Gelijkwaardige kruispunten! Een veelvoorkomend onderwerp tijdens je autotheorie-examen. Veel mensen doen vaak enorm hun best om de voorrangsregels omtrent deze kruispunten van buiten te leren.

Toch blijkt dit onderwerp vaak een stuk moeilijker dan gedacht. Er zitten namelijk behoorlijk wat regels en uitzonderingen aan zo’n gelijkwaardig kruispunt vast.

Overigens is een kruispunt altijd een drukke plek waar meerdere wegen elkaar kruisen. In de auto zul je waarschijnlijk ook vrij snel merken dat zich op de meeste kruispunten veel andere weggebruikers bevinden.

Daarom is het ontzettend belangrijk dat je naderende kruispunten op tijd kunt herkennen. Als beginnend bestuurder heb je zo namelijk een stuk minder kans op ongelukken. Daarnaast kun je ruim op tijd afremmen en hiermee beter anticiperen op de situatie. Bovendien zul je hierdoor op de lange termijn veel onnodige ongelukken voorkomen.

In dit artikel vind je de meest belangrijke informatie over gelijkwaardige kruispunten haarfijn uitgelegd. Zo kun je tijdens het autotheorie-examen alle voorrangsvragen die voorbij komen gegarandeerd beantwoorden.

Wat zijn gelijkwaardige kruispunten?

In principe kun je kruispunten onderverdelen in twee verschillende groepen. In de auto krijg je te maken met gelijkwaardige en ongelijkwaardige kruispunten.

Een gelijkwaardig kruispunt is een kruispunt waar de voorrang niet is geregeld door:

 • verkeerslichten
 • voorrangsborden
 • voorrangstekens

Waaraan herken je gelijkwaardige kruispunten?

Een gelijkwaardig kruispunt kun je vrij makkelijk herkennen. Sta je met de auto voor een kruispunt en zie je géén enkel verkeerslicht, voorrangsbord, of andere voorrangstekens zoals bijvoorbeeld haaientanden, dan spreek je van een gelijkwaardig kruispunt.

Op een ongelijkwaardig kruispunt zie je dus altijd één of meerdere van bovenstaande tekens die normaal gesproken de voorrang regelen.

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

Welke voorrangsregels gelden op een gelijkwaardig kruispunt?

Gelijkwaardige kruispunten kennen verder geen uitzonderlijke voorrangsregels van toepassing.

Daarom geldt hier eigenlijk automatisch de meest standaard voorrangsregel die we kennen in het verkeer. Voor het gemak staan deze hieronder voor je op een rijtje:

 • Bestuurders van rechts moet je altijd voorrang verlenen
 • Rechtdoor op dezelfde weg moet je voor laten gaan
 • De korte bocht moet je voor laten gaan.

Kom je dus als autobestuurder van rechts dan mag je doorrijden en kom je van links dan verleen je bestuurders van rechts altijd voorrang.

Let hier trouwens goed op tijdens je rijexamen want zelfs als de auto van rechts even kort lijkt te stoppen, is het van cruciaal belang om toch eerst even te blijven wachten en niet ineens gaan rijden.

Welke borden horen bij gelijkwaardige kruispunten?

Op gelijkwaardige kruispunten kom je weinig verkeersborden tegen. Toch wil het verkeersbord J8 hier nog wel eens verschijnen.

J8
Kom je dit bord onderweg tegen dan sta je voor een gevaarlijk kruispunt.

Wat zijn belangrijke uitzonderingen?

Het verkeer kent soms bepaalde uitzonderingen waar in principe alle bestuurders zich aan moeten houden. Ook bij gelijkwaardige kruispunten zijn twee belangrijke uitzonderingen van toepassing.

Probeer deze voor je autotheorie simpelweg uit je hoofd te leren, want je zult tijdens het examen gegarandeerd een aantal voorrangsvragen krijgen.

Als automobilist hoor je bij een gelijkwaardige kruising altijd rekening te houden met de volgende twee uitzonderingen:

 • Op een gelijkwaardig kruispunt hoef je géén voorrang te verlenen aan auto’s van rechts, die van een onverharde weg afkomen.
 • Kom je als bestuurder uit een uitrit of oprit gereden, dan moet je alle weggebruikers voor laten gaan. Dit geldt trouwens ook voor voetgangers.
 • In de auto verleen je bij gelijkwaardige kruispunten altijd voorrang aan de bestuurder van een tram. Hierbij maakt het geen verschil of de tram van links of van rechts komt.
 • Ambulances, brandweer en politieauto’s met sirene en zwaailichten verleen je ook altijd voorrang.
 • Militaire colonnes waarvan het eerste voertuig reeds gepasseerd is, die moet je voorrang geven.
mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Enkele voorbeelden

Hieronder vind je nog enkele voorbeeld van gelijkwaardige kruisingen en veelvoorkomende situaties in het verkeer.

Kruispunt 1
In het eerste voorbeeld sta je met de auto bij een gelijkwaardig kruispunt en er komt een auto van rechts. Welk voertuig heeft er in het bovenstaande voorbeeld voorrang?
kruispunt 2
In het tweede voorbeeld sta je weer op dezelfde plek, maar nu komt er een auto van links. Welke bestuurder heeft hier voorrang?
kruispunt 3
Op de volgende afbeelding zie je een gelijkwaardig kruispunt met drie wachtende auto’s. Kun jij vertellen in welke volgorde de drie bestuurders achter elkaar mogen rijden?
kruispunt 4
In het laatste voorbeeld zie je weer drie auto’s op een gelijkwaardige kruising. Alleen nu komt een auto uit een onverharde weg gereden. Weet jij welke bestuurder er voorrang krijgt en welke voorrang moet geven?

Zo! Nu weet jij alles over gelijkwaardige kruispunten. Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!