Als je dit leest ben je (bijna) klaar om te beginnen met het halen van je autorijbewijs. Nu ga je je verdiepen in alles rondom het rijbewijs B, de kosten van rijles tot en met het praktijkexamen. Het is één grote warboel van informatie, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik ga het zo makkelijk mogelijk voor je maken door alle info op een rijtje te zetten. In dit artikel lopen we stapsgewijs het hele proces door. Om te beginnen bij de leeftijd waarop je mag beginnen met rijlessen, de verschillende pakketten en kosten van rijles, maar ook het praktijkexamen en bijzondere verrichtingen.

rijbewijs halen 2todrive

1. Op welke leeftijd mag je beginnen met rijles?

Een lange tijd kon je in Nederland pas op je 18e beginnen met rijlessen. Sinds kort is dat anders geregeld. 2toDrive was een experiment waarbij het mogelijk was om rijles te nemen vanaf 16,5 jaar. Het experiment was een groot succes, waarna het op 18 maart 2018 officieel is ingevoerd.

Door 2toDrive is het nu mogelijk om op je 16e al theorie-examen af te leggen. Vanaf 16,5 mag je rijlessen volgen, de tussentijdse toets afleggen en een begeleiderspas aanvragen. Wanneer je 17 jaar bent kan je het autorijbewijs halen. Wanneer je slaagt voor je praktijkexamen mag je totdat je 18 jaar bent onder begeleiding van een coach in een auto rijden.

Om voor je 18e te rijden heb je wel een begeleider nodig en een begeleiderspas. Deze begeleiderspas moet je altijd bij je hebben als je gaat rijden, net als de begeleider natuurlijk. Op de begeleiderspas staan jouw persoonlijke begeleiders. De begeleiderspas kan je aanvragen bij het RDW.

rijbewijs halen 1

2. Welke rijlespakketten zijn er?

Als je al wat onderzoek hebt gedaan naar rijlessen en het autorijbewijs, dan kom je erachter dat er veel soorten pakketten worden aangeboden. In Nederland zijn natuurlijk heel veel rijscholen met elk hun eigen manieren, dus we gaan de opties voor rijlespakketten behandelen.

Voordat je gaat lessen moet je jezelf afvragen wat je nodig zal hebben. Wil je de vrijheid van losse rijlessen of wil je juist gebruik maken van bulkkorting? Misschien moet je binnen twee weken het rijbewijs hebben? Dan kan je beter een spoedcursus doen. Daarover vertel ik straks meer.

Weet je niet wat je nodig hebt? Geen probleem natuurlijk. Gelukkig worden daar veel mogelijkheden voor geboden. Vrijwel alle rijscholen bieden proeflessen aan, zodat je kan uittesten hoe snel je leert of hoe vaardig je al bent. De proeflessen kunnen bijvoorbeeld één of twee uur lang zijn. Het kan ook dat je eerst een simulator ingaat om te oefenen. Sommige rijscholen bieden een dag op een parcours aan, waardoor je een dag lang kan meemaken hoe het is om achter het stuur te zitten en auto te rijden, zonder je zorgen te maken over andere weggebruikers.

De instructeurs geven aan het einde van de proefles een advies over wat voor soort pakket je nodig hebt of over hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben.

Tips bij het kiezen van een pakket:

 • Let goed op de lengte van de rijlessen. Sommige rijscholen hanteren een rijles van 45 minuten, andere rijscholen verzorgen een rijles van 90 minuten.
 • Zit bij een pakket ook een praktijkexamen of tussentijdse toets? Dat kan zeker, maar is niet vanzelfsprekend.
 • Het kan voorkomen dat ze je willen overhalen om een pakket met meer rijlessen te nemen. Je moet zelf blijven opletten. Als je ervoor kiest om een pakket rijlessen te nemen, let er dan op dat je geld terug krijgt voor elke rijles die je niet neemt. Dit kan veel geld besparen.

