Een cruciaal onderdeel van veilig rijden is het begrijpen van voorrangsborden. Deze borden zijn ontworpen om autorijders te helpen bij het navigeren door verkeerssituaties, zodat je niet tegen elkaar op botst. Natuurlijk moet je alle verkeersborden en betekenis weten voor het theorie-examen auto en het praktijkexamen.
Hier is een overzicht van de meest voorkomende voorrangsborden en hoe jij ze kan herkennen.
Alle voorrangsborden op een rij
Er zijn verschillende verkeersborden die voorrangssituaties en omstandigheden waarin je een andere bestuurder voor moet laten gaan, aangeven. Hieronder vind je een lijst met enkele van de meest voorkomende voorrangsborden:
Verkeersbord B1: Voorrangsweg
Dit verkeersbord betekent dat je op een voorrangsweg rijdt.
Verkeersbord B2: Einde voorrangsweg
Dit verkeersbord geeft aan dat de voorrangsweg eindigt.
Verkeersbord B3: Voorrangskruispunt
Dit verkeersbord geeft een voorrangskruispunt aan. Jij hebt voorrang op het kruispunt van zowel links als rechts.
Ezelsbruggetje: de dikke streep heeft voorrang op de dunne streep
Verkeersbord B4: Voorrangskruispunt zijweg links
Dit verkeersbord geeft een voorrangskruispunt aan. Op het kruispunt heb jij voorrang op het verkeer van links.
Ezelsbruggetje: de dikke streep heeft voorrang op de dunne streep
Verkeersbord B5: Voorrangskruispunt zijweg rechts
Dit verkeersbord geeft een voorrangskruispunt aan. Op het kruispunt heb jij voorrang op het verkeer van rechts.
Ezelsbruggetje: de dikke streep heeft voorrang op de dunne streep
Verkeersbord B6: Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg
Dit verkeersbord geeft aan dat jij alle bestuurders op de kruisende weg voorrang moet verlenen.
Verkeersbord B7: Stop: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg
Dit verkeersbord geeft aan dat jij moet stoppen en alle bestuurders op de kruisende weg voorrang moet verlenen. Zelfs als er geen verkeers aan komt, dan moet je alsnog tot stilstand komen.
Verkeersbord F5: Verbod voor bestuurders door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting
Dit verkeersbord geeft aan dat jij tegemoetkomend verkeer voorrang moet geven.
Verkeersbord F6: Bestuurders uit tegengestelde richting moeten verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan
Dit verkeersbord geeft aan dat tegemoetkomend verkeer aan jou voorrang moet geven.
Wil jij alle verkeersborden leren? Check dan deze blog: ‘Alle verkeersborden uitgelegd + ezelsbruggetjes‘ of bekijk de video hieronder.
Verkeersbordenoverzicht
Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.
Onderborden bij voorrangsbord
In sommige gevallen hangt er een verkeersbord onder het voorrangsbord. Dit biedt aanvullende informatie of uitleg over bijvoorbeeld verkeersgedrag, omleidingen, uitzonderingen, en voertuigcategorieën. Zo’n onderbord kan de verkeersborden B1, B3, B5 en B7 aanvullen om het verloop van de weg aan te geven waarop een bestuurder op het volgende kruispunt voorrang heeft.Voorrangsbord binnen of buiten de bebouwde kom
In Nederland worden de verkeersborden die voorrang aanduiden bijna altijd rechts van de weg geplaatst en eventueel herhaald boven de rijbaan of links. Aan de plaatsing van het bord zie je of je binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna.
Voorrangstekens op het wegdek
Naast verkeersborden zijn er ook voorrangstekens die op het wegdek zelf zijn aangebracht. De enige voorrangstekens die wij kennen (behalve de tijdelijke borden die bijzondere situaties aanduiden) zijn de haaientanden en de stopstreep.
Boetes voor het niet verlenen van voorrang
Het niet verlenen van voorrang kan leiden tot aanzienlijke boetes. Als je bijvoorbeeld geen voorrang verleent aan verkeer van rechts, een tram, voetgangers met een blindengeleidestok of -hond of overstekend op een zebrapad, auto’s met zwaailichten of doorkruis je een militaire colonne, dan betaal je een boete van ongeveer € 250,- afhankelijk van de overtreding.
Verkeersregels zijn er om ons allen veilig te houden op de weg. Zorg ervoor dat je ze kent en respecteert om onnodige boetes en ongevallen te voorkomen. En vergeet niet, veilig rijden is een verantwoordelijkheid die we allemaal delen.