Het behalen van een vrachtwagenrijbewijs, ook wel bekend als het rijbewijs C, opent de deur naar nieuwe mogelijkheden op de weg. Met dit rijbewijs mag je een vrachtauto besturen met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg. In dit artikel zullen we je voorzien van alle informatie die je nodig hebt om je rijbewijs C te behalen. We bespreken de vereisten, kosten en wat je wel en niet mag besturen met dit rijbewijs. Laten we beginnen!

Wat is rijbewijs C?

Een rijbewijs C is een vrachtwagenrijbewijs dat je in staat stelt om een vrachtauto te besturen met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg. Met dit rijbewijs kun je verschillende soorten vrachtwagens besturen, afhankelijk van het gewicht en de toegestane maximum massa van het voertuig.

 

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Wat kan je besturen met rijbewijs C?

Met een rijbewijs C kun je verschillende soorten vrachtwagens besturen, zoals zware vrachtwagens met een toegestane maximum massa boven 3.500 kg. Dit omvat onder andere vrachtwagens voor goederenvervoer en sommige speciale voertuigen zoals betonmixers en vuilniswagens. Het C-rijbewijs stelt je in staat om op professionele basis vrachtwagens te besturen.

Wat kan je niet besturen met rijbewijs C?

Het is belangrijk om te weten dat met een rijbewijs C alleen vrachtwagens mogen worden bestuurd voor niet-beroepsmatig vervoer. Als je beroepsmatig vervoer wilt verrichten, moet je een vrachtwagenrijbewijs C met code 95 behalen. Met dit rijbewijs mag je wel beroepsmatig vrachtwagens besturen.

Vereisten voor het behalen van een rijbewijs C

Voordat je een rijbewijs C kunt aanvragen, moet je aan bepaalde vereisten voldoen. Hier zijn de belangrijkste:

 • Minimumleeftijd: Om een rijbewijs C zonder code 95 aan te vragen, moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Voor een rijbewijs C met code 95 kun je al vanaf 18 jaar oud het rijbewijs aanvragen.
 • Geldig rijbewijs B: Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B (personenauto) voordat je kunt beginnen met de opleiding voor het C-rijbewijs.
 • Gezondheidsverklaring: Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je medisch worden gekeurd en een Gezondheidsverklaring indienen. Deze verklaring is één jaar geldig.
 • Theorie-examen: ook wel het Rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-C (RVM1-C) genoemd. Om je C-rijbewijs te behalen, moet je slagen voor het theoretisch examen. Het examen bestaat uit vragen over verkeer, techniek, lading en administratie. 
 • Praktijkexamen: Tijdens het praktijkexamen worden de volgende aspecten getoetst:
  1. rijklaar controle
  2. professioneel rijgedrag
  3. verkeergedrag tijdens de rit
  4. bijzondere verrichtingen
  5. voertuigbeheersing richtlijn
  6. ergonomie en veiligheid

Kosten van rijbewijs C

De kosten voor het behalen van een rijbewijs C kunnen variëren, afhankelijk van de rijschool en het aantal lessen dat je nodig hebt. Over het algemeen kun je rekening houden met de volgende kosten:

 • Theoriecursus en examen: De kosten voor een theoriecursus voor het C-rijbewijs bedragen gemiddeld €200-€300 en het examen kost €39,80 in 2023.
 • Praktijklessen: De kosten voor praktijklessen variëren afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €1000-€2000 voor de praktijklessen.
 • Praktijkexamen: Het praktijkexamen voor het C-rijbewijs kost gemiddeld €244,45, maar dat zijn alleen de kosten van het CBR. Daar komen de kosten van de rijinstructeur en het gebruik van de leswagen bovenop. 

Houd er rekening mee dat dit richtprijzen zijn en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren.

rijbewijs pasje

Het behalen van het rijbewijs C: Stap voor stap

Nu je bekend bent met de vereisten en kosten voor het behalen van een C-rijbewijs, laten we eens kijken naar de stappen die je moet nemen om je rijbewijs te behalen.

Stap 1: Voorbereiden op het theoretisch examen

Het theoretisch examen is een belangrijk onderdeel van het behalen van je rijbewijs C. Je moet de verkeersregels, voertuigbeheersing en verkeersinzicht goed begrijpen. Bereid je voor op het examen door studieboeken te gebruiken en eventueel een theoriecursus te volgen. Zorg ervoor dat je voldoende oefent en de stof goed beheerst voordat je het examen aflegt.

Stap 2: Start met je praktijkopleiding

Zodra je geslaagd bent voor het theoretisch examen, kun je beginnen met je praktijkopleiding. Dit omvat het volgen van praktijklessen waarin je leert om een vrachtwagen te besturen en bekend raakt met de voertuigbeheersing en verkeerssituaties. Je zult zowel op privéterrein als op de openbare weg rijden om ervaring op te doen.

Stap 3: Doe het praktijkexamen

Na het voltooien van je praktijkopleiding ben je klaar om het praktijkexamen af te leggen. Tijdens het praktijkexamen wordt beoordeeld of je de vrachtwagen veilig en vakkundig kunt besturen. Het examen bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een rijklaar controle, professioneel rijgedrag, verkeersgedrag tijdens de rit en bijzondere verrichtingen.

Stap 4: Haal je rijbewijs C

Gefeliciteerd! Als je geslaagd bent voor het praktijkexamen, ontvang je een verklaring van rijvaardigheid van het CBR. Met deze verklaring kun je je C-rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk doet, zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden die het rijbewijs C biedt.

Conclusie

Het behalen van een rijbewijs C opent de deur naar nieuwe kansen en mogelijkheden op de weg. Met dit rijbewijs kun je verschillende soorten vrachtwagens besturen, afhankelijk van het gewicht en de toegestane maximum massa van het voertuig. Zorg ervoor dat je voldoet aan de vereisten, bereid je goed voor op het theoretisch examen en volg een praktijkopleiding om je rijvaardigheid te verbeteren. Met geduld, inzet en de juiste begeleiding kun je binnenkort trots je C-rijbewijs op zak hebben. Veel succes met je avontuur op de weg!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!