Stel, je koopt een pakket voor 40 rijlessen, maar je hebt maar 25 lessen nodig. Dan zou het erg zonde zijn om die extra lessen te betalen als je ze niet nodig hebt. 

Check ook de rijles calculator om binnen 30 seconden te berekenen hoeveel rijlessen jij ongeveer nodig hebt.

3. Wat zijn de kosten van het autorijbewijs?

Nu komen de kosten van het rijbewijs. Hou je hart vast, want het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven aan een rijbewijs is erg pittig. De kosten van een autorijbewijs lag in 2023 boven de €2.800!!! Sommige kosten zijn te verwachten, zoals die van rijlessen, maar het is makkelijk om te vergeten dat het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente ook geld kost. Net als de foto die op het rijbewijs komt te staan.

We hebben de kosten op een rijtje gezet, uitgaande van de gemiddelde kosten.

 • € 2.021– Rijleskosten. Gemiddeld zijn 43 lesuren nodig x de gemiddelde rijlesprijs van €47.
 • €98,40 – Theorie-examen. Gemiddeld zijn er 2,4 pogingen nodig om het theorie-examen te halen. De kosten van één poging theorie-examen zijn €41.
 • €439,00 – Praktijkexamen. Je hebt gemiddeld 2 praktijkexamens nodig om te slagen. Kosten van het praktijkexamen is €125,75, maar daarbij worden de kosten van de rijschool opgeteld, plus de rijles die vooraf gaat aan het examen (4x €47).
 • €219,75 – Tussentijdse toets. Van alle cursisten doet maar 40% een tussentijdse toets. De toets kost €125,75 en hierbij komen wederom de kosten van de rijschool en de rijles voorafgaand aan de tussentijdse toets (2x €47).
 • €41,00 – Gezondheidsverklaring CBR.
 • €19,00 – Pasfoto voor rijbewijs.
 • €44,65 – Rijbewijs aanvragen bij de gemeente. De prijs is gebaseerd op een gemiddelde van de gemeentes.

Alles bij elkaar opgeteld is het bedrag €2.882,80. Een enorm bedrag dat natuurlijk lager kan. De grootste kostenpost in het rijtje is het bedrag aan rijlessen. Als jij een voordeliger pakket aanschaft of minder lessen nodig hebt, dan scheelt het honderden euro’s.

(De hoge kosten aan rijlessen is één van de redenen dat VideoRijles.nl is gestart. We geloven dat onze videopakketten je kan helpen om honderden euro’s te besparen op rijlessen.)

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

rijbewijs spoed

4. Wil je een spoedcursus?

Een spoedcursus kan de uitkomst bieden als je snel een rijbewijs nodig hebt. Het biedt ook de kans om heel rijvaardig te worden door je veel uren te laten maken in korte tijd. Net als bij een regulier rijlespakket is het aan te raden eerst een proefles in te plannen. Op basis van de les kan een inschatting worden gemaakt hoeveel dagen je nodig hebt.

Bij de spoedcursus geldt ook dat het bij elke rijschool anders kan zijn. Sommige rijscholen laten je gelijk 6 of 8 uur achter het stuur per dag, terwijl andere rijscholen je liever 3 uur per dag laten rijden. Rijden kan erg zwaar zijn voor je lichaam en vooral voor je enkels, benen en hersens. Je moet lange tijd je concentratie kunnen bewaren en kan na zo’n intensieve, lange dag snel moe raken. Wees hier eerlijk over tegen jouw instructeur. Veiligheid staat voorop!

 

5. Wat is de beste rijschool en hoe vindt je die?

Een goede rijschool is natuurlijk erg belangrijk om snel het rijbewijs te halen en rijvaardig te worden. Hoe kan je de beste rijschool vinden in bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag of Utrecht? In die regio’s zijn ontzettend veel rijscholen die allemaal veel beloftes geven over slagingspercentages.

