Het behalen van een C1E-rijbewijs kan een uitdagende maar lonende ervaring zijn. Of je nu avontuurlijk bent ingesteld en met een zwaardere aanhanger wilt rijden, of je hebt een camper en wilt je vaardigheden verbeteren, het rijbewijs C1E opent verschillende mogelijkheden voor je op de weg. In dit artikel gaan we dieper in op wat het C1E-rijbewijs inhoudt, wat je ermee kunt en wat de kosten zijn.

Wat is het C1E-rijbewijs?

Het C1E-rijbewijs is een speciaal rijbewijs dat vereist is voor het besturen van een voertuig in de categorie C1 met een aanhangwagen of oplegger met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kilogram. Met dit rijbewijs kun je een aanhanger trekken achter een kleine vrachtwagen of camper. Het totale gewicht van de combinatie, inclusief het voertuig en de aanhanger, mag niet meer dan 12.000 kilogram bedragen.

 

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

Wat kan je met een C1E-rijbewijs?

Met een C1E-rijbewijs heb je verschillende mogelijkheden op de weg. Je mag een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kilogram achter een vrachtwagen in de categorie C1. Daarnaast kun je ook een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kilogram achter een voertuig in de categorie B. Het is belangrijk om te weten dat het voertuig en de aanhanger samen niet meer dan 12.000 kilogram mogen wegen. Het C1E-rijbewijs is niet geschikt voor beroepsmatig vervoer. Als je van plan bent om vrachtwagenchauffeur te worden voor bijvoorbeeld pakketbezorging, ambulancevervoer, catering of waardetransport, dan moet je rijbewijs C1E met code 95 behalen.

Hoe haal je het C1E-rijbewijs?

Om het C1E-rijbewijs te behalen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden en een opleiding volgen. Hieronder vind je de stappen die je moet doorlopen om je rijbewijs C1E te verkrijgen:

1. Voorwaarden

Voordat je kunt beginnen met het behalen van je C1E-rijbewijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs C of C1. Voor beroepschauffeurs is ook de code 95 vereist. Daarnaast moet je een medische keuring ondergaan en een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR.

2. Opleiding

De opleiding voor het C1E-rijbewijs bestaat uit praktijklessen. Tijdens deze lessen leer je onder andere het aankoppelen van een aanhangwagen, het rijden in het verkeer met een aanhangwagen en het uitvoeren van verschillende manoeuvres. De opleiding kan worden gevolgd in een spoedvorm, waarbij je intensieve lessen volgt en aansluitend het praktijkexamen aflegt, of in een meer ontspannen tempo, waarbij je de lessen verdeelt over meerdere dagen.

3. Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor het C1E-rijbewijs wordt afgenomen door het CBR. Tijdens het examen moet je verschillende opdrachten uitvoeren, zoals het recht achteruit rijden met de aanhangwagen, keren met de aanhangwagen en het omgaan met de lengte en uitzwaai van de aanhangwagen tijdens het rijden op de weg. Als je slaagt voor het praktijkexamen, ontvang je een verklaring van rijvaardigheid die drie jaar geldig is.

De kosten van een C1E-rijbewijs

De kosten voor het behalen van het C1E-rijbewijs kunnen variëren, afhankelijk van de rijschool en het gekozen lespakket. Hieronder vind je een indicatie van de mogelijke kosten:

  • Losse les (60 minuten): €130,-
  • Praktijkexamen: €244,45,-
  • Dagopleiding inclusief examen: €1250,-

Let op dat deze prijzen inclusief BTW zijn en exclusief eventuele medische keuringen en gezondheidsverklaringen.

Conclusie

Het behalen van een C1E-rijbewijs biedt verschillende mogelijkheden op de weg. Of je nu een avontuurlijke reiziger bent met een camper of je wilt professioneel vrachtwagenchauffeur worden, rijbewijs C1E opent de deur naar nieuwe avonturen. Zorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden, volg een opleiding bij een erkende rijschool en bereid je goed voor op het praktijkexamen. Met het camper met aanhangerrijbewijs kun je veilig en legaal genieten van het rijden met een aanhangwagen. Veel succes met het behalen van je C1E-rijbewijs!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!