Het bezitten van een geldig rijbewijs is een keiharde vereiste als je in Nederland een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg wilt besturen. Rijden zonder rijbewijs kan ernstige gevolgen hebben, zowel wettelijk als persoonlijk. Maar wat zijn deze gevolgen precies? En wat als je je rijbewijs gewoon thuis bent vergeten?

De wet op rijden zonder rijbewijs

Volgens Artikel 107 van de Wegenverkeerswet dient elke bestuurder van een motorrijtuig op de weg een rijbewijs te hebben dat is afgegeven door de bevoegde autoriteit. Dit betekent dat het rijden zonder geldig rijbewijs bij wet verboden is.

“Aan de bestuurder van een motorrijtuig op de weg dient door de daartoe bevoegde autoriteit een rijbewijs te zijn afgegeven voor het besturen van motorrijtuigen van de categorie waartoe dat motorrijtuig behoort.”

Wat gebeurt er als je rijdt zonder rijbewijs?

Als je zonder geldig rijbewijs rijdt, bega je een overtreding. Hoewel overtredingen niet als een ernstig strafbaar feit worden beschouwd, kan de straf voor rijden zonder geldig rijbewijs flink oplopen.

Rijbewijs thuis vergeten

Mogelijk rij je zonder rijbewijs omdat je deze thuis bent vergeten. In dit geval ben je wel in het bezit van een geldig rijbewijs en is de straf een stuk milder dan bij het rijden zonder rijbewijs.

De gevolgen van rijden zonder rijbewijs

Rijden zonder geldig rijbewijs kan grote gevolgen hebben. Wanneer je zonder rijbewijs de weg op gaat en bij een verkeersongeval betrokken raakt, ben je niet verzekerd. Dat betekent dat je met een flinke schadepost kan komen te zitten, die u in het ergste geval een leven lang kan blijven achtervolgen.

Onverzekerd rijden: een strafbaar feit

Als je wel een rijbewijs hebt, maar niet verzekerd bent, pleeg je ook een strafbaar feit. Dit is bepaald in artikel 30 van de WAM. De maximale straf hierop is een hechtenis van 3 maanden, een geldboete van de tweede categorie en bovendien kan een rijontzegging van hoogstens 1 jaar opgelegd worden.

rijden zonder rijbewijs, onverzekerd

Verschil tussen rijden tijdens rijontzegging en joyriding

Rijden zonder rijbewijs betekent in feite dat iemand zonder toestemming van bevoegde instanties een motorvoertuig bestuurt. In die zin lijkt het vergrijp op rijden tijdens rijontzegging of joyriding, maar toch zijn er verschillen.

Rijden Tijdens Rijontzegging

In het geval van rijden tijdens rijontzegging heeft de bestuurder wel ooit een geldig rijbewijs behaald, maar is hij of zij (bijvoorbeeld vanwege een invordering wegens snelheid) tijdelijk niet bevoegd om het te gebruiken. Dit is dus wat anders dan een situatie waarin iemand helemaal geen rijbewijs heeft.

Joyriding

Joyriding wordt omschreven als het rijden met andermans auto zonder dat de eigenaar daarvoor (expliciet of impliciet) toestemming heeft gegeven.

Verschil tussen rijverbod en rijontzegging

Een rijverbod en een rijontzegging zijn twee verschillende dingen. Bij een rijontzegging mag de persoon voor een bepaalde periode geen motorvoertuig meer besturen, terwijl een rijverbod nog een stapje verder gaat. Bij een rijverbod mag de persoon in kwestie helemaal geen voertuigen meer besturen, dus ook niet fietsen.

Straffen: boete en celstraf voor rijden zonder rijbewijs

Afhankelijk van de situatie, kan de straf voor rijden zonder rijbewijs variëren.

Eerste keer: vaak alleen geldboete

De eerste keer dat je wordt aangehouden voor rijden zonder geldig rijbewijs, ontvang je vaak een strafbeschikking. Dit is een voorstel van het Openbaar Ministerie om de zaak zonder tussenkomst van de rechter af te doen middels een geldboete.

Bij recidive: mogelijk hechtenis

Wordt je na een eerste veroordeling binnen 4 jaar opnieuw aangehouden zonder rijbewijs, dan is naast een geldboete (afhankelijk van het type voertuig) voorwaardelijke hechtenis vaak onvermijdelijk.

Rijden zonder rijbewijs en een strafblad

Het is belangrijk om te weten dat door het accepteren van een strafbeschikking van het OM, je impliciet schuld bekent en het strafbare feit wordt geregistreerd in justitiële documentatie. Met andere woorden: je krijgt een strafblad.

De gevolgen voor jongeren die rijden zonder rijbewijs

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat steeds meer jongeren tussen de 12 en 17 jaar een boete krijgen voor rijden zonder rijbewijs. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn, zowel op korte als op lange termijn.

Hoge kosten en geen verzekering

Als een jongere zonder rijbewijs iemand aanrijdt die daardoor invalide en/of arbeidsongeschikt raakt, kunnen de kosten oplopen tot honderdduizenden euro’s.

Een strafblad en een fikse boete

Als een jongere zonder rijbewijs wordt aangehouden door de politie, kan hij of zij rekenen op een gemiddelde boete van € 180, evenals een strafblad.

Conclusie

Het is duidelijk dat rijden zonder rijbewijs ernstige gevolgen kan hebben. Het is dus van essentieel belang om altijd je rijbewijs bij je te hebben als je de weg op gaat. En vergeet niet: als je nog geen rijbewijs hebt, kan je beter wachten tot je er wel één hebt voordat je achter het stuur kruipt. De gevolgen zijn het gewoon niet waard.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.