Als we dan praten over slagingspercentages, wat denk je dat het landelijk gemiddelde is van alle cursisten die in één keer en zelfs met een herexamen het praktijkexamen halen? Wat denk je, 80% of 60%? Het ligt zelfs veel lager! Het landelijk gemiddelde is 48,6! Dat is minder dan de helft… Reden genoeg om te zorgen dat je een rijschool uitzoekt die jou hierbij kan helpen.

Gelukkig heb ik een handige tool voor je! Op deze website van het CBR kan je per plaats en regio alle rijscholen inzien en welke slagingspercentages afgelopen kwartaal zijn behaald. Gebruik de tool als volgt om de beste resultaten eruit te halen:

 • Voer de examenplaats in (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, waar jij wilt gaan lessen);
 • Klik op de kolom “Slagingspercentage eerste examens” zodat de hoogste slagingspercentages bovenaan staan;
 • Kijk naar het aantal eerste examens. Bij alles onder de tien moet je zelf afvragen of het representatief is voor de kwaliteit van lesgeven.

Voor welke rijschool zou je eerder kiezen:

Rijschool A heeft een slagingspercentage van 96-100, maar heeft 1 eerste examen gehad afgelopen kwartaal. Rijschool B heeft een slagingspercentage van 81-85, maar heeft 76-100 eerste examens gehad.

Voor welke rijschool zou jij kiezen, Rijschool A of Rijschool B? Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor Rijschool B. Rijschool B heeft veel meer examens gehad in de afgelopen tijd, terwijl het slagingspercentage hoog blijft. Bij Rijschool A is het goed mogelijk dat de enige cursist in één keer het rijbewijs heeft gehaald, terwijl de vorige 25 cursisten allemaal het examen niet de eerste keer hebben gehaald. Denk dus goed na bij deze handige tool van CBR.

rijles calculator hoeveel rijlessen gemiddeld nodig

Rijles Calculator

Wil je binnen no-time de meest eerlijke indicatie krijgen voor het aantal rijlessen dat je gemiddeld nodig zult hebben om te slagen voor je rijbewijs?

rijbewijs handgeschakeld automaat 1

6. Handgeschakeld of automaat?

Als je de rijschool en het pakket hebt gekozen, is het tijd om te kiezen of je in een handgeschakelde auto of een automaat wil lessen. Ook dit is weer een keuze die voor iedereen anders is. Om het makkelijk te maken: wanneer je afrijdt in een handgeschakelde auto dan mag je zowel handgeschakeld als automaat rijden. Andersom mag dit niet. Dus als je in een automatisch geschakelde auto afrijdt, mag je helaas niet in een handgeschakelde auto rijden.

Het is daarom aan te raden dat je afrijdt in een handgeschakelde auto, aangezien je dan zelf de keuze hebt waarin je gaat rijden als je eenmaal je rijbewijs hebt. Heb je moeite om je aandacht te houden bij het verkeer terwijl je koppelt en schakelt? Dan is voor jou automaat een betere keuze. In een automaat hoef je niet te koppelen en schakelen. Zo kan jouw focus volledig liggen op het verkeer en dat is wel zo veilig.

 

rijbewijs angst

7. Angst tijdens rijden

De eerste keer achter het stuur is natuurlijk erg spannend. Alles is nieuw voor je, je moet op veel tegelijk letten en het schakelen moet je nog onder de knie krijgen. Het is natuurlijk om gezonde spanning te voelen. Maar het kan gebeuren dat je veel angst heb tijdens het lessen. Misschien zelfs zoveel angst dat je twijfelt of je ooit je rijbewijs gaat halen.

Eigenlijk iedereen kan het rijbewijs halen, maar bij sommigen kost het iets meer inspanning en oefening. Als je veel angst heb tijdens de rijlessen is dat iets waar aan gewerkt moet worden tijdens de lessen. Gelukkig mag je tijdens de rijlessen fouten maken. Daar zijn de rijlessen natuurlijk voor! De instructeur is verantwoordelijk zodat jij je gang kan gaan en kan oefenen. Je schijnt zelfs meer te leren van fouten dan wanneer alles goed gaat. Dus ga je gang!

