Het theorie-examen is een belangrijk en uitdagend onderdeel van het behalen van je rijbewijs. Voordat je mag afrijden, moet je eerst slagen voor dit examen. Maar hoe lang duurt een theorie-examen eigenlijk? In dit artikel bespreken we de duur van het theorie-examen en geven we je meer informatie over de verschillende onderdelen waaruit het examen bestaat.

Duur van het theorie-examen

Het theorie-examen duurt in totaal 30 minuten en gedurende deze 30 minuten moet je vragen beantwoorden over verkeersregels, verkeersborden en verkeerssituaties. Het examen bestaat uit maar liefst 65 meerkeuzevragen in 3 categorieën. Een flinke opgave dus! Zoveel tijd heb je per examenonderdeel:

 • Kennis: Je hebt 8 minuten tijd om 12 vragen te beantwoorden.
 • Inzicht: Je hebt 16 minuten tijd om 28 vragen te beantwoorden.
 • Gevaarherkenning: Je hebt 8 seconden tijd per vraag.

Onderdelen van het theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk kennis, inzicht en gevaarherkenning.

Kennis

Bij het onderdeel kennis wordt je kennis van verkeersregels en verkeersborden getest. Je krijgt vragen over verschillende verkeerssituaties en moet aangeven wat de juiste handeling is. Voor dit onderdeel krijg je maximaal 8 minuten de tijd.

Inzicht

Bij het onderdeel inzicht moet je laten zien dat je de opgedane kennis kunt toepassen in verschillende verkeerssituaties. Bij deze vragen moet je aangeven wat je in een bepaalde situatie zou doen. Voor dit onderdeel krijg je dus maximaal 16 minuten de tijd om 28 vragen te beantwoorden.

Gevaarherkenning

Bij het onderdeel gevaarherkenning word je getest op je vermogen om gevaarlijke situaties in het verkeer te herkennen en hier op de juiste manier op te reageren. Je krijgt afbeeldingen te zien waarbij je moet aangeven wat je zou doen in die situatie, bijvoorbeeld remmen, gas loslaten of niets doen. Voor dit onderdeel krijg je 8 seconden per vraag.

  Voorbereiding op het theorie-examen

  Een goede voorbereiding is essentieel om het theorie-examen succesvol af te leggen. Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt voorbereiden.

  Zelfstudie

  Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig te studeren voor het theorie-examen. Hiervoor kun je gebruik maken van een theorieboek of online studiemateriaal. Het is belangrijk om de verkeersregels en verkeersborden goed te bestuderen en te oefenen met voorbeeldvragen.

  Theorieles bij een rijschool

  Een andere optie is het volgen van theorielessen bij een erkende rijschool. Tijdens deze lessen word je intensief begeleid in het leren van de verkeersregels en het toepassen ervan in verschillende situaties. Dit kan een goede manier zijn om je optimaal voor te bereiden op het theorie-examen.

  Oefenexamens

  Het maken van oefenexamens is een effectieve manier om je kennis te testen en te oefenen met het beantwoorden van vragen binnen de tijdslimiet. Er zijn diverse online platforms beschikbaar waar je oefenexamens kunt maken die vergelijkbaar zijn met het echte theorie-examen.

  mockup premium

  Tot €950 besparen op je rijbewijs?

  Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
  en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

  Tips voor het theorie-examen

  Naast een goede voorbereiding zijn er nog enkele tips die je kunnen helpen bij het succesvol afleggen van het theorie-examen.

  • Zorg voor een goede nachtrust voorafgaand aan het examen, zodat je fris en alert bent.
  • Neem je identiteitsbewijs mee naar het examen, zonder geldig identiteitsbewijs kun je niet deelnemen.
  • Lees elke vraag zorgvuldig door en neem de tijd om het antwoord te overwegen voordat je je keuze maakt.
  • Vertrouw op je kennis en intuïtie, maar laat je niet afleiden door twijfel.
  • Blijf rustig en geconcentreerd tijdens het examen, ook als je een moeilijke vraag tegenkomt.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van de bedenktijd die je hebt bij elke vraag.

  Conclusie

  Het theorie-examen duurt in totaal 30 minuten en bestaat uit 65 meerkeuzevragen.Het examen bestaat uit de onderdelen kennis, inzicht en gevaarherkenning. Een goede voorbereiding is essentieel om het examen succesvol af te leggen. Dit kan door middel van zelfstudie, het volgen van theorielessen bij een rijschool en het maken van oefenexamens. Volg deze tips en ga met vertrouwen het theorie-examen tegemoet. Veel succes!

  Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

  Sneller slagen

  Sneller slagen!

  Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!