Een goede rijschool is natuurlijk erg belangrijk om snel het rijbewijs te halen en rijvaardig te worden. Hoe kan je de beste rijschool vinden in bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag of Utrecht? In die regio’s zijn ontzettend veel rijscholen die allemaal veel beloftes geven over slagingspercentages.

Als we dan praten over slagingspercentages, wat denk je dat het landelijk gemiddelde is van alle cursisten die in één keer en zelfs met een herexamen het praktijkexamen halen? Wat denk je, 80% of 60%? Het ligt zelfs veel lager! Het landelijk gemiddelde is 48,6! Dat is minder dan de helft… Reden genoeg om te zorgen dat je een rijschool uitzoekt die jou hierbij kan helpen.

De rijschoolzoeker van CBR

Gelukkig heb ik een handige tool voor je! Op deze website van het CBR kan je per plaats en regio alle rijscholen inzien en welke slagingspercentages zijn behaald. Gebruik de tool als volgt om de beste resultaten eruit te halen:

  • Voer de examenplaats in (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, waar jij wilt gaan lessen);
  • Klik op het voortuig waarmee je wilt gaan lessen;
  • Klik op sorteren, selecteer ‘ Aantal examens veel – weinig”, zodat de rijscholen met meeste afgelegde examens bovenaan staan;
  • Filter op het slagingspercentage. Ik raad aan om te selecteren op ‘ 60% – 100%”.

Vervolgens zie je een lijst met alle rijscholen uit de buurt die aan de selectie voldoen. Klik op een rijschool om meer informatie te kunnen zien, zoals ‘Aantal eerste examens met slagingspercentage’ en contact gegevens.

Voor welke rijschool zou je eerder kiezen:

Rijschool A heeft een slagingspercentage van 100%, maar heeft 1 eerste examen gehad afgelopen kwartaal. Rijschool B heeft een slagingspercentage van 85%, maar heeft 100 eerste examens gehad.

Voor welke rijschool zou jij kiezen, Rijschool A of Rijschool B? Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor Rijschool B. Rijschool B heeft veel meer examens gehad in de afgelopen tijd, terwijl het slagingspercentage hoog blijft. Bij Rijschool A is het goed mogelijk dat de enige cursist in één keer het rijbewijs heeft gehaald, terwijl de vorige 25 cursisten allemaal het examen niet de eerste keer hebben gehaald. Denk dus goed na bij deze handige tool van CBR.

Ga jij ook binnenkort beginnen met het halen van het autorijbewijs? Check onze blog ’12 Stappenplan voor het halen van je rijbewijs’.