In het huidige tijdperk van geavanceerde auto’s, licht het dashboard van een moderne auto op als een kerstboom wanneer je de autosleutel omdraait. Dit komt omdat de auto’s tegenwoordig zijn uitgerust met een groot aantal hulpmiddelen. Hoewel de meeste van deze hulpmiddelen zeer nuttig zijn (vooral op het gebied van veiligheid), is het van cruciaal belang om te weten wat de betekenis is van deze dashboard lampjes.

In deze blog vertel ik je alles over dashboard lampjes. Zo help ik je begrijpen wat deze waarschuwingslampjes betekenen en hoe je erop moet reageren, vooral als je je voorbereidt op je rijlessen of het theorie-examen.

Voordat we beginnen met de dashboard lampjes: ik heb iets tofs voor je gemaakt. Ik heb een handig overzicht gemaakt van alle dashboard lampjes met betekenis, zodat je makkelijk alles kan leren.

Ook heb ik een versie gemaakt van dit overzicht, maar dan zonder de uitleg. Dat is erg handig met overhoren. Je kan de overzichten vinden in de shop of hier via deze link.

Ok, nu kunnen we gas geven en beginnen!

Wat zijn dashboard lampjes?

Dashboard lampjes, ook bekend als handelingssymbolen, zijn kleine indicatoren die zich op het dashboard van een auto bevinden en geven informatie over het functioneren van het voertuig. Voor de eigen veiligheid is het erg van belang om deze symbolen goed te kennen. De handelingssymbolen zijn verdeeld in waarschuwingssymbolen en controlesymbolen.

Deze lampjes kunnen variëren in kleur en ontwerp, afhankelijk van het merk en model van uw auto.

Het begrijpen van deze lampjes is belangrijk voor de veilige bediening van een auto. Ze kunnen je waarschuwen voor mogelijke problemen, variërend van eenvoudige onderhoudsproblemen tot ernstige mechanische storingen. Maar deze moet je natuurlijk ook kennen voor het auto theorie-examen.

dashboardlampjes rijbewijs halen rijles cursus

Het belang van de kleuren van dashboard lampjes

De kleur van het dashboardlampje speelt een cruciale rol bij het aangeven van de ernst van het probleem. Dit zijn de betekenissen van de verschillende kleuren:
  • Rood: Deze lampjes duiden op een ernstig probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. In het geval van een rood waarschuwingslampje, is het raadzaam om de auto onmiddellijk aan de kant te zetten en de oorzaak te achterhalen.
  • Geel of Oranje: Deze kleur geeft aan dat er mogelijk een probleem of storing is in een van de voertuigsystemen. Hoewel je bij een geel of oranje lampje meestal nog wel kan doorrijden, is het toch aan te raden om zo snel mogelijk naar de garage te rijden.
  • Groen of Blauw: Deze lampjes geven aan dat een bepaald systeem in de auto actief of ingeschakeld is. Ze dienen meer als informatieve indicatoren en vereisen meestal geen onmiddellijke actie.
  • Wit: Witte lampjes worden meestal gebruikt om een aanbeveling of aanwijzing te geven. Ze kunnen je bijvoorbeeld laten weten dat de buitentemperatuur erg laag is.
 

Betekenis van rode dashboard lampjes

Rode dashboard lampjes zijn over het algemeen de meest kritieke waarschuwingen. Ze duiden op problemen die onmiddellijke actie vereisen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende rode waarschuwingslampjes:  
Motorstoring rood dashboard lampje waarschuwingslamphes

Motor
Dit rode lampje geeft aan dat er een motorprobleem voordoet. Echter kunnen veel verschillende soorten problemen zijn. Stop direct en beoordeel de situatie van het voertuig en de motor.

Rem-handrem dashboard lampje

Handrem
Dit lampje brandt typisch wanneer de handrem is ingeschakeld. Als het blijft branden nadat de handrem is losgelaten, kan dit wijzen op een storing in het remsysteem of een laag remvloeistofniveau.

Olie-niveau-laag dashboardlampje

Motorolie
Dit lampje geeft aan dat het oliepeil te hoog of te laag is. Als dit lampje gaat branden tijdens het rijden, is het raadzaam om de auto onmiddellijk te stoppen en het oliepeil te controleren.

Motorolie zorgt voor de smering, koeling, reiniging en bescherming tegen roesten. De motor moet olie hebben om te kunnen functioneren. Controleer de motorolie alleen als de auto al een tijd uit staat en de motor koud is.

