Als je wilt slagen voor je autorijbewijs, dan zul je gegarandeerd moeten weten waar de dode hoek precies zit in de auto. Mocht je nou nog geen antwoord op deze vraag weten? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder vind je namelijk precies uitgelegd waar de dode hoek zit en hoe je hier het beste me kunt dealen.

Wat is de dode hoek?

Misschien heb je dit onderwerp al eerder voorbij zien komen in je theorieboek, of heeft je rij-instructeur hierover al de nodige tips gegeven.

De dode hoek is de ruimte rondom een auto waar je vanuit de binnenkant van het voertuig geen zicht op hebt. Deze hoeken worden ook wel blinde hoeken genoemd en kunnen leiden tot levensgevaarlijke verkeerssituaties.

Zit je bijvoorbeeld links achter het stuur dan heb je geen zicht op het stukje straat net voor je auto. Bij normale personenauto’s is dit stukje relatief klein. Zeker wanneer je dit vergelijkt met hogere voertuigen zoals vrachtauto’s en bussen.

Een dode hoek in de auto kan ook aan de zijkanten ontstaan. Kijk je bijvoorbeeld in de rechter-zijspiegel dan zie je de rechterkant van je auto. Het geeft je dus zicht op de rechterkant van je auto. Hetzelfde geldt voor de linkerkant.

Kijk je namelijk in je linker-zijspiegel, dan krijg je zicht op de linkerkant van je auto. Nu bestaat er een klein gebied aan weerszijden van je auto dat net tussen je zichtveld inligt. De dode hoek!

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Waarom is deze hoek zo gevaarlijk?

Een dode hoek in de auto kan leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Dit geldt overigens niet alleen voor een hoge vrachtauto, maar ook gewoon voor ‘normale’ personenauto’s.

Soms willen kleine kinderen nog net vlak voor een stilstaande auto de straat oversteken. Als zo’n kind het voertuig bijvoorbeeld vanaf de rechterkant wilt passeren, dan ziet de automobilist dit pas erg laat. Hij heeft simpelweg geen zicht op datgene wat zich voor de auto afspeelt.

dode hoek 2
Nog zo’n voorbeeld betreft het gevaar wat hierdoor kan ontstaan. Stel, je zit in de auto te wachten voor het rode stoplicht en je wilt rechtsaf slaan. Dan ben je vaak geneigd om het stoplicht in de gaten te houden in plaats van de rest van het verkeer.

Hierdoor let je minder goed op datgene wat er achter je auto gebeurt. Er hoeft dan maar net even snel een fietser uit de dode hoek van je auto te komen, terwijl het stoplicht net op groen springt. Jij schiet uit de startblokken en slaat linksaf, de fietser wilt echter rechtdoor en voordat je het weet ontstaat er een ongeval.

Komst van ADAS om dode hoek tegen te gaan.

Er bestaan tegenwoordig innovatieve systemen die chauffeurs helpen om de dode hoek in de auto onder controle te krijgen. Een Geavanceerd Driver Assistance System zorgt ervoor dat je veiliger kunt autorijden zonder ongelukken.

Ze zijn bedoeld om de bestuurder te ondersteunen bij het autorijden. Dit zijn bijvoorbeeld systemen die je waarschuwen of zelfs ingrijpen als de auto bijvoorbeeld te dicht bij een andere weggebruiker in de buurt komt.

Zo! Nu weet jij alles over de dode hoek. Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!