Het rijbewijs BE is een essentiële kwalificatie voor iedereen die een aanhangwagen, caravan of oplegger met een auto wil trekken. Dit artikel legt uit wat een rijbewijs BE precies is, hoe je het kunt krijgen en wat de kosten zijn. Laten we beginnen!

Wat is een rijbewijs BE?

Het rijbewijs BE stelt je in staat om een zwaardere aanhangwagen, caravan of oplegger te trekken dan wat is toegestaan met alleen een rijbewijs B. Het is dus een specifieke uitbreiding van je standaard rijbewijs B.

Wat mag je besturen met een rijbewijs BE?

Volgens de Nederlandse wetgeving mag je met een rijbewijs BE een combinatie van voertuigen besturen waarbij de aanhangwagen of oplegger een maximale toegestane massa (MTM) heeft van meer dan 750 kg.

Wat mag je niet besturen met een rijbewijs BE?

Hoewel een rijbewijs BE je het recht geeft om een zwaardere aanhangwagen te trekken, zijn er nog steeds enkele beperkingen. Je mag bijvoorbeeld geen aanhangwagen of oplegger trekken die zwaarder is dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen) tenzij je het rijbewijs BE vóór 19 januari 2013 hebt behaald.

 

Hoe krijg je een rijbewijs BE?

Het proces om een rijbewijs BE te krijgen is vrij eenvoudig. Het begint met het volgen van rijlessen bij een erkende rijschool, gevolgd door een praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Rijlessen

Je kunt rijlessen nemen bij elke erkende rijschool. Het is belangrijk om een rijschool te kiezen die ervaring heeft met het opleiden van bestuurders voor het rijbewijs BE, aangezien het besturen van een voertuig met een zware aanhangwagen specifieke vaardigheden en kennis vereist.

Praktijkexamen

Om je rijbewijs BE te behalen, moet je slagen voor een praktijkexamen bij het CBR. Dit examen toetst je bekwaamheid om een voertuig met een zware aanhangwagen te besturen en om veilig en verantwoord deel te nemen aan het verkeer. Je dient het examen aan te vragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Wat zijn de kosten voor het behalen van een rijbewijs BE?

De kosten voor het behalen van een rijbewijs BE kunnen variëren, afhankelijk van het aantal rijlessen dat je nodig hebt en de kosten van het praktijkexamen. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de €400 en €800.

De kosten zijn voor verschillende onderdelen:

Rijles: Je kan per rijles betalen, maar veel rijscholen maken gebruik van een dagcursus. Zo kan je binnen 1 dag je aanhangrijbewijs halen met alle kosten inbegrepen. 

Gezondheidsverklaring: De gezondheidsverklaring kost in 2023 €41,00 en is verplicht als je het praktijkexamen wilt afleggen. 

Tussentijdse toets (optioneel): De tussentijdse toets kost in 2023 €125,75, hetzelfde als een normaal praktijkexamen. Het is niet verplicht om een tussentijdse toets af te nemen, maar het kan zeker helpen. Echter, als je een dagcursus doet, is het natuurlijk niet handig om ook nog een tussentijdse toets af te leggen.

Praktijkexamen: Het praktijkexamen voor rijbewijs BE kost in 2023 €125,75. Dit bedrag maakt de rijschool over naar het CBR. 

Conclusie

Het behalen van een rijbewijs BE is een waardevolle investering als je van plan bent om een zware aanhangwagen, caravan of oplegger te trekken. Het geeft je meer vrijheid en flexibiliteit op de weg. Hoewel de kosten aanzienlijk kunnen zijn, is het de moeite waard gezien de extra mogelijkheden die het biedt. Vergeet niet om je goed voor te bereiden op het praktijkexamen om je kans op slagen te vergroten!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!