Het is belangrijk voor het halen van zowel je theorie-examen als het praktijkexamen dat je weet wat alle verkeersborden betekenen. Het lijkt alsof er oneindig veel zijn en dat ze allemaal een unieke betekenis hebben, maar als je het eenmaal doorhebt, dan is het best simpel.

In deze blog & video leg ik uit wat ALLE verkeersborden betekenen, hoe je ze gemakkelijk uit elkaar houdt en welke ezelsbruggetjes je hiervoor kan gebruiken.

Voordat we beginnen met de verkeerstekens: ik heb iets tofs voor je gemaakt. Ik heb een handig overzicht gemaakt van alle verkeersborden met betekenis, zodat je makkelijk alles kan leren.

Ook heb ik een versie gemaakt van dit overzicht, maar dan zonder de uitleg. Dat is erg handig met overhoren. Je kan de overzichten vinden in de shop of hier via deze link.

Ok, nu kunnen we gas geven en beginnen!

Interpreteren van verkeerstekens

Het kan zijn dat verkeerslichten en verkeersborden andere instructies geven. Welke moet je dan opvolgen? Je hoort volgens deze volgorde op te volgen:

  • Verkeerslichten
  • Verkeerstekens en borden
  • Verkeersregels

Dus als de verkeersregels niet overeenkomen met de verkeerstekens, dan hoor je de verkeerstekens op te volgen.

Ook kan het zijn dat door middel van een onderbord extra regels zijn. Bijvoorbeeld dat bepaalde doelgroepen uitgezonderd zijn van deze regel. Bijvoorbeeld het bord: verboden in te rijden, fietsers uitgezonderd. Dus fietsers mogen wel deze straat in rijden. Wanneer alleen een symbool op het onderbord staat, dan is het bord bedoeld voor deze doelgroep. Staat op het onderbord expliciet ‘Uitgezonderd’ gevolgd door symbolen, dan hoeven deze doelgroepen zich niet aan het bord te houden.

Let dus goed op welke verkeersborden voor jou van toepassing zijn.

De verkeersborden zijn opgedeeld in de categorieën A tot en met L en zijn geboden, verboden of waarschuwingsborden. Per categorie gaan we de meest voorkomende borden behandelen, maar zie het overzicht voor alle borden.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Verkeersborden A1, A2, A3, A4 en A5

Categorie A: Snelheid

Borden A1 en A2 geven de maximumsnelheid aan. Bord A1 toont welke snelheid je maximaal mag rijden en A2 toont de opheffing van de vorige maximumsnelheid. Wanneer je bord A2 ziet, hou je je aan de algemene snelheidsregels van de weg waarop je rijdt. Bord A3 kan je veel zien op de autosnelweg. Deze borden geven de maximale snelheid aan en je bent verplicht deze snelheid niet te overschrijden. Borden A4 en A5 gaan over de adviessnelheid. Bord A4 toont de adviessnelheid. Er is dus geen verplichting om deze snelheid aan te houden, maar is wel aangeraden in verband met een verkeerssituatie zoals een onoverzichtelijke bocht. Bij bord A5 is het einde van de adviessnelheid. Bij bord A1 is dus een rode rand en een rond bord: je MOET je aan de snelheid houden. Bord A4 is blauw en vierkant, je mag je aan de snelheid houden.  
Verkeersborden B1, B2, B3, B4, B5, B6 en B7

Categorie B: Voorrang

Voorrangsborden zijn van zo’n groot belang in het verkeer dat er verschillende vormen en soorten zijn. B3 B4 en B5 hebben dezelfde vorm als gevarenborden, echter zorgt de plaatsing van de borden of ze ook als voorrangsborden worden herkend. Dus als de borden zijn ondergesneeuwd, kan je aan de vorm het bord herkennen. Staan geen van deze voorrangsborden bij een kruising, dan is het een gelijkwaardig kruispunt. Bij een gelijkwaardig kruispunt hebben bestuurders van rechts altijd voorrang. Trams zijn hierop de uitzondering, want die hebben voorrang op alle overige bestuurders. Ook bestuurders op onverharde wegen moeten ten allen tijde voorrang verlenen aan bestuurders op verharde wegen. B1 geeft een voorrangsweg aan, dus alle bestuurders op deze weg dienen voorrang te krijgen van de overige bestuurders. Staat dit bord voor een kruispunt dan ben je binnen de bebouwde kom. B2 geeft het einde van de voorrangsweg aan. B3, B4 en B5 tonen een voorrangskruispunt en van welke straten voorrang gekregen hoort te worden. Bij B3 krijg je voorrang van links en rechts, bij B4 alleen van links en bij B5 alleen van rechts. EZELSBRUGGETJE: DE DIKKE STREEP HEEFT VOORRANG OP DE DUNNE STREEP Borden B6 en B7 geven aan dat er voorrang verleend moet worden aan de bestuurders op de kruisende weg. Bij B6 hoef je niet te stoppen, bij B7 moet je wel eerst stoppen en moet het voertuig helemaal tot stilstand zijn gebracht.
Verkeersborden C1, C2, C3, C4 en C5 voorrangsborden

Categorie C: Geslotenverklaringen

De borden in categorie C geven gesloten verklaringen aan. Vaak staat onder het bord voor welke verkeersgroep de geslotenverklaring geldt. Bord C1 geeft aan dat de geslotenverklaring geldt voor beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van trekdieren, rijdieren en vee.

