Rijbewijs B+ kan je halen als toevoeging op het standaard autorijbewijs, ook wel rijbewijs B genoemd. Maar wat is het B+ rijbewijs, wat kan je ermee rijden en waarin verschilt het van rijbewijs B en rijbewijs BE? Dat en meer vertel ik je in deze blog!
Inhoud
- Wat is rijbewijs B+?
- Hoe kan je een rijbewijs B+ halen?
- Welke voertuigen kan je besturen met een rijbewijs B+?
- Rijbewijs B+ met code 96
- Het verschil tussen rijbewijs B, B+ en BE
- Misverstanden over het B+ rijbewijs
- Welke factoren beïnvloeden je keuze voor een rijbewijs B+
- Waar moet je rekening mee houden bij het rijden met een aanhanger?
- Conclusie
Wat is een rijbewijs B+?
Een rijbewijs B+, ook wel bekend als code 96, is een specifiek type rijbewijs dat je in staat stelt om bepaalde voertuigen te besturen. Met dit rijbewijs mag je een auto met aanhangwagen besturen waarvan het totaalgewicht (auto plus aanhanger) niet meer is dan 4.250 kilogram.
Het rijbewijs B+ fungeert als een soort “tussenstap” tussen het standaard rijbewijs B en het rijbewijs BE. Het rijbewijs BE is nodig om een zwaardere combinatie van auto en aanhanger te mogen besturen.
Tot €950 besparen op je rijbewijs?
Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.
Hoe kan je een rijbewijs B+ halen?
Om een rijbewijs B+ te behalen, dien je dezelfde stappen te volgen als voor het behalen van een rijbewijs B. Dit betekent dat je aan dezelfde eisen moet voldoen:
- Je moet minimaal 18 jaar zijn
- Je moet in het bezit zijn van een theoriecertificaat voor het rijbewijs B
- Je moet slagen voor het praktijkexamen met de auto
Daarnaast moet je een extra opleiding volgen om te leren rijden met een auto en aanhangwagen die samen niet meer wegen dan 4.250 kilogram. Wanneer je slaagt voor dit aanvullende examen, kun je het rijbewijs B+ aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
Welke voertuigen kan je besturen met een rijbewijs B+?
Met een rijbewijs B+ mag je een auto besturen met een aanhangwagen. Het totaalgewicht van de auto en de aanhangwagen mag echter niet meer zijn dan 4.250 kilogram. Dit totaalgewicht bestaat uit het lege gewicht van de auto en de aanhangwagen, plus het maximale laadvermogen van beide voertuigen.
Het is belangrijk om te weten dat het niet alleen om het daadwerkelijke gewicht van de auto en de aanhangwagen gaat, maar om hun maximale toegestane massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale aantal kilo’s dat de auto en aanhanger mogen vervoeren.
Rijbewijs B+ met code 96
Wanneer je het praktijkexamen voor het rijden met een aanhanger hebt gehaald, mag je bij de aanvraag van het rijbewijs zelf kiezen wat je liever wilt: rijbewijs BE of rijbewijs B met code 96.
Met een rijbewijs B met code 96 mag je elke aanhanger besturen als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kilogram. Het is echter belangrijk om te weten dat er geen automatische keuze is ingebouwd voor rijbewijs B met code 96. Dit betekent dat altijd eerst het rijbewijs BE wordt afgegeven, tenzij je zelf aangeeft dat je liever rijbewijs B met code 96 wilt hebben.
Het rijbewijs B+ is niet heel gebruikelijk. De meeste mensen kiezen ervoor om direct het E rijbewijs te halen.
Het verschil tussen rijbewijs B, B+ en BE
Het rijbewijs dat je nodig hebt om met een aanhanger te rijden, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt. Hieronder een overzicht van de verschillen tussen rijbewijs B, B+ en BE:
- Met een rijbewijs B mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilogram of een aanhanger van meer dan 750 kilogram als de auto en de aanhanger samen niet meer wegen dan 3.500 kilogram.
- Met een rijbewijs B+ (code 96) mag je iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kilogram.
- Met een rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilogram of onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kilogram.
Misverstanden over het B+ rijbewijs
Er zijn een aantal zaken die niet relevant zijn als het gaat om het rijbewijs B+. Dit zijn onder andere het aantal assen van de aanhanger, of de aanhanger geremd of ongeremd is, of de aanhanger een gestuurde as heeft en of de aanhanger een schamelas heeft. Het gaat erom dat je de juiste vaardigheden en kennis hebt om veilig te kunnen rijden met een aanhanger.Welke factoren beïnvloeden je keuze voor een rijbewijs B+?
Er zijn verschillende factoren die je keuze voor een rijbewijs B+ kunnen beïnvloeden. Deze factoren kunnen variëren van persoonlijke voorkeur tot praktische overwegingen.
Een van de belangrijkste factoren is het type voertuig dat je wilt besturen. Als je regelmatig zware aanhangers, caravans of opleggers wilt vervoeren, kan het nuttig zijn om een rijbewijs B+ te halen. Dit rijbewijs stelt je in staat om met grotere en zwaardere voertuigen te rijden dan een standaard rijbewijs B.
Een andere factor is je toekomstige carrière plannen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om in de transportsector te werken, kan een rijbewijs B+ een waardevolle aanvulling zijn op je cv.
Tot slot kan je persoonlijke comfortniveau ook een rol spelen bij je keuze voor een rijbewijs B+. Als je je niet op je gemak voelt bij het besturen van grote voertuigen, kan het behalen van een rijbewijs B+ je helpen om je zelfvertrouwen en vaardigheden te verbeteren.
Waar moet je rekening mee houden bij het rijden met een aanhanger?
Als je met een aanhanger rijdt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder staan enkele van deze zaken:
- Het gewicht van de aanhanger: Het is belangrijk om te weten hoe zwaar je aanhanger is, inclusief de lading. Dit gewicht mag niet meer zijn dan het maximale trekgewicht dat je auto aankan. Dit maximale trekgewicht vind je in de handleiding van je auto of op je kentekenbewijs.
- De banden van de aanhanger: De banden van de aanhanger moeten minimaal een profieldiepte hebben van 1,6 millimeter, net als bij een personenauto. Er mogen geen grote beschadigingen of uitstulpingen zichtbaar zijn en het profiel moet over de hele band doorlopen.
- Het kenteken van de aanhanger: Is het maximale gewicht van de aanhanger minder dan 750 kilogram, dan moet er een witte kentekenplaat met dezelfde combinatie van letters en cijfers als die van de auto op de aanhanger zitten. Als het maximale gewicht van de aanhanger meer is dan 750 kilogram, dan moet er een gele kentekenplaat met zwarte letters op de aanhanger zitten. Deze kentekenplaat heeft dan een eigen combinatie van letters en cijfers.
Conclusie
Het rijbewijs B+ is een waardevol rijbewijs voor iedereen die regelmatig met een aanhanger rijdt. Het stelt je in staat om veilig en legaal met zwaardere voertuigen op de weg te rijden. Of je nu een professionele chauffeur bent of gewoon graag met je caravan op vakantie gaat, het rijbewijs B+ kan een uitstekende investering zijn in je rijvaardigheid en veiligheid op de weg.