Sommige verkeerssituaties maak je bijna nooit mee. Denk maar eens aan de keren dat je een militaire colonne hebt laten passeren, terwijl je in de auto zat. Die zijn waarschijnlijk op één hand te tellen.

Toch blijft het ontzettend belangrijk om op de juiste manier te reageren in dit soort situaties. Bovendien zijn de verkeersregels die horen bij zo’n passerend rijtje militaire voertuigen, al jarenlang een terugkomend onderdeel tijdens de theorietoets van het autorijbewijs.

Maar wat is een militaire colonne nou precies? Hoe herken je zo’n rijtje legervoertuigen? En welke voorrangsregels horen bij militaire colonnes? Dat en méér, lees je in dit artikel!

Wat is een militaire colonne?

Allereerst wil je natuurlijk weten, wat zo’n militaire colonne nou precies is. Hier bestaat namelijk nogal eens wat verwarring over. Daarom staat hieronder even kort de definitie van zo’n rijtje passerende legervoertuigen. Zodat dit in ieder geval meteen duidelijk is!

Een aantal zich achter elkaar bevindende militaire motorvoertuigen, die de door onze Minister van Defensie vastgestelde herkenningstekens voeren.”

Bron: rijexamen.com

Let er trouwens wel op dat niet elk rijtje voertuigen van Defensie ook direct een militaire colonne is. Hiervoor gelden een aantal belangrijke criteria, zodat er in het verkeer in ieder geval geen verwarring kan ontstaan.

Zo herken je een militaire colonne

Alle officiële militaire colonnes van defensie kun je ten alle tijden herkennen aan een paar specifieke punten. Deze staan hieronder overzichtelijk voor je op een rijtje:

  • Het eerste legervoertuig voert twee blauwe vlaggen aan de linker en rechter voorzijde. Ook is het rechter voorlicht blauw van kleur.
  • Elk ander voertuig heeft één blauwe vlag aan de rechtervoorkant van het voertuig en een blauw rechter voorlicht.
  • Het achterste motorvoertuig heeft één groene vlag rechtsvoor en het rechter voorlicht is groen.
Militaire colonne
mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Voorrangsregels uitgelegd

Uiteraard hoort iedereen in een auto zich aan een paar belangrijke verkeersregels te houden. Zo mag je als automobilist een militaire colonne niet doorkruisen. Ook als je bijvoorbeeld groen licht hebt, dan moet je de colonne legervoertuigen voor laten gaan.

Daarbij mag je pas doorrijden op het moment dat het laatste voertuig gepasseerd is. Behalve als je zelf over een voorrangsweg of -kruising rijdt, want dan mag je de passerende colonne in sommige gevallen wel doorkruisen. Dit laatste, krijg je waarschijnlijk geen vragen over tijdens het theorie-examen. De regels die hieraan vast zitten, zijn volgens het CBR namelijk net iets te ingewikkeld.

Daar komt bij dat de meeste automobilisten in vrijwel elke situatie, zo’n colonne aan zich voorbij laten gaan. Dus ook op een voorrangsweg of voorrangskruispunt. Ook hoort het eerste legervoertuig van de colonne zich net als alle andere weggebruikers, gewoon aan de verkeersregels te houden.

Dus op het moment dat het eerste voertuig van de colonne een gelijkwaardig kruispunt is overgestoken, dan laat je als automobilist de rest van de colonne legervoertuigen aan je voorbij gaan.

Ezelsbruggetje

Om makkelijk te onthouden welke vlaggen worden gehanteerd, de laatste wagen heeft altijd een groene vlag. Onthou dit makkelijk door te denken:

‘Bij groen verkeerslicht mag ik rijden’

Hetzelfde geldt voor de vlaggen. Na de auto met de groene vlag mag je weer rijden.

Belangrijke uitzonderingen

Houdt tot slot rekening met een paar belangrijke uitzonderingen. Stel bijvoorbeeld dat het eerste legervoertuig door groen is gereden. Dan hoeft de rest van de colonne niet te stoppen, als het stoplicht vervolgens rood wordt. Elk volgend voertuig van de colonne mag dan gewoon door rood rijden.

Verder hoeft een militaire colonne geen voetgangers op een zebrapad voor te laten gaan. Dit geldt overigens bij alle oversteekplaatsen voor voetgangers. Ook hoeft zo’n colonne legervoertuigen géén voorrang te verlenen aan een bus die bijvoorbeeld net wilt vertrekken.

Zo! Nu weet jij alles over militaire colonnes. Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende video en blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!