In deze blog & video onthul ik 7 wijze lessen die ik leerde na het halen van mijn rijbewijs (en die ik graag had willen leren toen ik nog aan het rijlessen was).
Deze lessen zorgen er hopelijk voor dat jij kan onderscheiden welke aspecten van auto rijden belangrijk blijven en welke jij misschien alleen moet leren voor het examen. Laten we beginnen!
Kijk jij liever de video? Dat kan ook!
Eigen stijl ontwikkelen
Dat ik aan het lessen wat reed ik vanzelfsprekend anders dan dat ik nu rij. Ik zat erg rechtop, een stuk dichter op het stuur en ik kwam erachter dat dit een erg gespannen houding is. Niet een houding die prettig is als je langere stukken rijdt…
Dus toen ik net mijn allereerste auto had, een knalrode Citroën ZX 1.8, kwam ik erachter dat ik niet op mijn gemak zat. Maar ik zat redelijk hetzelfde als tijdens de rijles. Hoe kwam dit?
Dit kwam door 2 dingen, waarvan ik 1 straks ga bespreken. Het bleek dat ik nooit erg de tijd had genomen bij de eerste rijles om te kijken welke zitpositie voor mij prettig was. Ik heb steeds de stoel aangepast naar hoe het de eerste keer stond. Maar dit bleek dus niet de goede houding.
Dus in mijn eerste auto heb ik flink de tijd genomen om alles aan te passen zodat ik fijn zat en goed kon rijden. Toen ik eenmaal de juiste positie had, kon ik veel makkelijker alles weer aanpassen naar hoe ik dit wil. Super fijn als je een auto deelt met anderen.
Maar de eigen stijl houdt natuurlijk niet op bij de zithouding. Ook bij de bijzondere manoeuvres kan je eigenlijk doen wat je wilt. Je hoeft niet bij inparkeren kaarsrecht naast een vak te staan en alles volgens het boekje te doen.
Als ik nu achteruit inparkeer doe ik dit op mijn eigen manier die ik veel fijner vindt. Lekker schuin en niemand die mij hierop afrekent. Heerlijk!
Hetzelfde met vooruit of achteruit parkeren. Als je een stoepje wilt meepakken dan is dat prima. Zorg wel dat de stoep niet te hoog is, anders krijg je schade aan de band, velg of bumper. Geloof mij maar…
Doordat je rijdt op je eigen manier heb je nog een voordeel. Je hebt minder stress van het rijden omdat het niet 100% perfect volgens het boekje moet, dus je krijgt steeds meer plezier in het autorijden.
Het scheelt zo ontzettend als je niet iemand naast je hebt zitten die je constant zit te beoordelen. Heerlijk op je eigen tempo en op je eigen manier rijden.
Rijden op gevoel
Als je eindelijk je rijbewijs hebt gehaald dan koop je waarschijnlijk een auto of misschien mag je een auto gebruiken van iemand. Dan pas begint het echte rijden. Zoals ik net al heb besproken ga je dan pas je eigen rijstijl ontwikkelen.
Je moet veel kilometers maken, vooral in het begin als je net het rijbewijs hebt. Door veel kilometers te maken, voel je je steeds beter achter het stuur en ga je ook merken dat dingen makkelijker gaan.
Het kost je allemaal veel minder moeite omdat je al veel meer oefening hebt gehad en situaties steeds meemaakt. Invoegen en rijden op de snelweg wordt appeltje eitje als je dit al honderden keren hebt gedaan.
Je kan dit vergelijken met je veters strikken. Als je 4 jaar oud bent en je leer je veters te strikken, dan is dat nog pittig lastig. Maar nu je dit letterlijk duizenden keren hebt gedaan, kan je het met je ogen dicht.
