Wat is het verschil tussen een automaat en een handgeschakelde auto en maakt dit uit bij het halen van je rijbewijs? Waarom zou je kiezen voor automaat en wat zijn de voordelen van beide manieren van autorijden? 

In deze blog leg ik je alles uit en weet jij precies wat het verschil is tussen deze manieren van autorijden en welke invloed dit kan hebben op het halen van je rijbewijs.

Wat is handgeschakeld rijden?

Wat is handgeschakeld rijden? In en handgeschakelde auto moet jij zelf koppelen en schakelen. Als je stilstaat en je wilt gaan rijden, dan begin je met de eerste versnelling en des te sneller je gaat, des te hoger de versnelling. De meeste auto’s hebben 6 versnellingen, maar dat kan ook meer of minder zijn. 

De handeling die jij moet doen om te veranderen van versnelling is als volgt:

Met je linkervoet de koppeling indrukken, met je rechterhand de versnellingspook in de juiste versnelling zetten, met je linkervoet de koppeling omhoog laten komen terwijl je met je rechtervoet het gaspedaal indrukt. 

De eerste versnelling zit linksboven, de tweede zit links onder, de derde versnelling in het midden boven, de 4e in het midden onder, de 5e versnelling zit rechtsboven en de 6e versnelling is rechts onder. De achteruitversnelling zit vaak naast links naast de eerste versnelling door de versnellingspook in te drukken of zit in de plaats van de 6e versnelling. 

Dit zijn best wat handelingen en kan zeker voor een beginnende autorijder lastig zijn. Maar daar komen we zometeen op terug. 

Rijlesgids voor beginners

De ultieme rijlesgids voor beginners

Voorkom dat je grote fouten maakt bij het halen van je rijbewijs. Bespaar honderden euro's en kostbare uren tijdens het halen van je autorijbewijs.

Wat is rijden met een automaat?

Wat is rijden met een automaat? Met een automaat hoef je niet zelf te koppelen of de versnellingspook in de juiste versnelling te zetten. Nee, dit gaat anders. 

Bij een standaard automaat gebruik je jouw rechtervoet om gas te geven, maar ook om van versnelling te veranderen. Dat werkt als volgt.

Stel jij rijdt 50 kilometer per uur in de derde versnelling. Wil je sneller gaan? Dan druk je het gaspedaal meer in. Als je het gaspedaal een klein beetje indrukt, dan versnelt de auto geleidelijk aan en zal bij een bepaald toerental vanzelf doorschakelen naar een hogere versnelling. Simpel dus. 

Maar dit versnellen kan ook anders. In dezelfde situatie dat je 50 kilometer per uur rijdt in de derde versnelling en je wilt ineens versnellen. Dan kan je het gaspedaal volledig indrukken en de auto schakelt over naar een lagere versnelling. In die versnelling blijft de auto vervolgens totdat je het gaspedaal weer wat omhoog laat komen. Dan schakelt de auto weer automatisch op naar een hogere versnelling. Zie het maar zo: de auto wil zelf zo zuinig en soepel mogelijk rijden, dus als het toerental toestaat om op te schakelen, dan zal de automaat dat doen. 

Wil je dat de auto naar een lagere versnelling gaat bij afremmen? Dat is ook simpel. Ook hier let de auto op het toerental om neer te schakelen. Dus laat jij het gaspedaal los, dan zal de auto vertragen en schakelt de automaat terug. Simpel toch?

 

12 stappenplan voor rijbewijs

 Een automatische versnellingsbak bestaat uit de volgende standen: 

P staat voor Park, oftewel parkeren.

R staat voor Reverse, dus achteruit.

N voor Neutral dus dan staat de auto in z’n vrij, oftewel geen versnelling. 

D staat voor Drive, dus dit is de rij stand. 

Soms is er ook nog een S voor Sportstand. Doet hetzelfde als de Drive, maar schakelt over in hogere toerentallen en is wat sportiever. 

Bij sommige automaten heb je daarnaast ook uitgebreidere manieren om te schakelen. Zo kan jij zelf meer controle houden en dat kan erg handig zijn in bijvoorbeeld bergen en heuvels. Een goed voorbeeld van zo’n schakel automaat is in Volkswagen. Naast de D van drive staan een plus en een min. Door de pook naar de zijkant te duwen heb je de mogelijkheid om zelf op en neer te schakelen. Natuurlijk is de plus om te schakelen naar een hogere versnelling, de min is voor een lagere versnelling. 

Sommige auto’s hebben ditzelfde systeem niet alleen bij de versnellingspook, maar ook als een soort flippers aan het stuur. Dan kan je nog sneller op of neer schakelen. Dat lijkt net alsof je in de Formule 1 rijdt!

Voordelen van handgeschakeld rijden

Wat zijn de voordelen van handgeschakeld rijden? Natuurlijk is dit erg persoonlijk en kan dat enorm verschillen afhankelijk aan wie je het vraagt, maar de meerderheid is het eens over de volgende voordelen:

Het is goed om te leren hoe je moet rijden in een handgeschakelde auto. 

Je hebt veel controle over de auto. En hoewel dit in het begin wat overweldigend kan zijn, is het erg tof dat wanneer je beter wordt, het ook beter voelt om te rijden en je rijvertrouwen toeneemt. 

