Het behalen van een D1 rijbewijs is een belangrijke stap voor iedereen die graag een bus wil besturen die is ingericht voor het vervoer van minimaal 8 en maximaal 16 personen, exclusief de bestuurder. In deze uitgebreide gids vindt je alle informatie die je nodig hebt om dit rijbewijs te behalen, inclusief de voorwaarden, de kosten, en wat je wel en niet mag besturen met dit rijbewijs.

Wat is het D1-rijbewijs?

Met een D1 rijbewijs kan je een bus besturen die is ingericht voor het vervoer van 8 tot 16 personen, exclusief de bestuurder. Dit type rijbewijs is met name geschikt voor mensen die kleinere bussen willen besturen, zoals minibusjes of shuttlebussen.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Wat mag je wel en niet besturen met een D1 rijbewijs?

Met een D1 rijbewijs mag je een bus besturen die is ingericht voor het vervoer van minimaal 8 en maximaal 16 personen. Het is belangrijk om op te merken dat je met een D1 rijbewijs géén beroepsmatig vervoer mag verrichten. Dit betekent dat je met dit rijbewijs geen bus mag besturen voor commerciële doeleinden, zoals het vervoer van betalende passagiers. Hiervoor heb je een D1 rijbewijs met code 95 nodig.

De voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs D1

Voordat je een D1 rijbewijs kunt aanvragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze omvatten onder andere:

  • Minimum Leeftijd: Voor het aanvragen van een D1 rijbewijs zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Als je het rijbewijs met code 95 wilt aanvragen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

  • Bezit van een Rijbewijs B: Je moet reeds in het bezit zijn van een rijbewijs B voordat je een D1 rijbewijs kunt aanvragen.

  • Medische Goedkeuring: Voordat je het praktijkexamen kunt reserveren, moet je medisch zijn goedgekeurd. Dit houdt in dat je een Gezondheidsverklaring moet indienen en je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst.

De examens voor het behalen van je rijbewijs D1

Om jouw D1 rijbewijs te behalen, moet je slagen voor een aantal examens. Deze omvatten onder andere:

1. Examen rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-D1 (RVM1-D1)

Dit is het theorie-examen dat je moet halen voordat je het praktijkexamen kunt reserveren.

2. Examen Bus D1 praktijk (D)

Je mag het praktijkexamen Bus D1 doen zodra je het theorie-examen RVM1-D1 heeft gehaald.

Het is het vermelden waard dat er ook een overgangsregeling bestaat voor mensen die al één of meer theorie-examens ‘oude stijl’ hebben behaald.

rijbewijs d1

De kosten van het behalen van een D1-rijbewijs

De kosten voor het behalen van een D1 rijbewijs kunnen variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder vindt je een overzicht van de mogelijke kosten:

  • Theorie-examen zonder vakbekwaamheid: €39,80, met extra kosten voor audiovertaling of een vertraagd theorie-examen.
  • Medische keuring: De kosten voor een medische keuring kunnen variëren, maar liggen rond de €85 (tarief 2023).
  • Praktijkexamen: De kosten voor het volledige praktijkexamen bedragen €244,45 in 2023.
  • Rijbewijs D1: De prijs voor het uiteindelijke D1 rijbewijs verschilt per gemeente, maar ligt gewoonlijk ook rond de €41.

Houd er rekening mee dat dit slechts richtprijzen zijn en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren.

Conclusie

Het behalen van een D1 rijbewijs is een belangrijke stap voor iedereen die graag een kleinere bus wil besturen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er bepaalde voorwaarden en kosten aan verbonden zijn. Door u goed voor te bereiden en op de hoogte te zijn van deze voorwaarden en kosten, kan je ervoor zorgen dat je zo soepel en succesvol mogelijk door het proces gaat.

Ik hoop dat deze gids jou heeft geholpen om een beter beeld te krijgen van wat er komt kijken bij het behalen van een D1 rijbewijs. Veel succes met de rijlessen en het examen!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!