Het is nooit leuk om te horen dat je gezakt bent voor je rij- of theorie-examen. Maar maak je geen zorgen, je hebt altijd de mogelijkheid om een CBR herexamen aan te vragen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het CBR herexamen, van wanneer je het kunt doen tot hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden. Dus lees snel verder en zorg ervoor dat je dit keer slaagt voor je CBR herexamen!

Wanneer mag je een CBR herexamen doen?

Eerste keer gezakt

Ben je voor de eerste keer gezakt voor je CBR herexamen voor de auto? Dan mag je op zijn vroegst na 2 weken herexamen doen. Zo heb je voldoende tijd om te werken aan je verbeterpunten.

Tweede keer of vaker gezakt

Als je voor de tweede keer of vaker bent gezakt voor je CBR herexamen voor de auto, heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden.

Examen afgebroken

Als je examen voor de auto is afgebroken door verkeersgevaarlijk gedrag, moet je minstens 15 weken wachten voordat je herexamen mag doen. Voor het examen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen is dat minstens 6 weken.

Hoe vraag je een CBR herexamen aan?

Praktijkexamen

Als je gezakt bent voor je rijexamen, kan je rijschool een CBR herexamen voor je regelen. Het is verstandig om met je instructeur te overleggen wanneer je het beste weer kunt gaan lessen en wat de rijlesplanning is.

Theorie-examen

Je kunt een herexamen reserveren nadat de uitslag van het vorige examen is verwerkt. Dit gebeurt binnen 24 uur na je examen. Zodra je het uitslagformulier per e-mail hebt ontvangen, kan je reserveren via Mijn CBR of via je opleider.

  Wat zijn de wachttijden voor een CBR herexamen?

  Op de website van het CBR kun je zien wat de gemiddelde wachttijd voor het theorie-examen en het praktijkexamen is.

  Op Mijn CBR kun je per examenlocatie zien op welke data en tijden je theorie-examen kunt doen.

  Wat als je meerdere keren gezakt bent voor je rijexamen?

  Faalangstexamen

  Soms zakken mensen vanwege extreme zenuwen één keer of vaker voor het rijexamen. Gelukkig bestaat er dan een goed alternatief: het faalangstexamen. De rijschool kan dit examen voor je aanvragen.

  Nader Onderzoek Rijvaardigheid

  Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren. Dit onderzoek duurt 1 uur en 10 minuten, wat 15 minuten langer is dan een gewoon rijexamen. De examinator heeft hierdoor meer tijd om je op je gemak te stellen. De eisen om te slagen en de rijtijd zijn hetzelfde als bij een gewoon rijexamen.
  mockup premium

  Tot €950 besparen op je rijbewijs?

  Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
  en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

  Wat zijn de kosten voor een CBR herexamen?

  De kosten voor een CBR herexamen variëren afhankelijk van het type examen en of het een regulier herexamen of een nader onderzoek rijvaardigheid betreft. Voor een gewoon herexamen in 2023 zijn de kosten €125,75 plus extra kosten voor de rijschool en lesauto. Deze kosten zijn lager dan voor een nader onderzoek rijvaardigheid. Daarnaast komen er nog kosten bij voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur.

  De kosten voor een theorie-herexamen in 2023 zijn €41 per poging.

   

  Hoe bereid je je voor op een CBR herexamen?

  Maak een goede planning

  Samen met je rijschool kun je een planning maken om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om je voor te bereiden op je rijexamen.

  Werk aan je verbeterpunten

  Maak gebruik van wat de examinator je heeft verteld na je vorige examen. Dan weet je waar je voor de volgende keer aan moet werken samen met je instructeur.

  Bereid je goed voor

  Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je alle onderdelen van het examen goed beheerst en dat je eventuele zenuwen onder controle hebt.

   

  Tips voor het CBR herexamen

  • Ga direct door met rijlessen na het zakken voor je examen. Zo blijf je in de leermodus en kun je je verbeterpunten direct aanpakken.
  • Overleg met je instructeur wanneer je klaar bent om het CBR herexamen aan te vragen.
  • Als je extreem zenuwachtig bent, overweeg dan een faalangst-rijexamen.
  • Maak gebruik van de tips en feedback van je examinator en instructeur om je slaagkansen te vergroten.

  Conclusie

  Het is nooit leuk om te zakken voor je rij- of theorie-examen, maar gelukkig is er altijd de mogelijkheid om een CBR herexamen aan te vragen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, werk aan je verbeterpunten en maak een goede planning met je rijschool. Met de juiste voorbereiding en mindset kun je de volgende keer met vertrouwen je herexamen afleggen en hopelijk slagen!

  Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

  Sneller slagen

  Sneller slagen!

  Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!