Dit is een van de redenen dat veel bestuurders handgeschakeld blijven rijden. Het voelt sportiever aan en het biedt meer een rij ervaring. 

Plus, handgeschakeld kunnen rijden is ook erg praktisch. De meeste auto’s in Nederland zijn op dit moment nog handgeschakeld, dus je kan gemakkelijk een auto huren, kopen of lenen en er direct mee wegrijden. 

Een andere reden die ook nog vaak wordt aangedragen om handgeschakeld te rijden is omdat het zuiniger zou zijn dan automaat. Dit was vroeger wel het geval, maar de afgelopen jaren zeker niet meer.  

rij angst

Voordelen van automaat rijden

Nu je de voordelen van handgeschakeld weet, wat zijn de voordelen van rijden met een automaat? 

Het lijkt zeker dat automaat rijden meer voordelen heeft dan handgeschakeld. 1 groot voordeel is dat de auto niet meer kan afslaan. Hoe fijn is dat!

Je hoeft niet meer zelf te koppelen en schakelen, dus er is geen mogelijkheid dat de motor afslaat. Zoals ik net heb genoemd kan je bij sommige automaten alsnog schakelen, maar dat is een extra optie om het meer sportief te maken. 

Omdat je dus niet hoeft te leren hoe je moet koppelen en schakelen, kan het veel rijlesuren schelen en is het mogelijk sneller je rijbewijs te halen. Maar je moet wel rekening houden dat de meeste rijscholen iets meer geld rekenen voor rijles in automaat. 

Rijden in een automaat is erg fijn vind ik zelf. Je kan meer ontspannen rijden, het is veiliger omdat je 2 handen aan het stuur kan houden doordat je niet hoeft te schakelen en je hoeft niet te koppelen. Het rijdt echt veel fijner. Gewoon een beetje gas geven, een beetje remmen, heerlijk! Zeker wanneer je in een file rijdt is het veel fijner om automaat te rijden dan in een handgeschakelde auto. 

Net noemde ik al dat de meeste auto’s in Nederland handgeschakeld zijn, maar doordat bijna alle autobedrijven gaan toeleggen op hybride auto’s en elektrische auto’s kan daar snel verandering in komen. Hybrides en elektrische auto’s zijn namelijk automaat. Dus het aantal automaten in Nederland neemt alleen maar toe in de komende jaren. 

Hier moet wel een nadeel bij worden genoemd. Het nadeel is dat een automaat aanschaffen als beginnersauto lastiger is dan een handgeschakelde auto. In de prijsklasse tot 3 duizend euro staan ongeveer 6500 automaten op Markplaats tegen bijna 50 duizend handgeschakelde auto’s. Dus 7x zoveel handgeschakeld als automaat. 

Een voordeel dat zeker niet voor iedereen geldt, maar wel genoemd moet worden is als je een beperking hebt aan één of meer benen. Het kan dan een verschrikking zijn om in een handgeschakelde auto te rijden, terwijl het prima rijdt in een automaat. Aangezien je de automaat bedient met 1 voet kan dit perfect zijn. 

Verschil in rijbewijs

Naast alle voordelen moet je ook rekening houden met het rijbewijs halen. Want er zijn restricties op het rijbewijs als het gaat om handgeschakeld en automaat. Het zit zo: Als je slaagt voor het praktijkexamen met een handgeschakelde auto, dan mag je met dat rijbewijs in zowel handgeschakelde auto’s rijden als in auto’s met een automaat.  Maar, slaag je voor het praktijkexamen met een automaat, dan krijg je de aantekening Çode 80’ op je rijbewijs en mag je alléén automaat rijden en géén handgeschakelde auto’s.  Het is wel mogelijk om daarna de aantekening op je rijbewijs te laten verwijderen zodat je ook handgeschakeld mag rijden. Dat doe je door het praktijkexamen opnieuw te halen, maar dan in een handgeschakelde auto. Je hoeft dan het theorie examen niet opnieuw te halen. 
mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Waarom automaat of handgeschakeld?

Nu je alle aspecten kent van handgeschakeld versus automaat, waarom zou jij kiezen voor het één of het ander? Dit kan heel simpel zijn. Om een voorbeeld te noemen, ik ken genoeg mensen die rijangst hadden omdat ze het idee dat de auto af kon slaan bij een stoplicht verschrikkelijk vonden. En daardoor wilden ze niet de auto in stappen. Kies dan voor een automaat, dan zijn die zorgen weggenomen.  Of wil jij in oldtimers gaan toeren en wil jij de “echte” sportieve rijervaring? Dan kan je natuurlijk kiezen voor handgeschakeld.  Mijn persoonlijke afweging is als volgt geweest: ik vind auto rijden tof en ik beleef er plezier aan. Het leren koppelen en schakelen kostte natuurlijk even tijd om te leren, maar ik kan nu in elke auto rijden en dat vind ik erg waardevol. Voor sommige banen in het verleden moest ik in veel verschillende auto’s rijden en dan was het niet goed geweest als ik alleen automaat mocht rijden. Maar voor woon-werkverkeer gaat mijn voorkeur uit naar het gemak van een automaat.  Dit is dus voor iedereen persoonlijk en jij moet ook jouw keuze zelf maken. Hopelijk heb ik je wel daarbij kunnen helpen. 

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!