Als je het autorijbewijs hebt behaald, kun je je afvragen of je ook op een scooter mag rijden. De regels rondom rijbewijzen kunnen soms wat verwarrend zijn, maar in dit artikel leggen we alles uit.

Mag je met een autorijbewijs op een scooter rijden?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: ja! Als je je rijbewijs B (je autorijbewijs) haalt, ontvang je automatisch en gratis je rijbewijs AM (je scooterrijbewijs). Zo hoef je maar één keer examen te doen om beide voertuigen te mogen besturen.

Rijlesgids voor beginners

De ultieme rijlesgids voor beginners

Voorkom dat je grote fouten maakt bij het halen van je rijbewijs. Bespaar honderden euro's en kostbare uren tijdens het halen van je autorijbewijs.

Hoe zit het met de leeftijd?

Er zijn wel regels verbonden aan het gebruik van deze rijbewijzen. Voor je autorijbewijs moet je minimaal 18 jaar oud zijn, terwijl je je scooterrijbewijs al vanaf je 16e mag gebruiken. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten.

Werkt het andersom ook?

Deze vraag komt natuurlijk al snel naar boven: mag je met een scooterrijbewijs ook een auto besturen? Helaas is het antwoord hierop nee. Een scooterrijbewijs geeft je alleen het recht om brom- en snorfietsen, brommobielen en speed-pedelecs te besturen. Een auto valt hier dus niet onder.

Wat is het verschil tussen de examens?

Het examen voor het scooterrijbewijs is anders dan dat voor het autorijbewijs. Zo wordt er bij het scooterexamen geen aandacht besteed aan zaken als snelwegen. Deze zijn natuurlijk wel belangrijk als je in een auto wil rijden, en daarom heb je hiervoor een ander rijbewijs nodig.

Je krijgt ook een scooterrijbewijs bij je motorrijbewijs

Niet alleen bij je autorijbewijs, maar ook bij je motorrijbewijs ontvang je automatisch een scooterrijbewijs. Dit is om dezelfde redenen: het examen voor motorrijbewijs is uitgebreider en dekt ook alle vaardigheden die je nodig hebt om een scooter te besturen.

Hoe weet je of je een geldig rijbewijs hebt?

Op je rijbewijs staat duidelijk aangegeven welke voertuigen je mag besturen. Aan de achterkant vind je een overzicht met de verschillende categorieën, en er staat een kruisje bij de rijbewijzen die je hebt behaald. Controleer na het halen van je auto- of motorrijbewijs dus goed of hier ook het rijbewijs AM bijstaat.

Wat als je alleen een scooterrijbewijs wilt?

Als je niet van plan bent om auto of motor te rijden, kun je natuurlijk ook alleen je scooterrijbewijs halen. Dit is de goedkoopste optie en je kunt dit doen vanaf je 16e jaar.

Conclusie

Met een autorijbewijs of motorrijbewijs mag je ook op een scooter rijden. Het scooterrijbewijs krijg je er namelijk automatisch bij. Andersom werkt het niet: met alleen een scooterrijbewijs mag je geen auto besturen. Hopelijk heeft dit artikel duidelijkheid geschept!

 

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!