Het B1 rijbewijs is een speciale categorie die vooral relevant is voor inwoners van bepaalde Europese landen. Hoewel het in Nederland niet mogelijk is om een B1 rijbewijs te behalen, kan het wel nuttig zijn om te weten wat deze categorie inhoudt. Vooral als je in het buitenland wilt rijden of als je geïnteresseerd bent in het besturen van specifieke types voertuigen. Ik vertel je alles over rijbewijs B1 in deze blog.

Wat is een B1 rijbewijs?

Het B1 rijbewijs is een categorie die wordt toegekend aan bestuurders die bevoegd zijn om bepaalde vierwielige voertuigen te besturen. Deze voertuigen moeten voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot hun gewicht en vermogen.

Bijvoorbeeld, een voertuig dat onder de B1 categorie valt, mag een lege massa hebben van maximaal 400 kg. Dit betekent het gewicht van het voertuig zonder passagiers, lading of de accu’s bij elektrische voertuigen. Voor voertuigen die bedoeld zijn voor het vervoeren van goederen, is dit maximumgewicht verhoogd tot 550 kg.

Daarnaast mag het netto-maximumvermogen van deze voertuigen niet meer dan 15 kW zijn.

 

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Waar kan je een B1 rijbewijs halen?

Hoewel het B1 rijbewijs op de Nederlandse rijbewijzen vermeld staat, is het in Nederland niet mogelijk om deze categorie te behalen. Dit komt omdat Nederland de B1 categorie niet gebruikt. Je kunt echter wel een B1 rijbewijs behalen in andere EU-landen waar deze categorie wel wordt erkend, zoals Frankrijk.

Hoe kun je een B1 rijbewijs halen?

Als je een B1 rijbewijs wilt halen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De belangrijkste daarvan is dat je gebruikelijke woonplaats in het land is waar je het rijbewijs wilt behalen. Dit betekent dat je tenminste 185 dagen per kalenderjaar in dat land moet doorbrengen, om persoonlijke of beroepsredenen. Ook kun je een B1 rijbewijs behalen als je al tenminste 6 maanden in dat land studeert.

Wat mag je besturen met een B1 rijbewijs?

De voertuigen die je mag besturen met een B1 rijbewijs zijn voornamelijk quads. Dit zijn vierwielige voertuigen die voldoen aan de eerder genoemde eisen met betrekking tot het gewicht en het vermogen.

In Nederland is voor het besturen van dezelfde quads een B rijbewijs vereist. Als je dus in Nederland een quad wilt berijden, moet je een B rijbewijs hebben. Woon je echter in een land waar je met een B1 rijbewijs een quad mag besturen, zoals België of Duitsland, dan kun je volstaan met een B1 rijbewijs.

Waarom staat de B1 categorie op het Nederlandse rijbewijs?

De B1 categorie staat op alle rijbewijzen binnen de Europese Unie, ongeacht of het land deze categorie wel of niet gebruikt. Dit is afgesproken in de wet. De reden hiervoor is dat sommige landen deze categorie wel gebruiken.

rijbewijs b1 pasje

Mag je met een B rijbewijs B1 voertuigen besturen? 

Als je een B rijbewijs hebt, mag je ook voertuigen uit de B1 categorie besturen, zelfs in landen waar ze het B1 rijbewijs wel gebruiken.

Conclusie

Hoewel het B1 rijbewijs in Nederland niet gebruikt wordt, kan het in sommige situaties toch relevant zijn om te weten wat het inhoudt. Vooral als je van plan bent om in een ander EU-land te gaan wonen, werken of studeren.

Het B1 rijbewijs is vooral bedoeld voor het besturen van lichte vierwielige voertuigen zoals quads. Hoewel je deze voertuigen in Nederland met een B rijbewijs mag besturen, kan het in andere landen nodig zijn om een B1 rijbewijs te hebben.

Het is dus altijd een goed idee om je goed te verdiepen in de rijbewijscategorieën en de regels die in een bepaald land gelden, voordat je de weg op gaat.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!