Ben je benieuwd naar het aantal rijlessen die een cursist gemiddeld nodig om het autorijbewijs te behalen? In deze blog vind je meer uitleg over dit onderwerp en welke aspecten hiervan een belangrijke rol kunnen spelen bij de hoeveelheid rijlessen die cursisten nodig hebben om te slagen voor het autorijbewijs.

Volgens een onderzoek van het CBR uit 2019 heeft de gemiddelde cursist zo’n 39 rijlessen nodig om te slagen voor zijn of haar autorijbewijs. Het exacte aantal lessen kan per cursist uiteraard ook nog behoorlijk variëren. Daarom is het altijd een goed plan om vooraf een soort indicatie te hebben betreft de hoeveelheid lessen die je waarschijnlijk nodig zult hebben.

Lees alles in dit artikel of bekijk de video hieronder!

Hoe krijg je de meest eerlijke indicatie?

Er bestaan tegenwoordig meerdere opties om zo’n eerlijke indicatie te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld de instructeur van je rijschool vragen, om een inschatting te maken, betreft het aantal rijlessen die je waarschijnlijk nodig hebt om het rijbewijs voor de auto te halen.

Hierbij is het wel belangrijk om jezelf een aantal zaken te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je rekening dient te houden met het belang van zowel de rijschool als instructeur. Deze vinden het doorgaans geen enkel probleem om tegen het einde van je rijopleiding toch nog wat extra lessen in te plannen.

Dus wil je binnen no-time de meest eerlijke indicatie krijgen betreft het aantal rijlessen die je gemiddeld nodig zult hebben om te slagen voor je rijbewijs? Dan kun je hiervoor de gratis online rijles calculator gebruiken. Door middel van een aantal simpele vragen toetst de rijles calculator hoeveel lessen je nodig hebt, zodat je daarna direct weet waar je precies aan toe bent.

Rijles Calculator

Welkom bij de Rijles Calculator!

Hoeveel rijlessen heb jij gemiddeld nodig om het rijbewijs te halen? Binnen 1 minuut weet jij het antwoord.

rijles calculator hoeveel rijlessen gemiddeld nodig

Belangrijke aspecten

De online rijles calculator toets een aantal belangrijke aspecten, zodat deze vervolgens een redelijke indicatie kan geven betreft het benodigde aantal rijlessen van de cursist.

De meest belangrijke aspecten hiervan staan hieronder kort omschreven.

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Leeftijd & Geslacht

Gemiddeld heeft een cursist binnen de leeftijdsgroep 17 – 23 jaar, net iets minder rijlessen nodig dan kandidaten binnen de leeftijdsgroep 24 – 30 jaar. Naast de leeftijd bepaalt ook het geslacht van de cursist het aantal rijlessen. De meeste mannen hebben doorgaans 2 – 4 rijlessen minder nodig dan vrouwen die hun rijbewijs willen behalen.

Snelheid van leren

Naast leeftijd en geslacht wordt het gemiddeld aantal lessen ook bepaalt door de leersnelheid van een cursist. Een zeer snelle leerling heeft doorgaans minder rijlessen nodig om te slagen voor het autorijbewijs.

Val je binnen de categorie natuurtalenten? Dan mag je vaak al bij minder dan 30 rijlessen opgaan voor je rijbewijs.

Hand-oog coördinatie

De volgende factor waarop de online rijles calculator toets is de hand-oog coördinatie. Hierbij beoordeelt de cursist zijn of haar hand-oog coördinatie als zijnde super, goed, gemiddeld, matig of slecht.

Cursisten met een super hand-oog coördinatie hebben gemiddeld minder rijlessen nodig dan anderen.

gemiddeld aantal rijlessen

Eerdere rijbewijzen gehaald

Afsluitend bepaalt het behalen van eerdere rijbewijzen tot zekere hoogte de hoeveelheid lessen die een cursist nodig heeft voor het autorijbewijs. Denk bijvoorbeeld aan een motorrijbewijs, bromfietsrijbewijs, vaarbewijs en anderen rijbewijzen.

Dit geeft de indicatie dat een cursist al enige ervaring in het verkeer heeft opgedaan. Echter biedt een eerder behaald rijbewijs geen garantie dat een cursist minder rijlessen nodig heeft.

Naast bovenstaande aspecten wordt de slagingskans van cursisten bijvoorbeeld ook bepaald door hun persoonlijke omstandigheden en gemoedstoestand. Dit geldt ook voor de omgeving en routes die tijdens de rijles worden afgelegd.

Stedelijke gebieden hebben doorgaans meer verkeersdrukte en moeilijkere verkeerssituaties. Hierdoor ligt het slagingspercentage in steden vaak net iets lager dan in de meeste dorpen.

Nog sneller je rijbewijs halen?

Tegenwoordig bestaan er talloze manieren waarmee je het aantal rijlessen flink kunt verminderen. Een voorbeeld hiervan zijn de vooruitstrevende service en diensten van VideoRijles.nl! Het doel van dit platform is om cursisten een aanzienlijk stuk sneller, goedkoper en beter voor hun autorijbewijs te laten slagen.

Elk product bevat genoeg oefeningen, tips en leerzame lesstof waarmee de slagingskans tot wel 90% hoger ligt vergeleken met het landelijk gemiddelde. Als cursist krijg je bijvoorbeeld direct toegang tot HD videomateriaal, waarmee je thuis vanaf de bank kunt oefenen voor je rijbewijs.

Wil je meer weten over het veelbelovende videopakket? Neem dan vooral even een kijkje op deze pagina!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van ons Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!