ABS probleem dashboard lampje

ABS
ABS staat voor Anti Blokkeer Systeem, dit zorgt ervoor dat de remmen niet helemaal blokkeren als je plotseling hard op de rem trapt. ABS maakt het ook mogelijk om te remmen in de bocht en door dit systeem blijft het voertuig onder controle.

Als dit lampje oplicht, dan betekent dat een storing in het ABS-systeem en moet het voertuig zo snel mogelijk worden nagekeken.

Accu of dynamo dashboard lampje

Accu
Dit lampje gaat branden als er een probleem is met de accu of de dynamo. Als dit lampje brandt, is het verstandig om het voertuig te parkeren en contact op te nemen met de wegenwacht of een garage.

Temperatuur-waarschuwing dashboard lampje

Koelvloeistof
Dit lampje geeft aan dat de motor oververhit raakt, wat meestal te maken heeft met een tekort aan koelvloeistof. Als dit lampje brandt, moet je de auto onmiddellijk parkeren om ernstige motorschade te voorkomen.

Er moet regelmatig worden gecontroleerd of het voertuig voldoende koelvloeistof bevat. Wanneer je 1 soort koelvloeistof gebruikt zoals de paarse versie, blijf deze dan ook gebruiken. Net als bij de motorolie moet je de koelvloeistof alleen bijvullen bij een koude motor.

Airbag dashboard lampje

Airbag
Een brandend airbaglampje kan wijzen op een storing in het airbagsysteem. Dit is een ernstige waarschuwing, aangezien een defecte airbag uw veiligheid in gevaar kan brengen bij een ongeluk.

Deur open dashboard lampje

Portier
Er zijn één of meerdere deuren open. Het is niet aan te raden te gaan rijden.

Gordel waarschuwing dashboard lampje

Gordel
De gordel van de bestuurder of van een passagier zit niet vast. In Nederland is het verplicht om met een gordel om te rijden. Zorg dat de gordel goed vast zit.

waarschuwingslichten dashboard lampje

Waarschuwingslichten
De waarschuwingslichten staan aan. Hierdoor knipperen alle knipperlichten aan en uit tegelijkertijd.

Betekenis van gele of oranje dashboard lampjes

Gele of oranje dashboard lampjes geven over het algemeen minder urgente waarschuwingen aan, maar ze moeten nog steeds serieus worden genomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gele of oranje waarschuwingslampjes:
Motor probleem dashboard lampje

Motor Management
Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de elektronica of het motormanagement van uw voertuig. Als dit lampje aan is, moet je de auto zo snel mogelijk naar de garage brengen.

Tanken dashboard lampje

Brandstofpeil
Dit lampje gaat branden als uw brandstofniveau laag is. Het is een herinnering om zo snel mogelijk brandstof bij te vullen.

bandenspanning dashboard lampje

Bandenspanning
Dit lampje gaat branden als de bandenspanning van uw autobanden te laag is of als er een lekke band is. Het is belangrijk om de bandenspanning te controleren en indien nodig bij te vullen.

Elektrish tanken Waarschuwing dashboard lampje

Accuspanning
Dit lampje gaat branden als er een lage actieradius is. Dit waarschuwingslampje vind je alleen in elektrische auto’s. Het is een signaal om op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt om de accu op te laden.

Roetfilter dashboard lampje

Roetfilter
Dit lampje brandt wanneer de uitlaat van uw auto verstopt of kapot is. Alleen dieselauto’s hebben een roetfilter. Het is een signaal om de auto zo snel mogelijk te laten controleren bij een garage.

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Betekenis van groene dashboard lampjes

Groene dashboard lampjes zijn meestal informatief en laten je weten dat een bepaald systeem in de auto actief of ingeschakeld is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende groene waarschuwingslampjes:

knipperlicht dashboard lampje

Richtingaanwijzers
Dit lampje gaat branden wanneer je de richtingaanwijzers van jouw auto gebruikt.

Cruise control dashboard lampje

Cruise control
Als dit lampje brandt, betekent dit dat de cruise control van jouw auto actief is. Dit betekent dat de auto een constante snelheid zal aanhouden tot je het rempedaal indrukt of cruise control uitzet.

Dimlicht dashboard lampje

Dimlicht
Dit lampje gaat branden wanneer het dimlicht van jouw auto is ingeschakeld.

Dimlicht dashboard lampje

Parkeersensoren
Dit lampje gaat branden wanneer de parkeersensoren van jouw auto zijn ingeschakeld. Deze sensoren helpen je bij het parkeren door aan te geven hoeveel ruimte er nog over is.

