De Gezondheidsverklaring heb je nodig voordat je je praktijkexamen mag doen, maar wat is de Gezondheidsverklaring? Wat zijn de kosten, hoe kan je het aanvragen en hoe lang is zo’n verklaring geldig? Ik leg alles voor je uit in deze blog.

De Gezondheidsverklaring heb je gegarandeerd nodig om je autorijbewijs te halen. Het is van belang dat je deze verklaring op tijd in je bezit hebt, zodat je daadwerkelijk kunt slagen voor je praktijkexamen. 

Het komt namelijk wel eens voor, dat de drukte bij het CBR ervoor zorgt dat andere cursisten mogelijk vertraging oplopen, als ze bijvoorbeeld met spoed een verklaring nodig hebben. Probeer deze dan ook altijd zo vroeg mogelijk bij het CBR aan te vragen.  

Zo weet je zeker dat jouw aanvraag op tijd in behandeling wordt genomen. Maar laten we bij het begin beginnen: wat is de Gezondheidsverklaring?

Wat is de Gezondheidsverklaring?

De Gezondheidsverklaring is een formulier met een aantal vragen over je gezondheid. Zo kun je vragen verwachten over bepaalde aandoeningen of ziektebeelden, die je bijvoorbeeld in het verleden hebt opgelopen en momenteel nog steeds last van hebt.

Daarnaast gaan sommige vragen over je huidige levensstijl en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Het is van belang dat je deze vragen naar waarheid beantwoordt. In principe ben je zelfs verplicht om deze eerlijk en oprecht te beantwoorden. Deze verplichting wordt ook wel de mededelingsplicht genoemd.

Het doel hiervan is dat het CBR kan beoordelen of je gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen. Nadat je het formulier hebt ingevuld zal een medisch acceptant je verklaring beoordelen. Bij vragen en andere onduidelijkheden wordt er soms nog wat aanvullende informatie over je medische geschiedenis gevraagd.

Waar kun je de Gezondheidsverklaring aanvragen?

Volgens de website van het CBR kun je de verklaring het beste direct online invullen via Mijn CBR. Deze manier van aanvragen is normaal gesproken het snelste en heeft de minste kans op fouten.

Veel gemeenten bieden trouwens ook de mogelijkheid aan om een papieren Gezondheidsverklaring te kopen. Het kan zijn dat je hiervoor extra administratiekosten moet betalen, dit is afhankelijk van de gemeente waar je het formulier wilt aanvragen.

Wat zijn de kosten van een Gezondheidsverklaring?

Je kunt de Gezondheidsverklaring in 2023 voor € 41 aanvragen bij het CBR. Deze kosten vraagt het CBR voor het beoordelen van je rijgeschiktheid, een eventuele rijtest en eventueel advies over bepaalde aanpassingen aan je auto.

Je hoeft hiervoor verder geen extra administratiekosten te betalen. Stel dat er bijvoorbeeld een medische keuring gedaan moet worden, dan zitten hier doorgaans wel bepaalde kosten aan verbonden. Hoeveel kosten dit zijn is grotendeels afhankelijk van datgene waar men onderzoek naar wilt doen. Bovendien worden de gemaakte kosten in veel gevallen gedekt door je verzekering.

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

Is de Gezondheidsverklaring verplicht?

Voor het behalen van je rijbewijs is het van belang dat je kunt aantonen dat je zowel geestelijk als lichamelijk in staat bent om actief aan het verkeer deel te nemen. Je hebt hiervoor altijd een Gezondheidsverklaring nodig.

Je zult namelijk gezond genoeg moeten zijn om veilig in een auto te rijden, zonder dat je hierbij een gevaar vormt voor andere weggebruikers. Daarom is elke cursist die wil slagen voor het autorijbewijs verplicht om vooraf een Gezondheidsverklaring naar het CBR te sturen.

Wat is de geldigheid van de Gezondheidsverklaring?

Nadat het CBR jouw ingevulde Gezondheidsverklaring heeft beoordeeld, zul je hierover een bericht ontvangen. Je ontvangt dan namelijk een zogeheten besluitbrief van het CBR. In deze brief staat dan vermeld of je daadwerkelijk geschikt bent om te rijden. Ook staat in de brief tot wanneer dit besluit precies geldig is.

In officiële termen wordt dit ook wel de Verklaring van geschiktheid genoemd. Het kan nogal verschillen per persoon hoe lang deze verklaring geldig is. Krijg je de verklaring omdat je binnenkort het praktijkexamen voor je autorijbewijs mag doorlopen? Dan is deze tot drie jaar na de datum van aanvragen geldig.

Als cursist mag je deze hele periode gebruiken om voor het praktijkexamen van je rijbewijs te slagen. In sommige gevallen geldt trouwens een kortere geldigheid. Dit wordt trouwens altijd in de besluitbrief vermeld.

 

rijbewijzen

Wanneer kan je de Gezondheidsverklaring het beste aanvragen?

Soms is het niet helemaal duidelijk wanneer je de Gezondheidsverklaring het beste kunt aanvragen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je lichamelijke of geestelijke gezondheid is veranderd. Soms kan dit namelijk een behoorlijke invloed hebben op je rijgeschiktheid. Je kunt dit ook altijd met je huisarts, of een arts van het CBR bespreken.

Bovendien kun je ter voorbereiding de vragenlijst van de Gezondheidsverklaring alvast een keertje doornemen. Zo kun je bijvoorbeeld controleren of er naar een bepaalde aandoening wordt gevraagd. In de volgende situaties kun je de verklaring het beste wel gewoon aanvragen:

 

  • Je gaat binnenkort het praktijkexamen voor je rijbewijs doen;
  • Je wilt een rijbewijs verlengen binnen de één van de volgende categorieën: C(E), C1(E), D(E), of D1(E);
  • Je wilt je huidige rijbewijs verlengen omdat je destijds een rijbewijs met een beperkte geldigheid gekregen;
  • Je wilt een buitenlands rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs omwisselen;
  • Je wilt jouw militair rijbewijs voor een regulier rijbewijs omwisselen.

Probeer in elk geval rekening ermee te houden dat het beoordelen van je Gezondheidsverklaring tijd kost. Daarom vraagt het CBR elke cursist deze op tijd in te vullen. Ga je dus binnenkort praktijkexamen doen? Dien de verklaring dan ruim op tijd in.

Stel nou dat je tijdens het invullen van het formulier merkt dat je alle vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden? Dan krijg je van het CBR direct het bericht dat je rijgeschikt bent. Als je bepaalde vragen echter met ‘ja’ moet beantwoorden, dan kost het vaak meer tijd om je verklaring te beoordelen.

Zo! Dat is alles dat je moet weten over het aanvragen van de Gezondheidsverklaring. Zorg dat je op tijd de verklaring aanvraagt.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!