Niet 5, niet 10, maar 57 tips die jou helpen tijdens je rijles en om sneller je rijbewijs te halen. Dit is niet een lijst met standaard tips, zoals ‘rij beter’.

Nee, ik ben echt tot het uiterste gegaan om alleen super waardevolle tips te noemen. Blijf kijken tot het einde, want daar deel ik een tip waarbij je met 30 seconden direct resultaat gaat halen. Dus hier zijn ze, de 57 beste rijles tips!

Kijk jij liever de video? Dat kan ook!

1. Rijden op de snelweg

Zie je op tegen het rijden op de snelweg of heb je er moeite mee? Dat geeft natuurlijk niet. Want als je het weet, dan kan je er iets aan doen door het te oefenen.

Geef het aan bij de rijinstructeur en kies een tijdstip uit voor de volgende rijles waarop het erg rustig zal zijn op de snelweg.

In alle rust kan jij dan oefenen met het in- en uitvoegen en de hoge snelheid. Zo ga je het heel snel onder de knie hebben.

2. Kijktechniek

Als je bent begonnen met rijles heb je door dat kijktechniek een belangrijk onderdeel is van autorijden. Je moet weten wat voor je, maar ook om je heen is.

Een goede manier om extra te oefenen is wanneer je met iemand mee rijdt. Doe alsof jij achter het stuur zit en kijk zoals je dat zou doen als je echt zou rijden.

Gaat de auto rechtsaf slaan, kijken dan ook over je schouder. Let ook op degene die achter het stuur zit en hoe diegene kijkt.

Top Girl Riding mobile new 1

3. Iedereen begint bij 0

Misschien hoor je verhalen van je vrienden dat ze de eerste keer achter het stuur stapten en direct konden rijden zonder problemen. Sorry dat ik die moet zeggen, maar dit is vaak grote onzin.

De meesten willen opscheppen over autorijden om stoer over te komen, want het is niet bepaald stoer om te vertellen dat de auto 18 keer afsloeg binnen 3 meter.

De werkelijkheid is dat iedereen bij 0 begint, niemand is direct Max Verstappen. Nu hoor ik je misschien denken: Max Verstappen heeft zijn autorijbewijs anders wel gehaald met 5 rijlessen. Dat klopt, maar hij heeft ongeveer 10 jaar rijervaring op de baan.

En Max heeft ook aangegeven dat hij zenuwachtig was toen hij met rijles de openbare weg op moest.

Het geeft dus niet als niet alles perfect gaat, dit hoort erbij. Iedereen zit in hetzelfde schuitje.

4. Als het fout gaat…

Wat als het fout gaat? Waarschijnlijk gaat dit vaker door je hoofd dan je zou willen. Als cursist hoef je eigenlijk nergens bang voor te zijn.

De instructeur let extra goed op en heeft dezelfde pedalen als jij, zodat hij kan ingrijpen als dat nodig is.

Wel raad ik aan om de algemene voorwaarden van de rijschool te lezen. Sommige rijscholen proberen namelijk de cursisten op te laten draaien voor schades en boetes. Volgens de wet is dit niet toegestaan!

Nu je dit weet kan je gerust in de auto stappen.

5. Test je instructeur

Nu je weet dat jouw instructeur extra op jou en de omgeving moet letten ben je hopelijk wat geruster. Maar om extra gerust te zijn kan je testen of je instructeur inderdaad alles onder controle heeft.

Ik moet je waarschuwen dat ik niet zeg dat je met 100 kilometer per uur tegen een muur moet rijden. Maar je kan wel proberen een weg in te rijden waar je niet in mag rijden. Of dat je probeert een draai te maken waarvan je zeker weet dat je een paaltje gaat raken.

Je zult zien dat jouw instructeur gaat ingrijpen door de pedalen te gebruiken of door jou een instructie te geven.

rijbewijs handgeschakeld automaat

6. Automaat

Als je al enkele rijlessen hebt gehad, dan heb je al wat ervaring met koppelen en schakelen. Het is altijd een leerproces dat een tijdje duurt, maar bij sommigen blijft het problemen geven.