Hetzelfde geldt dus voor autorijden. Des te meer je rijdt, des te beter het gaat. Maar ga niet met je ogen dicht rijden…
Doordat je meer rijdt wordt je bekender met de auto waarin je rijdt en kan je de plaats op de weg steeds beter inschatten. In het begin is rijden in een andere auto erg wennen, maar als je eenmaal door hebt wat de afmetingen zijn en hoe de auto rijdt, dan kan je dit steeds beter inschatten.
Als je niet het rijbewijs hebt, dan raad ik af om een lange rit te maken. Het rijden maakt je in het begin extra vermoeid, om jij steeds alert moet zijn om alles om je heen. Zeker aan het begin vergt dit dus extra veel energie van je. Maar des te meer je rijdt, des te minder energie het vergt.
Pas als je genoeg kilometers hebt gemaakt zou ik pas overwegen om lange ritten te rijden. Je kan dit zelf het beste inschatten.
Rijles Calculator
Wil je binnen no-time de meest eerlijke indicatie krijgen voor het aantal rijlessen dat je gemiddeld nodig zult hebben om te slagen voor je rijbewijs?
Probeer verschillende auto’s
Zonder dat je erin rijdt snap je wel dat een grote truck anders rijdt dan een Mini. Het formaat van de auto verschilt enorm en het vermogen is anders. Maar je moet ook rekening houden met factoren zoals de draaicirkel, het zicht vanuit de auto en het gemak van inparkeren.
Ik raad aan om zoveel mogelijk auto’s te proberen. Groot, klein, busjes, cabrio’s. Probeer gewoon en kijk hoe het bevalt.
Want er zit niet alleen een verschil tussen types auto, maar ook tussen merken en zelfs de modellen van de auto.
Zo kan je misschien denken dat een bepaald merk niets voor jou is, totdat je er in rijdt. Dan kan het zijn dat je opeens groot fan wordt.
Ik vind een Mini Cooper een toffe auto, maar ik rij er niet lekker in. De koppeling vind ik te kort, maar andere mensen zweren bij de Mini. Het is dus echt een kwestie van smaak.
In rijstijl zit ook een groot verschil tussen een benzinemotor of een dieselmotor. De meeste lesauto’s zijn diesel, aangezien dit goedkoper is als je veel kilometers maakt.
Ook is een diesel makkelijker voor een beginnende bestuurder, de auto slaat minder snel af omdat je alleen de koppeling op hoeft te laten komen.
Veel beginnende bestuurders ga na het halen van het rijbewijs over op een benzine auto. Dan moet je wennen aan het gebruik van de koppeling en het gaspedaal.
In prestaties zijn benzine auto vaak beter en sneller dan dieselauto’s in prijsklasse tot €10.000. Benzine auto’s trekken meestal sneller op dan diesels.
Als je auto’s probeert, probeer dan ook automaat in plaats van alleen een schakel auto. Persoonlijk vind ik een automaat veel relaxter rijden, aangezien je met je voeten alleen hoeft de accelereren en remmen.
Je hoeft dan niet 5x te koppelen en schakelen elke keer als je optrekt bij een stoplicht. In files is dit ook ideaal!
Zeker voor mensen die minder graag willen rijden omdat ze bang zijn dat de motor afslaat is een automaat ideaal, aangezien een automaat niet kan afslaan.
Hopelijk kom je ook in de auto’s te rijden waar veel technische snufjes zitten. Wat een uitkomst vind ik een parkeercamera. En de Tesla’s met zelfrijdende functie lijkt me al helemaal geweldig!
Door in veel verschillende auto’s te rijden krijg je een steeds duidelijker beeld van wat voor auto’s je wél tof vindt en wat voor auto’s je minder tof vindt.
Hetzelfde geldt voor de opties in de auto. Wie weet maak je een keer gebruik van de functie dat er automatisch wordt ingeparkeerd, zonder dat jij iets hoeft te doen en wil je daarna nooit meer zonder…
Dus wat doe je als iemand vraagt of je in hun auto wil rijden? Dan zeg je ja!
