Als het gaat om autorijden, is veiligheid van het grootste belang. Een cruciaal element dat bijdraagt aan een veilige rijervaring is de profieldiepte van je autobanden. De profieldiepte van de banden speelt een grote rol in de grip op de weg, remweg, en mogelijkheid om aquaplaning te voorkomen.

Wat is bandprofieldiepte?

Bandprofieldiepte verwijst naar de diepte van de hoofdgroeven op het loopvlak van de band. Deze groeven zijn ontworpen om water van onder de band te verplaatsen om een direct contact tussen de band en de weg te behouden.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Het belang van de juiste bandprofieldiepte

Grip op de weg

De bandenprofieldiepte heeft een directe invloed op de grip van de band op het wegdek. Een vermindering van slechts enkele millimeters in profieldiepte kan al een aanzienlijke invloed hebben op de grip op de weg.

Veiligheid bij rijden op nat wegdek

Bij het rijden op een nat wegdek is de profieldiepte van de autoband nog crucialer. Als je bijvoorbeeld 125 km/u rijdt op een nat wegdek met zomerbanden met een profieldiepte van 4 mm, maakt nog maar 11% van je band contact met de weg.

Aquaplaning

Als de profieldiepte van de band afneemt, neemt het risico op aquaplaning toe. Aquaplaning treedt op wanneer de banden van de auto het water op de weg niet snel genoeg kunnen afvoeren, waardoor de auto over een dunne laag water glijdt en de bestuurder de controle over het voertuig verliest.

Voor meer over aquaplaning, check dan de blog: ‘Aquaplaning – Wat is het en wat moet je doen?’

De wettelijke minimale profieldiepte

In Nederland is wettelijk vastgelegd dat de minimale profieldiepte van autobanden niet minder dan 1,6 mm mag zijn. Dit geldt voor zomerbanden, winterbanden en all-season banden. Als de profieldiepte van je banden minder is, kan je auto worden afgekeurd tijdens de APK-keuring en kun je een boete krijgen.

Let op: Hoewel de wettelijke minimum profieldiepte 1,6 mm is, adviseren de meeste experts, waaronder de ANWB, om je zomerbanden te vervangen als de profieldiepte minder dan 2 mm is. Voor winterbanden wordt geadviseerd deze te vervangen bij een profieldiepte van minder dan 4 mm.

Bij het theorie-examen auto kan je zeker een vraag verwachten, zoals: hoe diep moet de profieldiepte van een band minimaal zijn? Nu weet jij het goede antwoord!

Hoe meet je de profieldiepte van je autobanden?

Het meten van de profieldiepte van je banden is vrij eenvoudig en kan worden gedaan met een profieldieptemeter of zelfs met een euromunt.

  • Draai de voorbanden helemaal naar links of rechts zodat je makkelijker het loopvlak kunt zien.
  • Gebruik een 1-euro munt voor zomerbanden en een 2-euro munt voor winterbanden.
  • Plaats de munt in de groeven van de band.
  • Als je de gouden buitenrand van de munt kunt zien, is de band aan vervanging toe.

Dat is de makkelijkste manier voor velen. Ook kan je op de banden een slijtage indicator vinden. Dit is een streepje of een uitstekend stukje rubber in de bandengroef. Als dit streepje of stukje rubber de weg raakt is het tijd voor nieuwe banden.

Wil je een precieze meting? Ga dan voor een profieldiepte meter zoals deze.

Slijtage van banden en bandprofieldiepte

Slijtage van banden kan komen door verschillende factoren zoals het niet goed uitlijnen of balanceren van je banden, of rijden op banden die ouder zijn dan zes jaar. Oudere banden kunnen nog voldoende profieldiepte hebben, maar kunnen al aan het uitdrogen zijn, wat kan leiden tot scheurtjes in de band of een klapband.

Het vervangen van de banden

Het vervangen van de banden is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je auto. Het wordt aangeraden om de banden tussen de 10.000 en 15.000 kilometer te wisselen of in ieder geval na te laten kijken door een gekwalificeerde dealer.

Kijk voor een lange reis eerst goed wat de status van de banden is. Als je 1500 kilometer van huis een klapband krijgt, is dat echt geen pretje. 

Het onderhouden van de juiste bandprofieldiepte is essentieel voor een veilige rijervaring. Zorg ervoor dat je regelmatig de profieldiepte van je banden controleert en vervang ze tijdig om optimale veiligheid en prestaties te garanderen.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.