Dat is oké. Je kan namelijk kiezen om in plaats van handgeschakeld in een automaat te lessen. Dit heeft voor- en nadelen.

Een groot voordeel is dat de motor nooit meer kan afslaan, heerlijk! Het is veel relaxter rijden en het scheelt spierpijn in je enkels na lange ritten, zeker als je veel files hebt.

Een nadeel is wel dat je dan alleen een automaatrijbewijs hebt. Dit houdt in dat je dan geen handgeschakelde auto’s mag besturen.

Maar dat hoeft natuurlijk niet zo erg te zijn. Als jij van plan bent om later toch alleen maar in een automaat te rijden, dan is dat perfect. Wil je een keer op vakantie een auto huren of een auto lenen van iemand, dan kan het misschien voor problemen zorgen.

Maak dus deze beslissing voor jezelf en kijk wat voor jou logischer is.

7. Oefen zwakke punten

Het klinkt heel logisch, maar toch is dat het niet. Wanneer je moeite hebt met bepaalde onderdelen van het autorijden, dan is de meest natuurlijke houding om deze onderdelen te vermijden.

Juist het tegenovergestelde moet je doen. Je wordt alleen maar beter bij herhaling. Dus merk je dat bijvoorbeeld inparkeren niet lekker gaat, doe dit dan 10x achter elkaar tot het goed gaat.

Gaat het dan nog niet helemaal goed, dan oefen je nog 20x. Reken maar dat je steeds beter wordt!

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

8. Rijden op woonerf

Dit mag ik eigenlijk niet zeggen, maar ik ga het toch doen. Het is natuurlijk ontzettend duur om 3 extra rijlessen te nemen waarin je alleen maar inparkeren gaat oefenen. Dus hier heb ik een manier waarop dit een stuk goedkoper kan.

Vraag aan vrienden of familie met een auto of je mag oefenen. Dan ga je samen naar een groot parkeerterrein waar geen of weinig geparkeerde auto’s staan. Zorg ook dat er geen voetgangers zijn.

Dan stap jij achter het stuur en ga je het inparkeren oefenen. Of als je koppelen en schakelen wil oefenen dan is dit ook perfect.

Let wel op dat dit niet helemaal legaal is dus doe dit op eigen risico… Nogmaals, je hebt dit niet van mij ?

9. Trainen van spieren

Autorijden is erg intensief voor je enkels, armen, nek en schouders. De eerste paar lessen zal je dan ook veel spierpijn hebben.

Dit is volkomen normaal. Maar als je halverwege de rijles je enkels bijna niet meer kan bewegen, dan zit je niet lekker achter het stuur en gaat dit invloed hebben op de rest van de les.

Train daarom precies de spiergroepen die je tijdens het rijden nodig hebt. Enkels, benen, armen en schouders. Je hoeft geen trainingssessie van 2 uur per dag te hebben, maar deze twee oefeningen gaan je al helpen en kan je thuis doen binnen 5 minuten.

 

Voor de enkels en benen is de éénbenige buiging perfect. Til 1 been op van de grond en maak een buiging met op je andere been. 10 buigingen per been is een goed begin en dit kan je verder opbouwen.

 

Voor de armen en schouders kan je de armrotaties doen. Strek beide armen uit naar voren en maak kleine rondjes. Doe hier 25 van en bouw dit verder op.

Al heel snel ga je hier het effect van zien tijdens je rijles.

10. Vraag veel

Vraag veel aan je instructeur. Ook deze tip klinkt heel logisch, maar toch gebeurt dit veel te weinig.

Je denkt misschien dat je een last bent als je veel vraagt, of dat je het eigenlijk al had moeten snappen. Maar vergeet niet wat de verhoudingen hier zijn. Jij betaalt dus jij bent de klant!

Ook leert iedereen op een andere manier, waardoor jij op een andere manier dingen doorhebt dan een de cursist voor jou.

