Motorrijden is een geweldige ervaring, en met het juiste motorrijbewijs kun je genieten van de vrijheid die het biedt. In dit artikel geven we je alle informatie over de verschillende soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Ook bespreken we de leeftijdseisen, examens en andere belangrijke details die je moet weten. Pak je helm en handschoenen en laten we beginnen!

Overzicht van de verschillende motorrijbewijzen

Er zijn drie verschillende motorrijbewijzen, afhankelijk van het vermogen van de motor en je leeftijd. Hier is een kort overzicht van de verschillende categorieën:

A1 – Lichte motor

  • Motorinhoud: maximaal 125 cc
  • Vermogen: maximaal 11 kW
  • Leeftijd: vanaf 18 jaar

A2 – Middelzware motor

  • Vermogen: maximaal 35 kW
  • Leeftijd: vanaf 20 jaar

A – Zware motor

  • Vermogen: onbeperkt
  • Leeftijd: vanaf 21 jaar (met code 80) of 24 jaar

Leeftijdseisen voor motorrijbewijzen

De leeftijdseisen voor het behalen van een motorrijbewijs verschillen per categorie. Hier is een overzicht van de minimale leeftijden voor het behalen van elk type motorrijbewijs:

Leeftijd A1 rijbewijs

Het A-rijbewijs is gebonden aan leeftijd. Om het risico op jongere leeftijd te verminderen, zijn er restricties. Voor een lichte motor (A1) moet je minimaal 17 jaar oud zijn om rijles te kunnen nemen of het theorie-examen te mogen doen, en 18 jaar oud om het praktijkexamen en AVB te doen.

Leeftijd A2 rijbewijs

Voor de middelzware motor (A2) bedraagt de minimumleeftijd voor rijles 19 jaar, mits je al het A1-rijbewijs hebt. Zo niet, dan moet je wachten tot je 20 jaar oud bent. Als je al het A1-rijbewijs hebt, dan hoef je niet opnieuw theorie-examen af te leggen.

Leeftijd A rijbewijs

Het A-rijbewijs is bedoeld voor motoren met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor het volgen van rijles is 21 jaar. Wanneer je het praktijkexamen mag doen voor het A-rijbewijs verschilt nogal. Als je doorstroomt van het A2-rijbewijs naar een A-rijbewijs en je bent nog geen 2 jaar in het bezit van een rijbewijs voor een middelzware motor (A2), dan hoef je geen theorie-examen te doen en mag je met 21 jaar het praktijkexamen doen. Als je doorgestroomd bent en je bent minimaal 2 jaar in het bezit van een rijbewijs voor een middelzware motor (A2), dan hoef je geen theorie te doen en mag je met 22 jaar een praktijkexamen doen.

Code 80: wat betekent het?

Als je jonger bent dan 24 jaar en je A-rijbewijs (zware motor) haalt, krijg je code 80 op je rijbewijs. Dit betekent dat je tijdens de eerste twee jaar alleen op motoren uit de categorieën A1 en A2 mag rijden, plus zware motoren met 3 wielen. Na twee jaar (of als je 24 wordt) vervalt code 80 automatisch, en mag je op motoren uit alle categorieën rijden. Je hoeft hiervoor geen nieuw examen af te leggen.

Theorie-examens voor motorrijbewijzen

Voordat je aan de praktijkexamens kunt beginnen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. De minimale leeftijd om het theorie-examen af te leggen is voor zowel A1, A2 en A vanaf 17 jaar.

Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Zorg ervoor dat je binnen deze periode je praktijkexamen en AVB haalt.

Praktijkexamens voor motorrijbewijzen

Het praktijkexamen voor motorrijbewijzen bestaat uit twee delen: voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelname (AVD). Hier zijn de minimale leeftijden en vereisten voor elk type motorrijbewijs:

Praktijkexamen A1 – Lichte motor

  • AVB (voertuigbeheersing): vanaf 18 jaar, als je bent geslaagd voor motor theorie-examen
  • Praktijkexamen (verkeersdeelname): vanaf 18 jaar, geslaagd voor motor theorie-examen en AVB-examen

Praktijkexamen A2 – Middelzware motor

  • AVB (voertuigbeheersing): vanaf 20 jaar, als je bent geslaagd voor motor theorie-examen
  • Praktijkexamen(verkeersdeelname): vanaf 20 jaar, geslaagd voor motor theorie-examen en AVB-examen

Praktijkexamen A – Zware motor

  • AVB (voertuigbeheersing): vanaf 21 jaar (met code 80) of 24 jaar, als je bent geslaagd voor motor theorie-examen
  • Praktijkexamen(verkeersdeelname): vanaf 21 jaar (met code 80) of 24 jaar, geslaagd voor motor theorie-examen en AVB-examen

Het getrapte systeem: doorstromen naar zwaardere categorieën

Als je al een A1- of A2-rijbewijs hebt, kun je doorstromen naar een zwaardere categorie via het getrapte systeem.

Van A1 naar A2

Na minimaal twee jaar in het bezit te zijn van het A1-rijbewijs, mag je overstappen naar de A2-categorie. Hiervoor hoef je alleen het AVD-praktijkexamen af te leggen.

Van A2 naar A

Na minimaal twee jaar in het bezit te zijn van het A2-rijbewijs, mag je overstappen naar de A-categorie. Ook hiervoor hoef je alleen het AVD-praktijkexamen af te leggen. Als je via het getrapte systeem je A-rijbewijs behaalt, krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Motoren met automatische versnellingsbak

Als je het praktijkexamen aflegt met een motor met automatische schakeling, krijgt je rijbewijs de vermelding ‘code 78’. Hiermee mag je alleen op automatisch geschakelde motoren rijden. Stap je binnen dezelfde rijbewijscategorie over van een automatische naar een handgeschakelde motorfiets, bijvoorbeeld van A1 automatisch naar A1 handgeschakeld? In dat geval hoef je alleen het praktijkexamen voor verkeersdeelneming (AVD) af te leggen.

Als je overstapt van een automatische naar een handgeschakelde motor in een gevorderde rijbewijscategorie, bijvoorbeeld van A1 automatisch naar A2 handgeschakeld, moet je zowel het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) als het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) afleggen.

Ben je van plan je rijbewijs te halen via de getrapte route? Stel, je hebt je A2-rijbewijs voor automaat minimaal 2 jaar, en nu wil je het A-rijbewijs halen. In dit scenario hoef je alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) af te leggen. Dit examen beoordeelt ook de voertuigbeheersing via twee productieve bijzondere manoeuvres.

Alle informatie op een rij

Alle informatie over motorrijbewijzen en leeftijden kan verwarrend zijn. Daarom hebben we alles voor je op een rijtje gezet. Zo kan je in één oogopslag zien waar je aan toe bent.

Rijbewijs A1 – Alle informatie op een rij

 

Motor A1 overzicht

Rijbewijs A2 – Alle informatie op een rij

 

Motor A2 overzicht

Rijbewijs A – Alle informatie op een rij

 

Motor A overzicht

Conclusie

Nu je alle informatie hebt over de verschillende motorrijbewijzen en de bijbehorende eisen, ben je klaar om te beginnen met je rijopleiding. Veel succes en geniet van de vrijheid die motorrijden biedt!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog!