Ben je ooit gefascineerd geweest door het idee om een bus met aanhanger te besturen? Of misschien wil je je carrière als professionele buschauffeur naar een hoger niveau tillen? Hoe dan ook, het rijbewijs D1E komt in beeld.

Maar wat houdt het rijbewijs D1E precies in? Wat zijn de beperkingen en voordelen ervan? En hoeveel kost het om er een te krijgen? In dit artikel gaan we al deze vragen beantwoorden. Laten we beginnen!

Wat is rijbewijs D1E?

Het rijbewijs D1E staat toe dat je een kleine bus (meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen, exclusief de chauffeur) bestuurt die is gekoppeld aan een aanhanger. De bus met aanhanger mag samen niet meer wegen dan 12.000 kilo. Dit is een stap verder dan het standaard D1-rijbewijs, dat alleen toestaat het besturen van kleinere bussen zonder aanhanger.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Wat je wel en niet kunt besturen met rijbewijs D1E

Met het D1E rijbewijs mag je een klein busje met een aanhanger boven 750 kilo (toegestane maximummassa) besturen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht van de bus plus het laadvermogen en mag dus maximaal 12.000 kilo zijn.

Wil je beroepsmatig een (kleine) autobus met aanhanger rijden? Dan heb je code 95 nodig. 

Vereisten voor het rijbewijs D1E

Om te kunnen afrijden voor je D1E rijbewijs, moet je ten minste 21 jaar oud zijn. Ook dien je al in het bezit te zijn van een geldig D1-rijbewijs. Wil je het D1E rijbewijs met code 95 halen? Dan moet je minimaal 18 jaar zijn.

Ook moet je een gezondheidsverklaring aanleveren na een medische keuring. Dit moet gebeuren door een bedrijfsarts of een arboarts. 

Als u medisch bent goedgekeurd, wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd. Deze is 1 jaar geldig.

Bij elke verlenging van je rijbewijs D1E moet je een medische keuring ondergaan. Deze keuring is bedoeld om te controleren of je nog steeds geschikt bent om een bus te besturen.

Het examen voor het rijbewijs D1E

Het examen voor het rijbewijs D1E bestaat uit zowel een theorie- als praktijkgedeelte. De theorie omvat onderwerpen zoals verkeersregels, veiligheidsprocedures en het juiste gebruik van de bus. De praktijktest omvat het daadwerkelijk besturen van een bus met aanhanger op de openbare weg.
rijbewijs d1e pas

De kosten voor het rijbewijs D1E

De kosten voor het behalen van je rijbewijs D1E kunnen variëren. Ze hangen af van factoren zoals het aantal rijlessen dat je nodig hebt en de kosten van het theorie- en praktijkexamen. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen €1000 en €3000.

Conclusie

Het rijbewijs D1E is een waardevolle kwalificatie voor iedereen die een carrière in het busvervoer overweegt. Het stelt je in staat om een kleine bus met aanhanger te besturen en opent daarmee nieuwe mogelijkheden voor werkgelegenheid. Hoewel het proces om je rijbewijs D1E te halen enige inzet en investering vereist, kan het de deur openen naar een lonende en bevredigende carrière.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!