Een andere vorm van geslotenverklaringen is de éénrichtingsweg. Borden C3 en C4 geven aan dat je geen tegemoetkomend verkeer kan verwachten, tenzij onder het bord anders staat aangegeven. Vaak worden fieters, snorfietsers en bromfietsers uitgezonderd van dergelijke éénrichtingswegen. Bord C2 staat aan de andere kant van de straat en geeft aan dat inrijden niet is toegestaan. Bij bord C5 is het wél toegestaan om de weg in te rijden.

Verkeersborden C6 - C22

Borden C6 tot en met C22 geven een geslotenverklaring die specifiek is tot een bepaald voertuig of verkeersgroep.

Verkeersborden D1, D2, D3, D4, D5, D6 en D7

Categorie D: Rijrichting

De verkeersborden in categorie D geven de rijrichting aan. Bord D1 bijvoorbeeld, hierbij wordt de rijrichting van de rotonde aangegeven. Je bent verplicht de instructies op het bord op te volgen.

Bord D2 staat vaak bij een splitsing of onduidelijke verkeerssituatie. Dit bord wijst naar de kant die je moet aanhouden om het bord te passeren. Wijst de pijl naar rechts, dan moet je dit bord aan de rechterkant passeren.

Zie je bord D3? Dan is het toegestaan om aan beide kanten het bord te passeren.

Verkeersborden D4, D5, D6 en D7 geven de verplichte rijrichting aan. Zie je bord D4? Dan mag je alleen rechtdoor, dus niet linksaf of rechtsaf. Je mag dus alleen de rijrichtingen volgen die het bord aangeeft. Staan er pijlen naar links en rechts, dan mag je dus alleen links en rechts afslaan. Rechtdoor is dan niet toegestaan.

Verkeersborden E1 E2 E3 E4 E5 E6 E7 E8 E9 E10 E11 E12 E13

Categorie E: Parkeren en stilstaan

Borden E1, E2 en E3 duiden een verbod tot parkeren en stilstaan. Dit verbod geldt alleen voor de kant van de weg waar het bord staat. Vaak gaat dit bod gepaard met een gele lijn op de stoeprand. Bord E1 heeft 1 streep, hier is het verboden om te parkeren, maar het is wel toegestaan om tijdelijk stil te staan. Bord E2 heeft 2 strepen in een kruis. Hierbij is het zowel verboden om te parkeren als om tijdelijk stil te staan. EZELSBRUGGETJE: Bij 1 streep mag je nog maar 1 ding, bij 2 strepen mag je 2 dingen niet. Bij bord E3 is het verboden om fietsen, snorfietsen en bromfietsen te plaatsen. Als boven bord E1, E2 of E3 het woord ‘Zone’ staat, dan geldt het verbod voor de hele zone, totdat je het bord met ‘Einde zone’ ziet. Bord E4 toont juist waar je wel mag parkeren, dit is dan toegestaan in de daarvoor aangewezen plekken. Bord E4 kan ook worden gecombineerd met aanduiding voor specifieke voertuigen of verkeersgroepen. Zie bord E5 tot en met E13.
mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Verkeersborden F1, F2, F3, F4, F5, F6 en F7

Categorie F: Overige geboden en verboden

Borden F1, F2, F3 en F4 zijn inhaalverboden, waarbij het dus verboden is om andere voertuigen in te halen. Je moet dus achter je voorligger blijven rijden, totdat het verbod is opgeheven met bord F2 of F4. Borden F1 en F2 gelden voor motorvoertuigen, borden F3 en F4 zijn specifiek op vrachtwagens gericht die geen andere voertuigen mogen inhalen.

Borden F5 en F6 zijn bedoeld om aan te geven welke rijrichting voorrang heeft. Vaak zijn deze borden geplaatst bij wegversmallingen die niet zijn bedoeld om twee auto’s tegelijkertijd te laten passeren. Zie jij bord F5? Dan moet jij tegenliggers voorrang geven. Bij bord F6 horen tegenliggers aan jou voorrang te verlenen.

Dit bord geldt alleen voor bestuurders, dus voetgangers hoeven geen voorrang te verlenen.

Bord F7 is een verbod om te keren. Dit bord is vaak te zien bij kruispunten om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties voordoen.

