Als je je autorijbewijs wilt halen, komt er een moment waarop je klaar bent om het praktijkexamen aan te vragen. Maar hoe doe je dat? Het antwoord is simpel: je moet je rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. In dit artikel leggen we je alles uit over het machtigen van je rijschool, zodat jij straks zonder zorgen je praktijkexamen kunt reserveren!

Waarom een rijschool machtigen?

Om ervoor te zorgen dat alleen erkende rijscholen praktijkexamens kunnen reserveren, heeft het CBR het machtigingssysteem in het leven geroepen. Met dit systeem geef je als leerling toestemming aan je rijschool om een examen voor je aan te vragen. Hierdoor weet het CBR zeker dat het examen op een legitieme manier wordt aangevraagd en voorkomt het misbruik van persoonsgegevens.

De voordelen van een rijschool machtigen

Het machtigen van je rijschool biedt verschillende voordelen:
 • Alleen erkende rijscholen kunnen examens reserveren, wat voor kwaliteit en betrouwbaarheid zorgt.
 • Je rijschool kan het examen direct inplannen zodra je er klaar voor bent.
 • Het reserveren van het examen wordt voor jou geregeld, zodat jij je kunt concentreren op het leren rijden.
 • Je ontvangt een bevestiging per e-mail zodra de machtiging is afgerond en het examen is gereserveerd.

  Hoe machtig je jouw rijschool: een stappenplan

  Het machtigen van je rijschool is een eenvoudig proces dat je in een paar stappen kunt doorlopen. Volg het onderstaande stappenplan om je rijschool te machtigen:
  1. Ga naar de website Mijn CBR.
  2. Log in met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan op de DigiD-website.
  3. Klik op de optie “Rijschool Machtigen” in het menu.
  4. Zoek je rijschool op basis van het CBR-rijschoolnummer. Dit nummer vind je op de Rijschoolzoeker bij de gegevens van je rijschool. Het rijschoolnummer bestaat uit 4 cijfers, een letter en een cijfer, zoals 1234A5.
  5. Controleer je gegevens en klik op “Machtigen” om je rijschool te machtigen.

  Bevestiging van de machtiging

  Zodra je je rijschool hebt gemachtigd, ontvangen zowel jij als je rijschool een e-mail met een bevestiging van de machtiging. Hierin staan ook de machtigingsvoorwaarden vermeld. Bewaar deze e-mail goed, want het bevestigt dat je rijschool gemachtigd is om het praktijkexamen voor jou te reserveren.
  mockup premium

  Tot €950 besparen op je rijbewijs?

  Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
  en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

  Wat als je geen DigiD kunt aanvragen?

  Als je geen DigiD kunt aanvragen, kun je je rijschool ook machtigen met het formulier ‘Machtigen rijschool’. Dit formulier is verkrijgbaar bij je rijschool en moet je ingevuld en ondertekend inleveren bij de rijschool.  

  Van rijschool veranderen? Zo trek je de machtiging in

  Wil je van rijschool veranderen, dan moet je eerst je machtiging intrekken. Dit doe je op dezelfde manier als waarop je je rijschool hebt gemachtigd:
  1. Ga naar de website Mijn CBR.
  2. Log in met je DigiD.
  3. Klik op de optie “Rijschool Machtigen” in het menu.
  4. Kies voor “Machtiging intrekken” en volg de instructies op het scherm.
  Nadat je de machtiging hebt ingetrokken, kun je een nieuwe rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren.  

  Veelgestelde vragen

  Hoe lang is mijn machtiging geldig?

  Je machtiging is geldig totdat je het praktijkexamen hebt afgelegd en geslaagd bent, of totdat je de machtiging zelf intrekt.

  Kan ik meerdere rijscholen machtigen?

  Nee, je kunt slechts één rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren.

  Wat is het CBR-rijschoolnummer?

  Het CBR-rijschoolnummer is een uniek nummer dat elke rijschool van het CBR krijgt. Dit nummer heb je nodig om je rijschool te kunnen machtigen.

  Hoe kan ik mijn CBR-rijschoolnummer vinden?

  Je vindt het CBR-rijschoolnummer op de CBR Rijschoolzoeker bij de gegevens van je rijschool.

  Conclusie

  Het machtigen van je rijschool is een belangrijke stap om het praktijkexamen voor je autorijbewijs te kunnen reserveren. Met dit systeem zorgen het CBR en de rijscholen voor kwaliteit en betrouwbaarheid bij het reserveren van examens. Volg het stappenplan in dit artikel om je rijschool te machtigen en zorg dat je goed voorbereid aan je praktijkexamen kunt beginnen!

  Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

  Sneller slagen

  Sneller slagen!

  Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!