Blijf dingen vragen aan de instructeur als het niet duidelijk is. Want stel dat je de vraag niet stelt en het blijft onduidelijk. Dan kan je hier in andere rijlessen last van hebben, waardoor je minder snel vooruit gaat. Doorvragen kan zomaar het verschil zijn tussen slagen en zakken!

11. Klik met de instructeur

De klik met de instructeur is erg belangrijk. Soms hoeft een instructeur het maar 1x uit te leggen waardoor je het snapt en weet je direct wat hij bedoelt.

Maar het kan ook niet helemaal klikken met een instructeur. Communicatie is erg belangrijk en ook dit kan ervoor zorgen dat je relaxt in de auto zit of niet.

Is de instructeur vaak chagrijnig en kortaf? Of misschien is er een flink leeftijdsverschil… Van alles kan zorgen dat de communicatie niet soepel gaat.

Veel rijscholen hebben meerdere instructeurs die rijles geven en vaak heeft elke instructeur bepaalde specialiteiten. Vraag aan of je bij een andere instructeur kan lessen.

12. Proefles

Of als je nog geen rijschool hebt gekozen, zorg dan dat je tijdens de proefles test of die klik aanwezig is met de instructeur. Stel vragen, kijk hoe de instructeur reageert en hoe dingen worden uitgelegd.

De proefles is ideaal om goed te testen of een rijschool en instructeur bij jouw leerstijl past. Het is niet erg om een proefles af te nemen bij meerdere rijscholen, gewoon om te kijken welke beter bij jou past.

Let wel op, de meeste proeflessen zijn vrijblijvend, maar tijdens of na de rijles proberen ze je over te halen om voor hun rijschool te kiezen.

Laat je niet overhalen tot iets dat je niet wilt. Het is prima om er over na te denken en andere rijscholen te testen. Nogmaals, jij bent de klant.

De volgende drie lessen hebben met elkaar te maken en kunnen enorm helpen tijdens het afrijden!

action asphalt automobile automotive 593172 1 scaled

13. Omgeving van rijlessen

Vaak heb je elke week op dezelfde dagen en tijden rijles en is het begin en eindpunt hetzelfde. Tijdens het rijden blijf je dan meestal in dezelfde omgeving. Hierdoor kom je vaak op dezelfde plekken en maak je dezelfde soort situaties mee.

Daar leer je niet zo heel veel van. Je leert sneller als je steeds andere situaties meemaakt, waardoor je gewend bent om overal op voorbereid op te zijn.

14. Tijdstip van rijlessen

Hetzelfde geldt voor de tijdstippen van de rijlessen. Probeer dit zoveel mogelijk af te wisselen. Maar kies tijden die ervoor zorgen dat jij je verbeterpunten kan oefenen.

Wil jij nog beter leren om de koppeling onder controle te hebben? Dan kan je een tijdstip kiezen waarop het drukker is, zodat je dit veel kan oefenen.

15. Generale repetitie

Deze tip is een combinatie van de vorige 2 tips en is echt een verborgen parel! Als je al gevorderd bent en het praktijkexamen is al ingepland, dan weet je het tijdstip en de locatie.

Doe een generale repetitie! Ga rijden vanaf het CBR waar je gaat afrijden rond het tijdstip dat je moet afrijden.

Jouw instructeur kent waarschijnlijk veel populaire routes van de examinatoren, dus het kan zijn dat je de exacte route gaat rijden die je neemt tijdens het afrijden. Hoe handig is dat!

Graag gedaan 😉

16. Check VideoRijles.nl

Ik wil jou helpen om zo snel en goed mogelijk te slagen. Vandaar dat ik van alles maak om jou te helpen. Bekijk de gratis video’s op dit YouTube kanaal of download het gratis ebook ‘Sneller Slagen’, waarin 9 praktische tips zijn die jou helpen om sneller te slagen.

Wil je echt sprongen vooruit maken met je rijlessen en honderden euro’s besparen? Check dan het Videopakket Praktijk. Hierin staat alles dat je nodig hebt om het praktijkexamen te halen, stap voor stap uitgelegd.

ask blackboard chalk board chalkboard 356079

17. Vraag hoe het beter kan

Eén van de vorige tips ging over vragen stellen aan de instructeur. Een goede vraag om te stellen is hoe jij het beter kan doen.