Betekenis van witte dashboard lampjes

Witte dashboard lampjes worden meestal gebruikt om een aanbeveling of aanwijzing te geven. Ze kunnen u bijvoorbeeld laten weten dat uw koplampen aan zijn, of ze kunnen u waarschuwen wanneer de buitentemperatuur daalt tot onder de 4 graden Celsius. Hier zijn enkele van de meest voorkomende witte waarschuwingslampjes:

winterse omstandigheden dashboard lampje

Lage buitentemperatuur
Dit lampje gaat branden wanneer de buitentemperatuur daalt tot onder de 4 graden Celsius.

Informatie-indicatie dashboardlampje

Informatie indicatie
Dit lampje gaat branden wanneer er informatie wordt weergegeven. Bijvoorbeeld een notificatie dat de auto toe is aan een onderhoudsbeurt. 

Parkeersensoren dashboard lampje

Parkeersensoren
Dit lampje gaat branden wanneer de parkeersensoren van jouw auto zijn ingeschakeld. Deze sensoren helpen je bij het parkeren door aan te geven hoeveel ruimte er nog over is.

Betekenis van blauwe dashboard lampjes

Blauwe dashboard lampjes worden meestal gebruikt om je te laten weten dat bepaalde specifieke functies van jouw auto actief zijn. Het meest voorkomende blauwe dashboardlampje is het lampje dat aangeeft dat het groot licht aan staat.
Grootlicht dashboard lampje

Groot licht
Dit lampje gaat branden wanneer het groot licht van jouw auto is ingeschakeld.

Veelgestelde vragen over dashboard lampjes

Waarom branden er bij het starten van de auto vaak een aantal dashboard lampjes?

Dit is een controle om te zien of de lampjes nog wel werken. Als u merkt dat bepaalde lampjes niet meer werken, moet je deze laten repareren. Als er namelijk echt iets aan de hand is, kan dit niet duidelijk gemaakt worden door middel van de waarschuwingslampen.

Wat moet ik doen als een rood waarschuwingslampje brandt?

In het geval van een rood waarschuwingslampje, is het raadzaam om de auto onmiddellijk aan de kant te zetten en de oorzaak te achterhalen. Rode dashboard lampjes zijn over het algemeen de meest kritieke waarschuwingen. Ze duiden op problemen die onmiddellijke actie vereisen.

Wat moet ik doen als een geel of oranje waarschuwingslampje brandt?

Hoewel je bij een geel of oranje lampje meestal nog wel kunt doorrijden, is het toch aan te raden om zo snel mogelijk naar de garage te rijden. Deze kleur geeft aan dat er mogelijk een probleem of storing is in een van de voertuigsystemen.

Wat betekent het als een groen dashboardlampje brandt?

Groene dashboard lampjes zijn meestal informatief en laten je weten dat een bepaald systeem in de auto actief of ingeschakeld is. Ze dienen meer als informatieve indicatoren en vereisen meestal geen onmiddellijke actie.

Hoe kan je makkelijk de betekenis van dashboard lampjes te onderscheiden?

Hoewel het in eerste instantie overweldigend kan lijken om te proberen alle verschillende dashboard lampjes te onderscheiden, is er een eenvoudige manier om dit te doen. Begin met het begrijpen van de kleurcodes van de lampjes, zoals hierboven beschreven.  Vervolgens kunt je jouw voertuig instructieboekje raadplegen voor specifieke symbolen. Veel moderne auto’s hebben ook een digitale interface die uitleg kan geven over de betekenis van bepaalde lampjes.

Conclusie

Het begrijpen van de betekenis van dashboard lampjes is een essentiële vaardigheid voor elke autobezitter en bestuurder. Deze lampjes zijn ontworpen om je op de hoogte te houden van de status van jouw voertuig en om je te waarschuwen voor mogelijke problemen. Of je nu een ervaren bestuurder bent of je voorbereidt op jouw rijlessen of theorie-examen, het is altijd een goed idee om vertrouwd te raken met deze waarschuwingslampjes. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om de betekenis van deze lampjes te leren en weet wat je moet doen als ze oplichten. Het kan je helpen om veilig op de weg te blijven en mogelijke problemen met jouw auto te voorkomen.

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn raad ik aan om de overzichten met alle dashboard lampjes goed te bestuderen. Zo kan je de verkeersborden goed uit je hoofd leren.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!