De tussentijdse toets, wat is het, wat zijn de kosten, wat wordt behandeld in de toets en is deze tussentijdse toets aan te raden? Dat en meer vertel ik je in deze blog!
Inhoud
Wil je slagen voor je rijbewijs dan zul je natuurlijk eerst een rijexamen moeten afleggen. Als cursist is het daarom van belang dat je vooraf voldoende hebt geoefend. De tussentijdse toets is de ideale gelegenheid om je hierbij te helpen.
Voor sommige cursisten stelt het niets voor, anderen hebben hier ongetwijfeld een andere mening over. Desondanks blijft het doel altijd hetzelfde, want uiteindelijk wil elke cursist gewoon slagen voor z’n autorijbewijs!
Dus is het aan te raden om de tussentijdse toets te doen? Dat vertel ik je aan het einde van de blog. Maar eerst: wat is de tussentijdse toets?
Wat is de tussentijdse toets?
Volgens de website van het CBR is de tussentijdse toets (TTT) een proefexamen, dat je doorloopt voordat je het officiële examen kunt afleggen. Tijdens deze toets zit je samen met je rijinstructeur en een examinator van het CBR in de auto.
Het doel van deze gelegenheid is vooral om cursisten alvast te laten wennen aan het praktijkexamen. Daarnaast ben je waarschijnlijk minder nerveus tijdens het echte rijexamen, wat natuurlijk weer een positieve invloed heeft op je slagingskans.
De tussentijdse toets wordt meestal bij een examenlocatie van het CBR afgenomen. Voor het autorijbewijs duurt deze gemiddeld tussen de 45 en 55 minuten. Deze tijd is trouwens zo goed als gelijk aan de tijd van het officiële examen. In principe kun je zo dus alvast ervaren hoe het echte rijexamen voor de auto zal gaan verlopen.
Welke onderdelen worden behandeld met de tussentijdse toets?
Een proefexamen zoals de tussentijdse toets bestaat doorgaans uit alle officiële examenonderdelen. Tijdens dit moment worden alle examenonderdelen volgens de officiële exameneisen getoetst. Je kunt de toets hierdoor zien als het ideale moment om tijdens je rijopleiding alvast een klein beetje te wennen aan je praktijkexamen.
Na afloop vertelt de examinator van het CBR hoe je de tussentijdse toets hebt afgelegd. Daarnaast krijg je van de examinator een advies mee, zodat je precies weet aan welke onderdelen je nog wat extra aandacht moet besteden. Zo ben je tijdens je praktijkexamen extra goed voorbereid, waardoor ook de kans van slagen ongetwijfeld zal toenemen.
Bovendien kun je bij de toets ervoor zorgen je tijdens het praktijkexamen op bijzondere verrichtingen vrijstelling krijgt. Denk hierbij aan manoeuvres zoals:
- Stopopdracht;
- In een bocht achteruit rijden;
- Halve draai maken;
- Fileparkeren;
- Vooruit en achteruit inparkeren in parkeervak;
- De hellingproef.
Voordelen van TTT
Als je deze bijzondere manoeuvres tijdens je tussentijdse toets vlekkeloos kunt afleggen, dan mag je deze tijdens het echte praktijkexamen overslaan. Dit alleen al, zorgt bij de meeste cursisten voor voldoende motivatie om het proefexamen te doorlopen.
Wat nog een voordeel is van de toets, is dat je na je rit nog feedback krijgt van de examinator. Je hoort wat je verbeterpunten zijn, maar ook wat goed ging. Deze punten kun je in je volgende rijlessen weer meenemen en je nog beter voorbereiden op het rijexamen. Dus naast die gewilde vrijstelling is het ook nog eens heel erg nuttig.
Wat zijn de kosten van een tussentijdse toets?
De kosten voor het afleggen van een TTT kunnen per rijschool variëren. Volgens de website van het CBR kost in 2023 de tussentijdse toets voor je rijbewijs € 125,75.
Deze kosten worden door je rijschool aan het CBR overgemaakt. Verder zal je rijschool administratiekosten in rekening brengen.
Ook gebruikelijk zijn de kosten voor het gebruik van de auto en de rijinstructeur. Wil je vlak voor de toets nog even snel een rijles volgen, dan zul je deze natuurlijk ook gewoon moeten betalen. Zo kunnen de totale kosten van de tussentijdse toets al snel oplopen tot boven de €200.