De volgende wijze les is erg belangrijk voor cursisten:
Automobilisten letten goed op (meestal…)
Zeker als je net de eerste paar keer achter het stuur zit kan je het gevoel hebben dat een ongeluk zo is gebeurd. Maar dat valt enorm mee als je gewoon prima oplet (hier kom ik zometeen op terug).
Je hebt misschien het gevoel dat andere automobilisten op je gaan inrijden wanneer je niet snel genoeg optrekt. Gelukkig is dat niet het geval!
De meeste automobilisten letten erg goed op. Ze kijken ver vooruit, en kunnen ze inschatten wat het andere verkeer om hun heen doet.
Dit zijn belangrijke dingen die jij als cursist achter het stuur moet leren. Je moet leren ver vooruit te kijken, waardoor ook jij beter kan inschatten wat er op jouw pad gaat komen.
Maar ook moet jij leren om je te gedragen hoe anderen dat verwachten. Hierbij kan je denken aan het gebruik van een knipperlicht, de gewenste snelheid aanhouden, niet over de weg slingeren, maar ook wel of geen voorrang verlenen.
Alles gaat goed als iedereen zich precies gedraagt zoals van hen wordt verwacht. Maar het gaat fout als iets gebeurt wat niet wordt verwacht.
Dat kan zijn dat iemand zonder knipperlicht van baan wisselt. Soms kan je dit verwachten van bepaalde automerken *AUDI*. Maar zelfs verwacht je het niet, dan hoef je niet in paniek te raken.
Vaak is gas los genoeg om af te remmen en om de auto genoeg ruimte te geven. En je zal zien dat andere automobilisten ook goed opletten. Dus geen ongelukken.
Wel kan dit soort gedrag gemakkelijk een file veroorzaken. Volg de rode auto en je ziet dat 1 handeling steeds weer leidt tot een grotere opstopping.
Als je nog cursist bent en achter het stuur zit van een lesauto, dan heb je nog een voordeel. Boven op het dak van de lesauto is namelijk een enorm bord waardoor anderen zien dat jij aan het rijlessen bent!
Andere bestuurders houden hier echt wel rekening mee gelukkig. Ze weten dat je misschien iets meer tijd nodig hebt om op te trekken of dat de rijinstructeur je opeens zegt rechtsaf te moeten.
Dus als je cursist bent en je maakt je zorgen over ongelukken krijgen, zolang jij goed blijft opletten en duidelijke signalen geeft is er niks aan de hand.
Tenzij je, en dan komen we bij het volgende punt:
NOOIT op je telefoon tijdens het rijden
Dit klinkt natuurlijk veel te makkelijk en voor de hand liggend, maar is daarom niet minder waar.
Elk jaar sterven veel mensen in het verkeer doordat mensen tijdens het rijden op hun mobiele telefoon zitten. Dit getal wordt elk jaar hoger.
Vooral mensen die denken: ‘Dat gebeurt mij nooit’ zijn gevaarlijk. Die gaan regelmatig hun telefoon checken of snel een berichtje versturen tijdens het rijden.
Je hoeft maar 2 seconden niet op te letten en je hebt een dodelijk ongeluk veroorzaakt… Vind jij dat waard om je telefoon te gebruiken? Ik zeker niet.
Ik wil je echt geen preek geven, maar ik wil wel dat je bewust bent wat de gevolgen kunnen zijn. En om heel eerlijk te zijn heb ik ook weleens mijn telefoon gebruikt tijdens het rijden.
En elke keer had ik weer spijt dat ik het had gedaan. Dan pas merk je echt hoe dat je niet je focus op de weg én op je telefoon kan hebben.
Dan ging ik bijvoorbeeld snel op m’n telefoon kijken omdat ik een belangrijk berichtje verwachtte. Maar om het bericht echt goed te lezen heb je steeds een paar seconden achter elkaar aandacht nodig op je telefoon.