Mocht je na vele rijlessen nog steeds dat angstgevoel hebben, kan je gaan kijken naar andere rijscholen. Het is mogelijk dat je bij een andere instructeur meer op je gemak bent, waardoor je beter rijdt. Sommige rijscholen zijn gespecialiseerd in faalangst, dus alles komt helemaal goed. Geen reden om je rijbewijs niet te halen. Belangrijk is het bespreekbaar maken van jouw situatie en gevoel. Wanneer je niets tegen je instructeur zegt kan hij/zij hier geen rekening mee houden.

Een tip om te ontspannen voor rijles of het praktijkexamen: eet een banaan! Het is bewezen dat je door het eten van een banaan je spieren kunnen ontspannen. Hierdoor ben je rustiger en kan je beter concentreren tijdens het rijden.

8. Het autotheorie-examen

Je hebt nu een rijschool met een lessenpakket die bij je past en je bent begonnen met lessen. Dan is het handig om zo snel mogelijk te beginnen met leren voor het auto theorie-examen. Hoe sneller je weet wat de regels van de weg zijn, des te sneller ben je klaar voor het auto praktijk examen. Maar eerst moet je het theorie-examen halen.

Misschien heb je wel de horrorverhalen gehoord over mensen die pas na tien keer proberen het theorie-examen hebben gehaald, maar dit is in de realiteit gelukkig anders. In het artikel hierboven bespreek ik de kosten van het rijbewijs en hoeveel pogingen gemiddeld nodig zijn om het theorie-examen te halen. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 2,4 pogingen. Het is heel goed mogelijk om in één keer het theorie-examen te halen, dus wees niet bang.

Voorbereiden op het examen kan op verschillende manieren. De oude vertrouwde manier is natuurlijk het autotheorie-boek en oefenexamen-boek aanschaffen. Zo kan je op eigen tempo de auto theorie leren en oefenen met vragen zoals die kunnen voorkomen op het daadwerkelijke theorie-examen. De oefenexamens voor de autotheorie zijn niet alleen in boeken te krijgen. Op internet zijn verschillende aanbieders van online theorie-examens. De kwaliteit en relevantie van de oefenexamens kan verschillen, dus kijk goed of het oefenexamen aan de eisen voldoet.

Een andere manier om de theorie te leren is om een autotheorie cursus te volgen. Dit is meestal een dagdeel waarin je even in de schoolbanken plaatsneemt. Je wordt klaargestoomd voor het examen en krijgt door de instructeur grondige uitleg en ezelsbruggetjes, waardoor je de informatie veel beter onthoudt. Zo’n autotheorie cursus is echt een aanrader en werkt het beste als toevoeging op het leren uit een theorieboek.

Als je alle cursussen en proefexamens heb gehad is het eindelijk tijd om het theorie-examen af te leggen bij CBR. Een examen inplannen kan via Mijn CBR, waarbij je kan inloggen met DigiD. De kosten van een regulier autotheorie-examen zijn €41, maar je kan kiezen voor extra tijd tegen €10,30 extra.

LET OP! Wanneer je bij jouw rijschool of via een niet-CBR-website gaat boeken kunnen hoge servicekosten worden gerekend. Ik raad aan om altijd zelf jouw examen in te plannen, dan weet je precies wat de kosten zijn en worden niet onnodig hoge kosten berekend.

Wil je meer weten over het afleggen van het autotheorie-examen bij CBR? Bekijk de video van CBR.

9. Bijzondere verrichtingen

Tijdens de rijlessen zal je de bijzondere verrichtingen al veel moeten oefenen. In het begin lijkt het waarschijnlijk of je het nooit onder de knie zal krijgen, maar met veel oefenen komt dat helemaal goed. Of je bent zo iemand die in één keer de auto in het vak kan zetten zonder te oefenen. Hoe dan ook, bijzondere verrichtingen zijn een belangrijk onderdeel van de rijlessen en het praktijkexamen.

