Het behalen van je CE-rijbewijs kan een groot verschil maken in je carrière, vooral als je overweegt om vrachtwagenchauffeur te worden. Met zo’n rijbewijs mag je namelijk een vrachtwagen met een aanhanger of oplegger besturen die meer weegt dan 750 kg. Maar hoe haal je dit rijbewijs? Wat zijn de kosten en welke voertuigen mag je ermee besturen? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een CE-rijbewijs?

Het CE-rijbewijs is een speciaal type rijbewijs dat je nodig hebt om een vrachtwagen met een aanhanger of oplegger te besturen die zwaarder is dan 750 kg. Dit rijbewijs is van groot belang voor vrachtwagenchauffeurs en kan je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten.

 

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Verschil tussen C en CE-rijbewijs

Het verschil tussen een C-rijbewijs en een CE-rijbewijs ligt in het maximale gewicht van de aanhanger of oplegger die je mag trekken. Met een C-rijbewijs mag de aanhanger of oplegger maximaal 750 kg wegen. Met een rijbewijs CE mag de aanhanger of oplegger meer dan 750 kg wegen.

Wat je mag besturen met een CE-rijbewijs

Met een CE-rijbewijs mag je een vrachtwagen besturen met een aanhanger of oplegger die zwaarder is dan 750 kg. Dit betekent dat je in principe elke vrachtwagen met aanhanger of oplegger mag besturen, ongeacht het gewicht van de aanhanger of oplegger.

Wat mag je niet besturen met een CE-rijbewijs

Ondanks dat je met een CE-rijbewijs een breed scala aan voertuigen mag besturen, zijn er ook enkele beperkingen. Zo mag je bijvoorbeeld geen beroepsmatig vervoer verrichten met een rijbewijs CE zonder code 95.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een CE-rijbewijs

Voordat je jouw CE-rijbewijs kunt aanvragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld minimaal 21 jaar oud zijn om een rijbewijs CE zonder code 95 aan te vragen. En als je een rijbewijs CE met code 95 wilt aanvragen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Met rijbewijs CE met code 95 mag je wel beroepsmatig vervoer verrichten, zonder code 95 mag dat niet.

Daarnaast moet je al in het bezit zijn van een C-rijbewijs voordat je een CE-rijbewijs kunt aanvragen. Je moet ook een Gezondheidsverklaring indienen en medisch goedgekeurd zijn voordat je jouw praktijkexamen kunt reserveren.

De kosten van een CE-rijbewijs

De kosten voor het behalen van een CE-rijbewijs kunnen variëren afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de 2050 euro en 3500 euro. Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten ook de kosten van het praktijkexamen omvatten.

Het proces om jouw CE-rijbewijs te halen

Het proces om jouw CE-rijbewijs te halen is vrij rechttoe rechtaan. Het begint vaak met een intake of proefles, waarbij je rijvaardigheden worden beoordeeld. Op basis van deze intake wordt bepaald hoeveel lessen je nodig hebt.

Vervolgens ga je praktijklessen volgen. Dit kan in de vorm van een standaardopleiding of een spoedopleiding. In beide gevallen zul je leren hoe je met een aanhanger of oplegger rijdt, hoe je verschillende manoeuvres uitvoert en hoe je veilig rijgedrag vertoont.

Tijdens je opleiding zul je ook een medische keuring moeten ondergaan en een gezondheidsverklaring moeten indienen. Dit is een belangrijke stap in het proces, omdat je zonder een positieve gezondheidsverklaring niet aan het praktijkexamen mag deelnemen.

Nadat je al je lessen hebt gevolgd en je gezondheidsverklaring hebt ingediend, is het tijd voor het praktijkexamen. Als je slaagt voor dit examen, krijg je jouw rijbewijs CE.

rijbewijs pasje

Hoe lang duurt de opleiding voor een CE-rijbewijs?

De duur van de opleiding voor een CE-rijbewijs kan variëren afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt. Bij een standaardopleiding volg je één of meerdere blokuren per week. Bij een spoedopleiding wordt de opleiding over 3 tot 6 dagen verdeeld.

Het vernieuwen van het CE-rijbewijs

Een CE-rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Om jouw rijbewijs CE te vernieuwen, moet je onder andere een nieuwe Gezondheidsverklaring indienen. En als je de code 95 wil verlengen, dan moet je ook nascholingscursussen volgen. 

Conclusie

Het behalen van je rijbewijs CE kan een grote stap zijn in je carrière als vrachtwagenchauffeur. Hoewel het proces om dit rijbewijs te halen enigszins uitdagend kan zijn, kan het uiteindelijk zeer de moeite waard zijn. Met de juiste voorbereiding en inzet kun je jouw rijbewijs CE halen en je carrière naar een hoger niveau tillen.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!