Maar dan had ik niet gezien dat auto’s voor mij gingen remmen, waardoor ik opschrikte en vol in de remmen moest…
Gelukkig heb ik zelf nooit een ongeluk gehad door telefoongebruik. Ik heb nu ook de regel dat ik echt niet mijn telefoon gebruik tijdens het rijden en ik raad jou ook aan hetzelfde te doen.
Kijk anders voordat je gaat rijden of je nog nieuwe berichten hebt zodat je up to date bent tijdens het rijden. Ook de telefoon op stil en zonder trillen zetten helpt enorm voor jouw aandacht op de weg.
Zeker tijdens rijles en al helemaal tijdens afrijden ga je daar profijt van hebben. Want stel je voor dat je gaat afrijden en je voelt je telefoon steeds trillen met berichten van mensen die je veel succes wensen?
Dan heb je veel minder aandacht voor de weg, terwijl je daar 100% focus op zou moeten hebben.
Dus vertrouw mij, gebruik je telefoon niet in het verkeer.
De volgende les is een ontzettend belangrijke die erg vaak over het hoofd wordt gezien.
Tot €950 besparen op je rijbewijs?
Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.
Sommige mensen zijn k*t
Iedereen heeft dit weleens meegemaakt. Sommige mensen zijn gewoon k*t in het verkeer.
Van die mensen die NOOIT 1 seconde kunnen wachten. Die aan het bumperkleven zijn omdat ze vinden dat je te langzaam rijdt (ook al rij je net boven snelheidslimiet).
Die autorijders die zich asociaal gedragen omdat ze denken dat zij een uitzondering zijn. Die keihard door een rood licht scheuren, omdat dat toch wel kan…
Je kent dit gedrag vast wel…
Sommige beginnende autorijders zijn bang dat de auto afslaat als ze willen optrekken bij een stoplicht. Dan denken ze dat alle mensen achter ze direct geïrriteerd zijn en gaan toeteren.
99% van de gevallen zal dit niet gebeuren. Behalve bij die 1% die gewoon k*t is…
Die mensen gebruiken meestal ook geen knipperlicht bij het wisselen van rijbanen, want ze vinden dat het niet hoeft… Ook vinden ze dat ze veel harder mogen rijden, want de auto is daarvoor gemaakt en ze kunnen het betalen.
Je hebt nu waarschijnlijk 1 of 2 automerken in gedachten waarbij de chauffeurs vaak dit gedrag vertonen. Waarschijnlijk heb je gelijk ?
De auto merken die het meeste geflitst werden in 2017:
- Audi staat op nummer 1
- Gevolgd door BMW
- Land Rover en Volvo delen de derde plek
De hoogste boetes zijn voor Porsche. Dit was te verwachten.
Had je de automerken goed gegokt? Ook taxi’s vertonen vaak asociaal gedrag in het verkeer.
Je vraagt je nu misschien af hoe je het beste kan omgaan met dit gedrag in het verkeer. Daar zijn verschillende manieren voor, maar eerst moet je je realiseren dat het echt maar een klein gedeelte van de automobilisten betreft.
Blijf vooral de verkeersregels volgen. Ga niet 20 kilometer per uur sneller rijden omdat een BMW achter je aan het bumperkleven is.
Let om de veiligheid. Doe geen dingen die jouw veiligheid of van anderen in gevaar kunnen brengen. Ga dus niet lopen sarren of keihard remmen als dat voor gevaarlijke situaties zorgt.
Wat je ook kunt doen (dit heb je niet van mij). Rij je op de linkerbaan op een tweebaansweg en is iemand achter je aan het bumperkleven, zorg dat je dan naast een andere auto rijdt zodat de bumperklever er niet langs kan.
Dit vinden ze verschrikkelijk en worden de bumperklevers enorm geïrriteerd van. Dit is ook een goede test om te zien hoe je onder druk in het verkeer reageert.
Wil je nog een stapje verder, steek dan je middelvinger op en ga vervolgens rustig inhalen en naar de rechterbaan.
