In de autowereld en tijdens rijles hoor je de termen ‘overstuur’ en ‘onderstuur’ telkens weer voorbijkomen. Voor een beginnend bestuurder zorgen deze begrippen soms voor de nodige verwarring.

Stel je komt tijdens het autorijden in een van deze onverwachte situaties terecht. Wanneer je bijvoorbeeld je stuur probeert te draaien om een bocht te nemen. Dan lukt dit je simpelweg niet of nauwelijks en dreigt de auto zelfs bijna uit de bocht te vliegen. In zo’n geval heb je veelal te maken met overstuur of onderstuur.

Maar wat gebeurt er dan precies met de wielen van je auto? En hoe reageer je op dit soort onverwachte momenten? Dat én meer, lees je allemaal in deze blog!

Wat betekent overstuur?

De oorzaken van overstuur en onderstuur zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. Op het moment dat de voorwielen van je auto als eerste hun grip verliezen tijdens het insturen van een bocht. Dan slipt de achterkant van je auto weg en heb je als bestuurder vrijwel altijd te maken met overstuur.

Dit ontstaat bijvoorbeeld als je teveel gas geeft tijdens het maken van een bocht. De achterbanden van je auto komen dan in een slip terecht waardoor je de controle over het stuur kunt verliezen.

Verder komt overstuur regelmatig voor wanneer je bijvoorbeeld tijdens het sturen met hoge snelheid per ongeluk terugschakelt naar de eerste versnelling.

In het ergste geval blokkeren dan de voorwielen van je auto, omdat de lage versnelling simpelweg de huidige kracht van je voorwielen niet zo snel kan verwerken.

Om verkeersongelukken te voorkomen kun je een paar dingen doen als je merkt dat de achterkant van je auto dreigt weg te slippen. Deze tips staan hieronder voor je op een rijtje.

  • Als je het gevoel hebt dat je voorwielen hun grip dreigen te verliezen. Probeer dan rustig in de tegengestelde richting te sturen zodat de autobanden meer grip krijgen op het wegdek.
  • Geef op hetzelfde moment geleidelijk aan minder gas, maar laat het gaspedaal van je auto niet zomaar ineens los. Je wilt namelijk wel voorkomen dat je auto meteen weer opnieuw in de slipt dreigt te raken.
Onderstuur infographic

Wat betekent onderstuur?

Net als bij overstuur ontstaat onderstuur wanneer de voorbanden van je auto tijdens het sturen hun grip verliezen. In plaats van dat de achterkant je tijdens het sturen inhaalt, is het nu de voorkant van je auto die niet mee wilt werken.

Stel je wilt bijvoorbeeld links afslaan en probeert je stuur hierbij dus ook naar links te draaien. Als je voorwielen op dat moment onvoldoende grip hebben op het wegdek, dan blijft je auto gewoon rechtdoor rijden terwijl je eigenlijk naar een bocht naar links wilt maken.

Zo ontstaan er helaas nog altijd behoorlijk wat onverwachtse ongelukken in het verkeer. Menig bestuurder raakt zo namelijk binnen no-time de controle over de auto kwijt waardoor ze vaak nog sneller in de berm belanden.

Desondanks wordt onderstuur over het algemeen iets veiliger ingeschat dan overstuur. Dit komt omdat onderstuur in sommige gevallen wat makkelijker te corrigeren is dan overstuur.

De twee belangrijkste oorzaken hiervoor zijn:

  • Een bocht nemen met hoge snelheid
  • Hard remmen tijdens bochten

In principe komt onderstuur vaker voor dan overstuur bij auto’s met voorwielaandrijving. Dit komt omdat de voorwielen van een auto met voorwielaandrijving tegelijkertijd moeten versnellen en sturen.

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Tips tegen slippen bij onderstuur en overstuur

Op het moment dat je merkt dat je auto dankzij onderstuur of overstuur dreigt weg te slippen. Dan kun je als automobilist een paar snelle handelingen uitvoeren, waardoor ernstige ongelukken in veel gevallen zijn te voorkomen.

Daarom zetten we hieronder even wat tips op een rijtje voor iedereen die moeite heeft met het corrigeren van onderstuur.

  • Laat het gas niet direct helemaal los maar geef wel een stuk minder gas zodat de voorbanden van je auto hun grip terugkrijgen op het wegdek.
  • Probeer niet ineens met volle kracht aan je stuur te draaien als je voorwielen wegslippen. Het is een stuk beter om rustig aan te sturen en te wachten totdat je voorbanden meer grip hebben. Merk je dat de autobanden naar links wegslippen, stuur dan ook rustig naar links.
  • Trap de koppeling in zodat de wielen van je auto weer vrij gaan bewegen. Zo heb je binnen no-time de juiste grip te pakken om de bocht netjes af te maken.

Ondanks deze tips is er natuurlijk één ding het allerbelangrijkste om overstuur en onderstuur te minimaliseren. Zorg er namelijk altijd voor dat je auto een setje fatsoenlijke banden heeft met voldoende profiel. Dit zorgt voor meer grip op het wegdek en voorkomt zo gegarandeerd van die onnodige ongelukken in het verkeer!

Zo! Nu weet jij alles over overstuur en onderstuur. Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!