CBR zelfreflectie is een cruciaal onderdeel van het rijexamen. Het is een methode die is ontworpen om rijders zelfbewust te maken van hun rijvaardigheid. Maar wat is het precies, en waarom is het zo belangrijk? Ik leg je alles uit.

Wat is het CBR Zelfreflectieformulier?

Het CBR zelfreflectieformulier is een document dat je moet meenemen naar het praktijkexamen, rijvaardigheidsonderzoek of tussentijdse toets. Het is een manier om jouw rijgedrag te beoordelen en te reflecteren op jouw sterke en zwakke punten.

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Waarom is zelfreflectie belangrijk?

Zelfreflectie is niet alleen belangrijk voor het behalen van jouw rijbewijs, maar ook voor de algemene rijvaardigheid. Het stelt je in staat om je vaardigheden en tekortkomingen objectief te beoordelen, en om strategieën te ontwikkelen om deze te verbeteren.

Hoe werkt het CBR zelfreflectieformulier?

Aan het einde van jouw examenrit zal de examinator je vragen om het CBR zelfreflectie formulier in te vullen. Het is belangrijk dat je dit zelf doet, zonder hulp, omdat het een weergave moet zijn van jouw eigen inschatting van je rijvaardigheid. Nadat je het formulier hebt ingevuld, lever je het in bij de examinator.

Wat staat er op het zelfreflectieformulier?

Het CBR zelfreflectieformulier bevat verschillende categorieën die betrekking hebben op verschillende aspecten van jouw rijgedrag. Deze categorieën met bijbehorende vragen staan op het formulier:

Omgaan met het voortuig
– Onder normale verkeersomstandigheden bedien ik de auto op een technisch juiste wijze en heb ik de auto onder controle.

Veiligheid
– Ik houd voldoende afstand van het verkeer dat voor mij rijdt en ik zorg voor voldoende ruimte rondom de auto.
– Mogelijke gevaren herken ik op tijd en ik zorg dat het zo veilig mogelijk blijft

Doorstroming
– Ik hinder het andere verkeer niet onnodig en zorg dat het zoveel mogelijk kan doorrijden.

Sociaal rijgedrag
– Bij het autorijden houd ik rekening met de gedragingen van zwakkere verkeersdeelnemers zoals kinderen, ouderen, voetgangers en fietsers.
– Ik houd rekening met het andere verkeer en ik vang fouten van anderen zo goed mogelijk op.

Milieubewust rijden
– Ik weet hoe ik milieubewust moet autorijden en ik pas dat in de praktijk toe.

Voor elke categorie geef je jouw rijgedrag een score van 1 (zwakke beheersing) tot 10 (perfecte beheersing).

Wil je het CBR zelfreflectieformulier? Klik dan hier om te downloaden.

De reden achter het zelfreflectieformulier

Het doel van het CBR zelfreflectieformulier is om je zelfbewust te maken van jouw rijvaardigheden. Als jouw inschatting te veel afwijkt van de werkelijkheid, zal de examinator dit met je bespreken. Het is bedoeld om je te helpen groeien en een betere chauffeur te worden na het behalen van je examen.

Door zelfreflectie toe te passen, kan je jouw rijervaring en -vaardigheden aanzienlijk verbeteren. Het stelt u in staat om sterke en zwakke punten te identificeren, waardoor je gericht kunt werken aan het verbeteren van jouw vaardigheden.

Het is essentieel dat je het CBR zelfreflectie formulier eerlijk invult. Het heeft geen invloed op de uitkomst van het examen, maar het helpt je wel om een beter inzicht te krijgen in jouw rijgedrag.

Conclusie

Het CBR zelfreflectieformulier is een krachtig hulpmiddel voor zelfbewustzijn en groei. Door eerlijk en objectief naar jouw rijvaardigheden te kijken, kan je jouw rijervaring verbeteren en een betere, veiligere chauffeur worden. Zorg ervoor dat je het zelfreflectie CBR formulier serieus neemt en gebruik het als hulpmiddel om te groeien als bestuurder.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!