Als de bumperklever inhaalt kijken ze je meestal boos aan. Ik vind dit heerlijk! Moeten ze maar normaal rijden. Nogmaals, dit heb je niet van mij ?
Rij alleen als je zeker bent
Rij alleen als je zeker bent is op verschillende manieren van toepassing. Dit klinkt natuurlijk super logisch, maar je zult merken dat je hier vaak mee te maken gaat krijgen.
Op minimaal drie manieren ga je hiermee te maken krijgen. De eerste is met invoegen. Dit kan zijn invoegen op de snelweg maar ook vanuit een zijstraat naar een hoofdweg bijvoorbeeld.
Je wilt meestal zo snel mogelijk invoegen omdat je ergens moet zijn. Als je dan wilt invoegen moet je eerst kijken of je écht wel kan met het aankomende verkeer.
Het is mij meermaals voorgekomen dat iemand voor je wilt invoegen waardoor je vol in de remmen moet om een ongeluk te voorkomen. Ook heb ik dit meegemaakt dat IK wilde invoegen.
Zoals je begrijpt is dit erg gevaarlijk en je kan in de haast een verkeerde inschatting maken. Dat kan nou eenmaal gebeuren.
Maar is dit het wel waard? Is het je waard om een ongeluk te krijgen om 10 seconden sneller op bestemming aan te komen?
Ik vind van niet en jij hopelijk ook niet.
De tweede manier van toepassen heeft te maken met afslaan naar zijstraten of op rotondes.
Zeker in het donker zijn voetgangers en fietsers niet goed te zien. Dubbelcheck dus altijd wanneer je wilt afslaan of de kust echt vrij is.
Regen en sneeuw zorgen ook voor omstandigheden waarbij jouw zicht niet optimaal is. Hierdoor mis je heel snel voetgangers.
Ook hier heb ik veel ervaring mee. Een voorbeeld daarvan was enkele jaren terug. Het regende, het was donker en de weg was niet verlicht.
Ik had haast en wilde op een rotonde afslaan. Ik keek zoals het hoorde in de spiegels en over de schouders, maar toch miste ik 2 voetgangers die het zebrapad wilde oversteken.
De voetgangers had ik niet gezien omdat het erg donker was en ze precies achter de A-stijl waren (het stuk tussen de voorruit en rechterdeur).
Bijna had ik de voetgangers aangereden, maar gelukkig zat er iemand naast mij die ze wel zag en mij waarschuwde!
Zo zie je maar dat je alles correct kan doen maar toch fouten kan maken. Kijk dus extra goed om je heen, want soms kan je net iemand missen.
Denk je in een flits iemand te zien? Neem dan het zekere voor het onzekere en geef gas terug of rem. Dan kan je nogmaals kijken en beoordelen of je verder kan rijden.
De derde manier van rijden als het kan heeft met jouw toestand te maken. Dan heb ik het niet alleen over alcohol, maar ook vermoeidheid of emoties.
Natuurlijk moet je niet rijden als je te veel alcohol hebt gedronken. Ik raad zelfs aan om helemaal niet te drinken als je gaat rijden.
Maar vermoeidheid is erg gevaarlijk. Als je niet oppast kan je zomaar achter het stuur in slaap vallen en beland je ondersteboven in de sloot…
Zorg voor genoeg frisse lucht in de auto door een raam open te zetten en neem voldoende tussenstops. Dit helpt echt. Bij een stop kan je koffie nemen of een Red Bull bijvoorbeeld. Wat oor jou werkt moet je doen.
Waar je te weinig voor gewaarschuwd wordt is het rijden wanneer je geëmotioneerd bent, dus als je erg boos of verdrietig bent. Hierdoor heb je niet je focus op de weg en ben je snel afgeleid.
Kalmeer eerst en loop eerst een stukje. Haal rustig adem en als je bent gekalmeerd dan kan je weer in de auto stappen.
Denk hieraan voordat je een keer boos in de auto gaat zitten.