Je hebt er vast over gehoord, maar wat zijn bijzondere manoeuvres en welke zijn er?  Bekijk de video of lees de blog hieronder.

 In deze video en blog behandelen we de bijzondere manoeuvres. We gaan ze allemaal af en ik vertel je ook welke je gegarandeerd krijgt op het praktijkexamen. Dus eerst: welke manoeuvres zijn er? 

Eerst moet een uitleg worden gegeven over de acties die bij elke bijzondere manoeuvre moeten worden uitgevoerd. Het overige verkeer heeft altijd voorrang. Wees duidelijk naar het overige verkeer, je mag ook richtingaanwijzer en alarmlichten gebruiken om dit duidelijk te maken. Zorg dat alles veilig blijft, dus zorg voor een veilige plek om de manoeuvre uit te voeren. Hinder ander verkeer niet.  

Nu dat duidelijk is gaan we de bijzondere manoeuvres behandelen. 

Stopopdracht

De stopopdracht is bedoeld om kort een stop te maken zodat een passagier kan in of uitstappen. De uitvoering is als volgt. Rijdend op de openbare weg wordt gevraagd om links of rechts te stoppen. De auto moet zo kort mogelijk achter een andere, geparkeerde auto stoppen, waarna je weer de weg op moet sturen om je in het verkeer te voegen.  

Recht achteruitrijden

De naam zegt het natuurlijk al. Hierbij rij je recht achteruit. Je kan dit op twee manieren doen, door zelf achteruit te kijken of door de spiegel te gebruiken. Het voordeel van de spiegels gebruiken is dat je makkelijker het verkeer om je heen in de gaten kan houden. Wanneer je over de schouder achteruit kijkt wordt om je heen kijken een stuk lastiger.

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

In bocht achteruitrijden

In de bocht achteruitrijden is in principe hetzelfde als achteruitrijden met gebruik van de spiegels. Het kan gebeuren dat je een straat in rijdt maar dat je niet verder kunt en daardoor achteruit moet rijden. 

Halve draai

Halve draai

De halve draai wordt vaak gebruikt als je verkeerd rijdt en om moet draaien of als de weg wordt geblokkeerd. De halve draai is alleen uit te voeren als er voldoende ruimte is, anders moet je keren door steken. Voordeel van de halve draai: het is een redelijk snelle manoeuvre waarbij je alleen maar vooruit hoeft te rijden. Hierdoor is de hinder aan andere minimaal en is het zicht op het andere verkeer goed. 

Keren door steken

Het kan voorkomen dat je verkeerd bent gereden of dat de weg wordt geblokkeerd. Het is dan mogelijk om achteruit te rijden, een halve draai te maken maar ook door te keren door steken. Achteruit rijden en halve draai zijn al behandeld dus nu is het de beurt aan keren door steken.

Mocht er niet genoeg ruimte zijn voor een halve draai en zijn er geen straten of bochten dan kan je niet achteruit rijden, keren door steken is dan de beste optie.

Technisch gezien is de manoeuvre een draai, achteruit rijden en vooruit wegrijden. Voordat je aan de manoeuvre begint moet je letten op lantaarnpalen, bomen en alles dat tijdens het steken in de weg kan zitten. 

Fileparkeren achteruit

Fileparkeren – vooruit en achteruit

Fileparkeren is een manier om aan de zijkant van de weg in een parkeervak te parkeren. Deze manoeuvre kan zowel vooruit als achteruit worden gedaan. Zorg dat bij vooruit parkeren voldoende ruimte is, aangezien het vrij veel ruimte kost om de manoeuvres uit te voeren. Achteruit parkeren kost veel minder ruimte. 

Vooruit en achteruit parkeren in parkeervak

Vooruit parkeren in een parkeervak is een handige en snelle manier om te parkeren, maar zorgt ervoor dat bij het wegrijden het zicht verminderd is. Bij achteruit parkeren heb je minder ruimte nodig en is het zicht beter wanneer je weer weg rijdt. 

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

Rijstrook wisselen / zijdelings verplaatsen

Bij meerdere rijstroken kan er gewisseld worden van rijbaan, maar bij een eenbaansweg is er dan sprake van een zijdelingse verplaatsing. Het principe is hetzelfde. 

Welke van deze bijzondere manoeuvres worden gevraagd bij het praktijkexamen? 

Het is mogelijk om twee van de volgende drie bijzondere verrichtingen te krijgen op het praktijkexamen: parkeeropdracht, stopopdracht en keeropdracht (keren door steken / halve draai / in bocht achteruitrijden). Indien je een tussentijdse toets hebt gedaan, dan hoef je geen bijzondere verrichtingen te doen op het examen.

Ook is er een minimale kans dat er om een hellingproef wordt gevraagd, maar de kans is heel klein. Hellingproef kan wel onderweg voorkomen zonder dat er om wordt gevraagd. Het gaat er dan om dat je vlot en soepel kan wegrijden. 

Wil je de bijzondere manoeuvres supersnel onder de knie hebben? In het Videopakket Praktijk behandelen we stap voor stap hoe je elke manoeuvre moet uitvoeren. Zo weet je dus precies wat je moet doen.  

Hopelijk vond je deze blog en video waardevol. Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal en volg ons op social media. Tot de volgende video en blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!