Het behalen van je rijbewijs is een mijlpaal in je leven. Eindelijk kan je in alle vrijheid de weg op en gaan waar je wilt. Maar wat als de angst voor het rijexamen je belemmert om te laten zien wat je kunt? Gelukkig is er een oplossing: het faalangst rijexamen. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over het faalangst rijexamen, inclusief hoe je het kunt aanvragen, wat je kunt verwachten tijdens het examen, en tips om je angst te overwinnen en succesvol te slagen.

Waarom kiezen voor een faalangst rijexamen?

Natuurlijk is het heel normaal om zenuwachtig te zijn voor een rijexamen. Maar voor sommige mensen kan de angst zo overweldigend zijn dat ze niet kunnen presteren. Voor die mensen is het faalangst rijexamen speciaal ontworpen.  Het biedt een extra rustige en ondersteunende omgeving, zodat jij je op je gemak kunt voelen en optimaal kunt presteren tijdens het examen. Het zou zonde zijn om je rijbewijs niet te halen vanwege je zenuwen, en daarom is het faalangst rijexamen de ideale keuze voor jou.

Hoe werkt het faalangst rijexamen?

Het faalangst rijexamen lijkt op het reguliere rijexamen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Tijdens het faalangst rijexamen krijg je meer tijd om het examen af te leggen, wat betekent dat je minder druk voelt om te presteren binnen een beperkte tijdspanne. Daarnaast word je begeleid door een speciaal opgeleide examinator die ervaring heeft in het begeleiden van mensen met faalangst. Ze begrijpen je angsten en zullen er alles aan doen om je gerust te stellen en te ondersteunen tijdens het examen. Een ander voordeel van het faalangst rijexamen is de mogelijkheid om een time-out aan te vragen. Als je merkt dat de spanning te hoog oploopt, kun je de examinator vragen om even te stoppen en tot rust te komen. Dit geeft je de kans om je zenuwen onder controle te krijgen voordat je verder gaat. Het faalangst rijexamen is erop gericht om jou te helpen om je angst te overwinnen en met vertrouwen achter het stuur te zitten.

  Hoe vraag je een faalangst rijexamen aan?

  Het aanvragen van een faalangst rijexamen is eenvoudig. Je moet contact opnemen met je rijschool en aangeven dat je graag een faalangst rijexamen wilt afleggen. De rijschool zal het faalangstexamen voor jou reserveren bij het CBR. Het is belangrijk om te vermelden dat je geslaagd moet zijn voor je theorie-examen voordat je een faalangst rijexamen kunt afleggen. Zodra het faalangstexamen is gereserveerd, ontvang je alle benodigde informatie om je voor te bereiden op het examen.

  Wat kun je verwachten tijdens het faalangst rijexamen?

  Het faalangst rijexamen duurt langer dan het reguliere rijexamen. In totaal heb je 80 minuten de tijd, waarvan 35 minuten besteed worden aan de daadwerkelijke examenrit. De resterende tijd is bedoeld voor een time-out en om ervoor te zorgen dat je zo ontspannen mogelijk bent. Het faalangst rijexamen volgt dezelfde volgorde als het reguliere rijexamen en beoordeelt dezelfde vaardigheden, zoals voertuigbeheersing, kijkgedrag, verlenen van voorrang, in- en uitvoegen, rijden op kruispunten en rotondes, inhalen en bijzondere verrichtingen. Tijdens het faalangst rijexamen heb je de mogelijkheid om een time-out aan te vragen als je merkt dat de spanning te hoog oploopt. Je kunt de auto op een veilige en rustige plek stoppen en even tot rust komen. De duur van de time-out bepaal je zelf en je kunt zo vaak als nodig is een time-out aanvragen. De examinator zal je tijdens de time-out begeleiden en ervoor zorgen dat je je weer op je gemak voelt voordat je verder gaat met het examen.
  mockup premium

  Tot €950 besparen op je rijbewijs?

  Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
  en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

  Tips voor het faalangst rijexamen

  Als je je voorbereidt op het faalangst rijexamen, zijn er enkele tips die je kunnen helpen om je angst te overwinnen en succesvol te slagen:
  • Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de examenprocedure en wat er van je verwacht wordt tijdens het faalangst rijexamen. Neem de tijd om te oefenen en vertrouwd te raken met de verkeersregels en -vaardigheden.
  • Zorg goed voor jezelf. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en een gezond ontbijt neemt op de dag van het examen. Vermijd het gebruik van kalmerende middelen, omdat deze je alertheid kunnen beïnvloeden.
  • Maak je geen zorgen over kleine foutjes. Iedereen maakt wel eens fouten tijdens het rijden, en dit is ook tijdens het faalangst rijexamen niet erg. Blijf rustig en focus je op het herstellen van eventuele fouten.
  • Identificeer je angsten en vraag je af of deze gedachten wel echt kloppen. Vaak zijn onze angsten gebaseerd op irrationele gedachten en kunnen we ze weerleggen door logisch na te denken.
  • Focus op je sterke punten en positieve gedachten. Denk aan de complimenten die je hebt ontvangen over je rijstijl of je vaardigheden. Ga uit van je krachten en probeer niet aan alles te twijfelen.
   

  Rijangst na het behalen van je rijbewijs?

  Het faalangst rijexamen is speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van faalangst tijdens het rijexamen. Maar wat als je al in het bezit bent van een rijbewijs en nog steeds last hebt van rijangst? In dat geval zou de RijZekertraining van de ANWB een goede optie kunnen zijn. Deze training is gericht op het verminderen van rijangst en het vergroten van je zelfvertrouwen op de weg.  

  Conclusie

  Het faalangst rijexamen biedt een oplossing voor mensen die last hebben van faalangst tijdens het rijexamen. Het biedt een rustige en ondersteunende omgeving, evenals de mogelijkheid om een time-out aan te vragen.

  Met de juiste voorbereiding en mindset kun je je angst overwinnen en succesvol slagen voor het faalangst rijexamen. Onthoud dat fouten maken normaal is en dat je sterke punten hebt die je kunt benutten. Met de juiste begeleiding en ondersteuning is het behalen van je rijbewijs binnen handbereik, zelfs als je last hebt van faalangst.

  Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

  Sneller slagen

  Sneller slagen!

  Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!