in het Nederlands of Engels

Je kunt het theorie-examen in het Nederlands of Engels doen. In het examen kunnen enkele Nederlandse begrippen voorkomen.

theorie examen auto cursus

Theorie-examen met een tolk

Als je het examen in een andere taal wilt doen, kun je kiezen voor een theorie-examen met een tolk. Je kunt zelf een officiële tolk regelen via HearHear. Hiervoor moet je kosten betalen aan HearHear. 

Individueel begeleid examen

Als je faalangst, autisme of een andere aandoening hebt, kun je een individueel begeleid examen doen. Je zit dan alleen in een ruimte met een medewerker van het CBR. De vragen van de onderdelen ‘kennis’ en ‘inzicht’ worden voorgelezen door de medewerker.

Gebarentolk

Als je een gebarentolk nodig hebt, kun je een individueel begeleid examen reserveren. Je moet zelf een gebarentolk regelen die geregistreerd is in het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken. Je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding van tolkuren.

Conclusie

Met de juiste voorbereiding kan je zeker slagen voor het theorie-examen. Voor veel is het een echte uitdaging, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Nu weet jij precies wat jou te wachten staat en ga je zeker slagen!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.