Sommige situaties in het verkeer wil je als automobilist het liefst voorkomen. Aquaplaning is er hier zeker een van! Gelukkig kun je aan de hand van een paar simpele handelingen, de kans op het wegslippen van je autobanden aanzienlijk verminderen.

Het is ontzettend belangrijk om hier als beginnend bestuurder voldoende aandacht aan te besteden. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Daarom is het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen voordat je in de auto stapt, misschien wel het meest belangrijke aspect in het verkeer.

Wat is aquaplaning?

Je kunt je vast nog wel zo’n moment herinneren, dat je op de snelweg zat en het ineens onwijs hard begon te regenen. In dit soort situaties loopt al dat regenwater niet direct van het wegdek af. Hierdoor ontstaan er vaak van die grote plassen met stilstaand water op de weg. Deze situatie kan bij veel auto’s aquaplaning veroorzaken.

Zo’n enorme waterplas is voor automobilisten vaak moeilijk te omzeilen. Soms zijn ze zelfs genoodzaakt om hier met hoge snelheid dwars doorheen te rijden.

Op het moment dat je als bestuurder met hoge snelheid door zo’n grote plas water rijdt. Zul je vrij snel merken dat de autobanden hun grip verliezen waardoor je de auto niet meer goed onder controle hebt.

Aquaplaning ontstaat wanneer de banden van je auto het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Er komt dan een dun laagje water tussen de autobanden en het wegdek te staan.

In het ergste geval is er helemaal geen contact meer met tussen de vier autobanden en het asfalt. De auto lijkt dan bijna te zweven over het wegdek waardoor je als beginnend bestuurder gegarandeerd de controle over het voertuig verliest.

Door je snelheid in dit soort situaties aan te passen verlaag je het risico op aquaplaning. Met hoge snelheid door stilstaande waterplassen rijden zorgt er automatisch voor dat je auto nog sneller de grip op de weg verliest.

Verder is het belangrijk om eventuele spoorvorming op het wegdek in de gaten te houden. Deze sporen zie je veel op snelwegen waar veel vrachtauto’s rijden. Probeer in het geval van aquaplaning de spoorvorming zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe reageer je?

Op het moment dat je te maken krijgt met aquaplaning is het belangrijk om niet direct keihard op de rem te gaan staan. Je kunt beter langzaam je voet van het gaspedaal loslaten om je snelheid te verlagen en de kans op slippen te verminderen.

Probeer ook niet snel je stuur nog te corrigeren, maar maak langzame stuurbewegingen. Daarnaast kun je het beste je stuur zo recht mogelijk proberen te houden en wachten tot je autobanden weer genoeg grip op de weg krijgen.

Het kan echt heel snel gaan, zoals je kan zien in de video hieronder…

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Profieldiepte controleren

Wanneer je autobanden nog maar weinig profiel over hebben. Krijg je als bestuurder sneller te maken met aquaplaning. De banden zijn dan namelijk niet meer in staat om snel genoeg het water af te voeren. Autobanden met voldoende profieldiepte zorgen dus automatische ook voor méér grip op het wegdek.

Daarom is het belangrijk om regelmatig je autobanden te controleren op hun profieldiepte. Hier geldt een wettelijk minimum voor van 1,6 mm! Zit er minder profiel op je banden dan wordt het hoog tijd om deze te vervangen.

Bandenspanning controleren

Naast het checken van de profieldiepte kun je er goed aan doen om regelmatig de spanning van je autobanden te controleren. Een te hoge of te lage bandenspanning zorgt namelijk ook voor minder grip op de weg en een hoger risico op slippen.

In het geval van aquaplaning wil je dit natuurlijk het liefst voorkomen. Welke spanning je autobanden precies nodig hebben ligt eraan wat voor banden je auto heeft.

Zo voorkom je aquaplaning

Afsluitend geven we nog een aantal tips waarmee je het risico op aquaplaning in veel gevallen kunt verminderen. Een verkeersongeluk voorkomen is nog altijd beter dan genezen van de gevolgen. Voor het gemak staan ze hieronder overzichtelijk op een rijtje.

  • Zorg voor genoeg profiel op je banden (minimaal profieldiepte 1,6 mm)
  • Let extra goed op bij grote waterplassen
  • Verminder je snelheid bij slechte weersomstandigheden
  • Check regelmatig de spanning van je banden
  • Probeer spoorvorming zoveel mogelijk te vermijden

Zo! Nu weet jij alles over aquaplaning. Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!