Wat zijn bijzondere verrichtingen? De bijzondere verrichtingen zijn manoeuvres die jouw voertuigbeheersing testen, waarbij je het overige verkeer voorrang moet geven. De bijzondere manoeuvres zijn:

 • Stopopdracht;
 • Recht achteruit rijden;
 • In bocht achteruit rijden;
 • Halve draai;
 • Keren door steken;
 • Vooruit en achteruit parkeren in parkeervak;
 • Fileparkeren, vooruit en achteruit;
 • Rijstrook wisselen / zijdelings verplaatsen.

De hellingproef is niet meer vereist en valt er daarom even buiten.

In het Videopakket Praktijk behandelen we alle bijzondere manoeuvres met stap voor stap begeleiding. Zo kan je binnen no-time alle manoeuvres, inclusief fileparkeren!

Op het autopraktijkexamen krijg je één of meerdere van de volgende bijzondere verrichtingen:

 • Stopopdracht;
 • Omkeeropdracht;
 • Parkeeropdracht
Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!

10. Het autopraktijkexamen

Na vele uren rijles, na het zwoegen voor het theorie-examen is het eindelijk tijd om het praktijkexamen af te leggen. De instructeur kan een goede inschatting maken wanneer jij klaar bent om het praktijkexamen af te leggen. Mocht je zelf hieraan twijfelen, dan kan je dit aangeven. Enkele weken van tevoren wordt het examen aangevraagd bij het CBR door jouw rijschool. Het examen kan je dus niet zelf aanvragen bij het CBR. Het praktijkexamen kost €125.75, plus extra kosten die jouw rijschool rekent voor administratie, gebruik van auto en instructeur.

Voorafgaand aan het examen krijg je bij de vrijwel alle rijscholen eerst nog een uur rijles. Zo ben je opgewarmd en klaar om het examen in te gaan. Ook kan je nog laatste tips krijgen van de instructeur en uitleg over wat je kan verwachten tijdens het praktijk-examen.

Bij het CBR aangekomen met jouw rij-instructeur wordt je om de afgesproken tijd opgeroepen en maak je kennis met de examinator die bepaalt of je slaagt of zakt. Het is gebruikelijk om eerst een paar minuten te praten over wat je kan verwachten tijdens het examen. De examinator zal ook wat vragen stellen aan jou, over jouw rijstijl, hoe vaak jij al praktijk-examen hebt gedaan, etc.

Na dit gesprek ga je naar buiten en naar de lesauto. Bij de auto worden enkele vragen gesteld over onderdelen van de auto, onderdelen onder de motorkap en of je een verkeersbord in de verte kan lezen. Dit laatste is een oogtest, om te checken of jouw ogen goed genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen.

Het praktijkexamen duurt ergens tussen 20 minuten en 60 minuten, maar dit is geen indicatie van hoe goed jij rijdt. Het kan zijn dat je geweldig rijdt en na 55 minuten pas weer terugkeert bij het CBR, maar het kan ook zijn dat je al na 25 minuten terugkeert en slaagt. Schiet dus niet in de stress als de examinator na 15 minuten zegt dat je weer terug kan keren naar het CBR. Het zou zonde zijn als je juist dan een fout maakt waardoor je zakt. Blijf dus rustig en geconcentreerd.

Eenmaal terug bij het CBR krijg je direct van de examinator te horen of je bent geslaagd of gezakt. Het slagen en zakken wordt altijd onderbouwd door observaties van de examinator tijdens het examen. Het kan ook zijn dat je slaagt, maar dat je ook verbeterpunten mee krijgt.

11. Tips en tricks

Als je dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk klaar om met rijlessen te beginnen en kan je alle hulp goed gebruiken. Welke tips en tricks kunnen jou helpen om je rijbewijs te halen?

