Heb je je ooit afgevraagd wat die metertjes op het dashboard van je auto doen? Een daarvan is de toerenteller, een cruciaal instrument dat de gezondheid en efficiëntie van je motor bewaakt. Maar waarom is het zo belangrijk en hoe werkt het precies? Ik vertel je alles in deze blog.

Wat is een toerenteller?

Een toerenteller is een meetapparaat dat aangeeft hoe snel een as ronddraait. In voertuigen wordt dit meestal gemeten in omwentelingen per minuut (RPM). 

De toerenteller in je auto werkt door het aantal omwentelingen van de krukas van de motor te meten. Hij vertaalt deze informatie naar een aantal dat je op het dashboard kunt aflezen. Dit nummer geeft aan hoe snel je motor draait.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Het lezen van een toerenteller

Op de toerenteller zie je vaak een symbool ‘x100’ of ‘x1000’. Dit betekent dat je het afgelezen getal met 100 of 1000 moet vermenigvuldigen om het daadwerkelijke toerental van de motor te krijgen.

Ter voorbeeld: wijst de toerenteller naar de 2 en staat op de teller ‘x1000’ dan zijn dat 2000 toeren.

Waarom een toerenteller belangrijk is

Een toerenteller is niet zomaar een fancy gadget op je dashboard. Het geeft aan hoe hard je motor werkt. Dit is cruciale informatie om te bepalen of je motor overbelast of onderbelast is. Je kunt je rijgedrag hierop aanpassen om de levensduur van je motor te verlengen.

In een handgeschakelde auto gebruik je het aantal toeren om te bepalen wanneer je het beste kan schakelen.

Bij moderne auto’s kan dit vaak al onder de 2000 toeren per minuut. Onder de 800 toeren per minuut zal een auto afslaan omdat er dan te weinig brandstof en lucht de motor inkomt.

Het aantal toeren dat de motor maakt, beïnvloedt ook het brandstofverbruik. Hoe hoger het toerental, hoe meer brandstof de auto verbruikt. Het is dus niet alleen goed voor je motor om het toerental stabiel te houden, maar ook voor je portemonnee!

De toerenteller in een automaat

Ook in een automatische auto is een toerenteller aanwezig, ook al hoef je niet zelf te schakelen. Het kan namelijk nog steeds nuttig zijn om te weten hoe hard de motor werkt. Daarnaast kan een fluctuerend toerental wijzen op problemen onder de motorkap.

toerenteller

De toerenteller en motorproblemen

Een schommelend toerental kan een indicatie zijn van problemen met de motor. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er een probleem is met de brandstoftoevoer of de ontsteking.

Let hier dus op als je ziet dat het aantal toeren erg onregelmatig is.

De toerenteller en de toerenbegrenzer

In veel auto’s is er ook een toerenbegrenzer aanwezig. Deze wordt door de toerenteller in werking gesteld zodra het toerental een bepaald punt bereikt. Dit is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de motor te hard draait en beschadigd raakt.

Conclusie

De toerenteller is dus een onmisbaar instrument in elke auto. Het helpt je niet alleen te bepalen wanneer je moet schakelen en hoe zuinig je rijdt, maar kan je ook waarschuwen voor mogelijke problemen met de motor. Dus de volgende keer dat je in je auto stapt, vergeet dan niet om even naar je toerenteller te kijken!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.