Hoeveel punten heb je op het puntenrijbewijs en wanneer worden punten afgetrokken?

Ik ben Vincent van VideoRijles.nl. In de vorige video en blog hebben wij het beginnersrijbewijs behandeld. Nu ga ik kort het puntenrijbewijs behandelen. Dus wat houdt een puntenrijbewijs in en wat heeft dit voor gevolgen voor bestuurders?

Voor wie is het puntenrijbewijs?

Het puntenrijbewijs is een regeling voor alle bestuurders, dus zowel beginners als ervaren bestuurders. Het is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan. Het beginnersrijbewijs is alleen voor beginnende bestuurders.

Hoe werkt het puntenrijbewijs?

Word je binnen 5 jaar 2 keer veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op? Dan ben je je rijbewijs kwijt. Je rijbewijs wordt ongeldig verklaard. Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn.

De puntenaftrek staat los van alle andere maatregelen die worden getroffen door de rechter. Als je met een te hoog alcohol promillage achter het stuur wordt gepakt, dan kan je dus ook boetes, tijdelijke rijontzegging, taakstraf en een verplichte cursus bij CBR opgelegd krijgen.

Voor een beginnend bestuurder is het maximale alcoholgehalte 0,2 promille. Je bent bij een staande houding van de politie altijd verplicht om mee te werken aan een blaastest.

Een alcoholonderzoek kan bestaan uit een blaastest of nader onderzoek op het politiebureau. Als je niet meewerkt aan een alcoholonderzoek, wordt je rijbewijs ook ongeldig verklaard.

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Wat betekent ongeldig verklaren?

Bij een tijdelijke ontzegging krijg je na afloop van deze maatregel je rijbewijs terug. Maar bij een ongeldigheidsverklaring verliest jouw rijbewijs zijn geldigheid gelijk en definitief.

Je moet bij het CBR opnieuw rijexamen (praktijk en theorie) doen. Los van de ongeldigheid van rijbewijs kan je nog een boete of een straf krijgen.

Ik raad aan om nooit met alcohol achter het stuur te zitten, omdat je hierdoor negatief beïnvloed wordt en je minder goed rijdt. Een ongeluk kan veel makkelijker gebeuren en veel dodelijke ongelukken hebben alcohol als oorzaak.

Mocht je wel willen drinken en rijden, zorg dan dat je echt niet boven het maximaal toegestane promillage van 0.2 komt. Dit is voor je eigen veiligheid, maar ook die van anderen.

Wat denk jij?

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Denk jij dat het puntenrijbewijs nut heeft? Laat het weten door een comment en like achter te laten.

Heb je vragen of heb je een idee voor een video? Stuur een bericht en wie weet zie je jouw idee als video.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende video en blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!