Verkeersborden G1, G2, G3, G4, G5, G6

Categorie G: Wegen

De borden in categorie G geven het begin of het einde van wegen aan. Borden G1 en G2 geven respectievelijk het begin en het einde van de autosnelweg aan. De rode streep door het bord geeft aan dat het eerdere bord niet meer geldt. Bij bord G3 duidt het begin van de autoweg. Bord G4 met de rode streep geeft dus aan dat het einde van de autoweg is bereikt. Bord G5 geeft het begin aan van een woonerf. Let hierbij op de aangepaste regels die horen bij het erf en pas de snelheid aan. Bij bord G6 verlaat je het woonerf, dit wordt gezien als een uitrit waardoor je overig verkeer voorrang moet verlenen.
Verkeersborden H1 H2

Categorie H: Bebouwde kom

Categorie H bevat de borden die de bebouwde kom aanduiden. Door de borden kan jij de snelheid bepalen en het rijgedrag aanpassen aan de nieuwe situatie. Bord H1 geeft aan dat je de bebouwde kom inrijdt. Wederom, staat er een rode streep doorheen zoals bij H2, dan is dit het einde van de bebouwde kom.
Verkeersborden j1 j2 j3 j4 j5 j6 j7 j8 j9 j10 j11 j12 j13 j14 j15 j16 j17 j17 j18 j19 j20 j21 j22 j23 j24  j25 j26 j27 j28 j29 j30 j31 j32 j33 j34 j35 j36 j37 j38 j39

Categorie J: Waarschuwingen

Borden met waarschuwingen hebben een specifieke vorm, zodat deze borden herkenbaar zijn bij slecht zicht of slechte weersomstandigheden. De borden zijn gevormd in een driehoek met de punt naar boven wijzend. De borden hebben een rode rand en een wit middelpunt, waar het gevaar in zwart staat afgebeeld. Zie bord J1. Bij dit bord kan je rekening houden met een slecht wegdek met kuilen en hobbels. Hierdoor kan je de snelheid aanpassen en kan je anticiperen op andere weggebruikers die ook met de weg rekening moeten houden. Een fietser kan bijvoorbeeld onderuit gaan door het slechte wegdek. Bord J2 tot en met J5 duiden op gevaarlijke bochten. De bochten kunnen naar links (J2), naar rechts (J3), of S-bochten (J4 en J5) zijn. Bord J8 bevat een groot kruis en duidt op een gevaarlijk kruispunt. Kijk dus goed voordat je oversteekt. Om gevaarlijke situaties te voorkomen zijn er verschillende borden die een spoorwegovergang aanduiden. Bord J10 geeft aan dat het een spoorwegovergang is met overwegbomen, bord J11 bevat deze niet. J12 heeft 1 kruis en duidt op een enkel spoor. J13 heeft 2 kruizen en duidt op twee of meer sporen. J14 waarschuwt voor trams, die bij gelijkwaardige kruispunten natuurlijk voorrang hebben. J21 tot en met J24 zijn borden die waarschuwen voor kwetsbare verkeersdeelnemers, fietsers en kinderen. Wees dus op je hoede wanneer je een van deze borden ziet. Bij bord J25 wordt gewaarschuwd voor losliggende stenen. De stenen kunnen gevaarlijk zijn voor de verkeersdeelnemers, maar kunnen ook schade veroorzaken aan het voertuig. Borden J27 en J28 lijken op elkaar in uiterlijk en betekenis, maar verschillen toch. Bord J27 waarschuwt voor Groot Wild, bord J28 voor Vee. Dit zijn de exacte benamingen die CBR hanteert. J37 slaat op een algemene waarschuwing. Een onderbord geeft aan waarvoor precies wordt gewaarschuwd.
Verkeersborden k1 k2 k3 k4 k5 k6 k7 k8 k9 k10 k11 k12 k13  K14

Categorie K – Bewegwijzering

Borden K1 tot en met K13 tonen de richting voor de aangegeven locaties. Zo kan je zien dat je de afslag moet nemen als je naar een bepaalde plaats wilt. Of dat je bij de eerst volgende afslag kunt tanken. Bord K14 geeft de richting aan voor motorvoertuigen die gevaarlijke stoffen vervoeren. Deze mogen bijvoorbeeld geen tunnels gebruiken in verband met mogelijke gevaarlijke situaties.
Verkeersborden L1 L2 L3 L4 L5 L6 L7 L8 L9 L10 L11 L12 L13 L14 L15 L16 L17 L18 L19

Categorie L: Verloop van de weg

Categorie L verkeersborden verschaffen informatie over de verloop van de weg en situaties die je gaat tegen komen.

Zo geeft bord L2 aan dat een voetgangersoversteekplaats (ofwel zebrapad) nadert. Een voetgangersoversteekplaats zonder L2 bord heeft geen wettelijke betekenis en dan ben je niet verplicht om overstekende voetgangers voor te laten gaan.

Een doodlopende weg wordt geduid met verkeersbord L8. Je mag deze weg wel in rijden, maar weet dat deze doodloopt en er tegenliggers kunnen zijn.

Enkele borden zijn geldig tot de eerste zijstraat en moeten daarna herhaald worden als het ook geldt na de kruising. Het is niet per se nodig om een ‘eindebord’ met een rode streep te plaatsen, aangezien de zijweg het einde aangeeft. Dit geldt voor categorieën A, C (met C23-01 t/m C23-03 uitgezonderd), J en ook de losse borden E1, E2, E3, F1 en F3.

Voor de zoneborden en categorie G en H moet wel een ‘eindebord’ worden gehanteerd.

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn raad ik aan om de overzichten met alle verkeersborden goed te bestuderen. Zo kan je de verkeersborden goed uit je hoofd leren.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!