Als je al een buschauffeur bent of van plan bent om er een te worden, ben je misschien geïnteresseerd in het behalen van je rijbewijs DE, ook bekend als het bus met aanhanger rijbewijs. Dit document is cruciaal als je van plan bent om met een bus en een zware aanhanger te rijden.

In deze blog nemen we je mee door alles wat je moet weten over het rijbewijs DE, inclusief wat je ermee kunt en niet kunt rijden, en wat de kosten zijn om het te behalen.

Wat is rijbewijs DE?

Rijbewijs DE is een speciaal soort rijbewijs dat chauffeurs het recht geeft om een bus met een aanhanger te besturen. De aanhanger mag een toegestane maximummassa hebben van meer dan 750 kg. Als je al een rijbewijs D hebt, kun je dit uitbreiden met een rijbewijs DE, wat betekent dat je dan ook met een aanhanger mag rijden.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Wat kan je met rijbewijs DE?

Met een rijbewijs DE mag je:

  • Een motorvoertuig besturen dat is ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen (exclusief de bestuurder).
  • Met dit motorvoertuig een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg.

Wat kan je niet met rijbewijs DE?

Er zijn echter beperkingen aan wat je met een rijbewijs DE kunt doen. Het is belangrijk om te weten dat je met een rijbewijs DE geen beroepsmatig vervoer mag verrichten. Dit betekent dat je als beroepschauffeur niet mag rijden met een bus met aanhanger, tenzij je een speciale code 95 op je rijbewijs hebt.

Hoe oud moet je zijn om rijbewijs DE te halen?

Om een rijbewijs DE te kunnen aanvragen, moet je minimaal 24 jaar oud zijn. Wil je beroepsmatig met rijbewijs DE rijden? Dan mag je rijbewijs DE met code 95 vanaf je 18e halen.

rijbewijs DE, de-rijbewijs, autobus met aanhanger

Wat zijn de vereisten voor het rijbewijs DE?

Naast de leeftijdsvereiste, zijn er nog andere voorwaarden waaraan je moet voldoen om een rijbewijs DE te kunnen aanvragen. Ten eerste moet je al in het bezit zijn van een rijbewijs D. Ten tweede moet je een medische keuring ondergaan en een gezondheidsverklaring indienen.

Hoe ziet het examen voor het rijbewijs DE eruit?

Het examen voor het rijbewijs DE is een uitgebreid proces dat alle aspecten van het chauffeursvak behandelt. Je moet je vakbekwaamheid tonen in verschillende situaties, waaronder het controleren van de papieren en het aan te koppelen voertuig, het aan- en afkoppelen van de combinatie, en het afleggen van een examenparcours waarin je rijgedrag en verkeersinzicht worden beoordeeld.

Wat gebeurt er na het examen?

Na het examen ontvang je de uitslag. Als je geslaagd bent, stuurt de examinator je uitslag direct digitaal naar het Centraal Register Rijbewijzen. Als je niet geslaagd bent, raden we je aan om je uitslag te bespreken met je opleider om te bepalen welke vervolglessen nodig zijn.

Wat zijn de kosten voor het behalen van een rijbewijs DE?

De kosten voor het behalen van een rijbewijs DE kunnen variëren afhankelijk van de rijschool waar je je opleiding volgt. De kosten omvatten meestal de prijs van het examen, de kosten van de rijlessen, en eventuele extra kosten zoals de prijs voor de medische keuring en de aanvraag van de gezondheidsverklaring. Geschatte kosten voor al het bovenstaande is tussen €1500 en €3000.

Is er een mogelijkheid voor een spoedopleiding?

Ja, sommige rijscholen bieden een spoedopleiding aan voor het rijbewijs DE. Dit betekent dat je in een kortere periode intensieve lessen kunt volgen om sneller je rijbewijs te halen.

Wat is code 95?

Code 95 is een aantekening op je rijbewijs die aangeeft dat je vakbekwaam bent als beroepschauffeur. Als je met een bus met aanhanger wilt rijden voor je beroep, heb je deze code nodig.

Hoe kun je een rijbewijs DE aanvragen?

Als je geslaagd bent voor je examen, kun je je rijbewijs DE aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van je gemeente.

Conclusie

Het behalen van je rijbewijs DE is een belangrijke stap als je van plan bent om als buschauffeur met een aanhanger te rijden. Hoewel het proces uitgebreid is en verschillende stappen en vereisten omvat, is het een haalbaar doel met de juiste voorbereiding en begeleiding. Hopelijk heeft deze gids je geholpen om een beter inzicht te krijgen in wat het rijbewijs DE inhoudt en hoe je het kunt behalen.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!