Als je je autorijbewijs wilt halen, moet je een theorie-examen afleggen. Maar hoelang blijft dit examen eigenlijk geldig? En wat gebeurt er als het examen verlopen is?

In deze blog ga ik dieper in op de geldigheidsduur van het auto theorie-examen en hoe je deze kunt vernieuwen indien nodig.

Hoe lang is een auto theorie-examen geldig?

Er zit altijd een geldigheid vast aan het certificaat voor je auto theorie. Dit heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat verkeersregels nog wel eens willen veranderen.

Daarnaast zijn er andere factoren die hierbij een rol spelen. Hier vind je meer over onderaan in dit artikel. De officiële website van het CBR vermeldt het volgende over de geldigheid van je auto theoriecertificaat:

“Het theoriecertificaat voor de categorieën auto, motor en bromfiets is een jaar en zes maanden geldig. De geldigheid start op de dag waarop je bent geslaagd voor je theorie-examen.”

Op het moment dat je geslaagd bent blijft het autotheorie certificaat maximaal 18 maanden geldig. Het is dus van belang dat je binnen deze termijn bent geslaagd voor je praktijk-examen.

Om hier toch nog iets meer duidelijk te creëren vind je hieronder nog even kort twee rekenvoorbeelden:

  • Ben je geslaagd voor je auto theorie-examen op 1 januari 2022. Dan is het theoriecertificaat geldig tot en met 30 juni 2023.
  • Geslaagd voor je auto theorie-examen op 16 maart 2020? Dan is het certificaat geldig tot en met uiterlijk 15 september 2021.

Vernieuwen van een verlopen theorie-examen

Als je theorie-examen is verlopen, moet je deze opnieuw afleggen voordat je je praktijkexamen kunt halen. Dit betekent dat je opnieuw moet betalen voor het examen. Het inplannen van een theorie-examen is niet moeilijk en je kunt dit eenvoudig online regelen via de website van het CBR.

Het is verstandig om je theorie-examen op tijd te vernieuwen, zodat je niet onnodig vertraging oploopt bij het behalen van je rijbewijs. Als je theorie-examen is verlopen en je hebt nog geen praktijkexamen afgelegd, moet je opnieuw het theorie-examen halen. Hier moet je weer voor betalen en is natuurlijk zonde van je tijd en geld.

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

Planning van je theorie-examen

Om te voorkomen dat je theorie-examen verloopt voordat je je praktijkexamen hebt gehaald, is het belangrijk om je examens goed te plannen. Bespreek dit altijd met je rij-instructeur en maak samen een realistische planning. Zo voorkom je dat je onnodig kosten maakt en zorg je ervoor dat je op tijd je rijbewijs haalt.

Als je merkt dat je moeite hebt met het behalen van je theorie-examen, kun je overwegen om een theoriecursus te volgen. Hier leer je alle ins en outs van het examen en krijg je handige tips en trucs om het examen te halen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

 

verkeersbord B3

Conclusie

Een auto theorie-examen is 1,5 jaar geldig vanaf de datum waarop je het examen hebt afgelegd. Als je praktijkexamen niet binnen deze periode valt, moet je het theorie-examen opnieuw afleggen. Het vernieuwen van een verlopen theorie-examen is eenvoudig, maar het is natuurlijk beter om dit te voorkomen door je examens goed te plannen.

Bespreek altijd je examenplanning met je rij-instructeur en zorg ervoor dat je op tijd je rijbewijs haalt. Zo kun je veilig en zelfverzekerd de weg op!

Zo! Nu weet jij alles over ongelijkwaardige kruispunten. Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!