 

 • Natuurlijk raad ik aan om het Videopakket Praktijk aan te schaffen. Dit videopakket heeft alles wat je nodig hebt om het autopraktijk-examen te halen. Ook biedt het veel voorbereiding op het examen, zoals wat je precies kan verwachten. Eén van de video’s behandeld dat je niet kan zakken als je één ding god blijft doen. Ben je benieuwd wat dat is? Schaf het Videopakket Pakket aan je weet alles voor je praktijk-examen.

 

 • Eet een banaan vlak voor het examen. De tip wordt al eerder genoemd in dit artikel, maar het is echt een goede tip! Door het eten van de banaan wordt je rustig en kunnen je spieren ontspannen. Zo zit jij ontspannen en geconcentreerd achter het stuur. Natuurlijk moet je in de ochtend ook goed ontbijten, maar dat is vanzelfsprekend.

 

 • Kijkgedrag! Hier zakken heel veel cursisten op. Neem de tijd om goed om je heen en in de spiegels te kijken.

 

 • Wees zelfverzekerd op de weg. Dit kan je tonen door de goed de plaats op de weg te claimen, in te halen waar nodig en je aan de snelheid te houden. Dus niet te langzaam rijden!

 

 • Slaap voldoende de nacht voor het examen. Zorg dat je minimaal 8 uur slaapt. Na een goede nachtrust ben je goed uitgerust en klaar voor het examen.

 

 • Plan het praktijkexamen in om 10:00 in de ochtend. Twee grote voordelen van dit tijdstip: het is na de spits en je hoeft niet de hele dag te stressen. Ben je geen ochtendmens en heb je moeite om ’s ochtend uit bed te komen? Dan kan je het examen beter rond 14:00 uur inplannen.
Rijbewijs

12. Rijbewijs aanvragen en ophalen

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je praktijk-examen en je hebt je rijbewijs gehaald. Maar dat betekent niet dat je het rijbewijs al in handen hebt. Hoe zorg je dat je wel het roze pasje krijgt?

Zodra je bent geslaagd voor het praktijk-examen wordt dit opgenomen in het Centraal Rijbewijzenregister. De eerste werkdag nadat je bent geslaagd zal dit verwerkt zijn. Dit is ook de eerste dag dat je het rijbewijs kan aanvragen bij de gemeente.

Dus stel, je slaagt voor het praktijk-examen op dinsdag, dan kan je vanaf woensdag naar de gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Slaag je voor het praktijk-examen op een vrijdag, dan kan je de volgende maandag pas jouw rijbewijs aanvragen.

Maak een afspraak bij jouw gemeente. Wat moet je meenemen?

 • Een recente kleurenpasfoto. De pasfoto moet voldoen aan strenge eisen, dus ga naar een erkende fotograaf. Meestal staat bij de gemeentes een pasfotohokje waar je een pasfoto kan halen. Dit is echter niet bij alle gemeentes.
 • Medische keuring. De keuring toont dat je lichamelijk en mentaal geschikt bent om een voertuig te besturen.
 • Een legitimatiebewijs. Vergeet dit niet! Zonder een geldig legitimatiebewijs kan je geen rijbewijs aanvragen.

De gemiddelde kosten voor het aanvragen (of verlengen) van het rijbewijs zijn €44,65. Binnen 3-5 werkdagen is het rijbewijs op te halen. Het kan zeker sneller, maar dan betaal je extra kosten, soms wel het dubbele van wat het rijbewijs normaal kost.

Zo! Dit is alles wat je moet weten voor je begint met het autorijbewijs. Heb je nog vragen, opmerkingen of mis je onderwerpen? Laat het weten via een reactie of via een e-mail. Abonneer je op het YouTube kanaal voor meer tips.

Veel succes met het halen van het autorijbewijs en ik wens je veel gelukkige kilometers toe!

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

photo 1469854523086 cc02fe5d8800