Stel deze vraag regelmatig zodat je duidelijk hebt waar je in kunt verbeteren. Vraag niet alleen wat beter kan, maar ook hoe jij hierin beter kunt worden.

18. Spoor instructeur aan

Niet alles kan jij voor je rekening nemen, want jij hebt het al druk genoeg tijdens de rijles. Merk jij dat je instructeur niet oplet tijdens de les, of verwacht je meer?

Geef dit duidelijk aan bij de instructeur zonder boos te worden. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn wat jij verwacht en wat jij zou willen. Hoe specifieker, hoe beter.

Hopelijk gaat je instructeur een tandje bij zetten. Maar merk je geen verschil, dan kan je nog met de eigenaar van de rijschool praten. Het is lastig om het aan te kaarten, maar heeft veel voordelen.

19. Draag de juiste kleding

In mijn video over de eerste rijles heb ik het ook over kleding. Kleding kan zorgen dat jij of een goede rijles hebt of een slechte.

Stel je houdt je enorm dikke winterjas aan tijdens het rijden, dan kan je minder goed bewegen en misschien wordt zelfs je zicht geblokkeerd door de kraag die in de weg zit. Natuurlijk wil je dit niet.

Hetzelfde geldt voor alle kleding waarin je niet optimaal kan bewegen. Dus te strakke broeken, shirts die je armen beknellen of schoenen die uitvallen tijdens het rijden.

Trek kleding aan waar jij je goed in voelt en waar je goed in kan bewegen. Voor het rijden kan je ook je jas uittrekken en op de achterbank leggen als jij hierdoor beter rijdt. 

Zo, dat zijn al veel tips. Eerst even diep ademhalen. Gaat het nog? Dan gaan we verder naar tip 20!

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!

20. Speel games

Het klinkt heel gek, maar het kan enorm helpen met de besturing van de auto. In spellen zoals GTA 5 kan je rijden in veel verschillende auto’s.

Probeer maar eens te parkeren de volgende keer dat je het speelt. Je zult zien dat het best lastig is, maar omdat je zicht van boven de auto hebt, krijg je meer inzicht over wat de auto precies doet als je gaat inparkeren.

Als je dan weer een rijles hebt en je gaat inparkeren, dan weet je nu meer over hoe de auto reageert wanneer je zo’n manoeuvre doet.

FF

21. Kijk films over autorijden

Net als de vorige tip klinkt dit waarschijnlijk heel gek. Maar des te meer je je bezighoudt met een bepaald onderwerp, des te meer inzicht je krijgt.

Films over autorijden kunnen hierin dus zeker helpen. Natuurlijk zeg ik niet dat je alles na moet doen wat je ziet, zeker niet uit Fast & Furious, maar bestudeer wat ze precies doen tijdens het rijden.

Om een paar suggesties te geven: Baby Driver, Fast & Furious natuurlijk, Drive, The Italian Job, Gone in 60 Seconds, Rush en Ford vs. Ferrari kan ik aanbevelen. Kijk naar wat ze goed doen, naar wat fout gaat en onthou dat het niet allemaal echt is ?

22. Slechtste chauffeur van Nederland

Om in de multimedia te blijven, op RTL wordt het programma De Slechtste Chauffeur van Nederland uitgezonden. Kandidaten moeten verschillende tests doen om hun rijvaardigheid te bepalen en te verbeteren.

De experts geven veel tips en uitleg over hoe je de tests goed kan aanpakken. Als je cursist bent kan je hier enorm veel van leren. De dingen die je wel moet doen en zeker ook de dingen die je niet moet doen.

Plus, als je denkt dat jij een drama achter het stuur bent, dan zie je dat het veel erger kan!

23. Vaker en langere lessen

De meeste cursisten hebben 1 keer per week een uur rijles. Onderzoek heeft echter getoond dat vaker rijlessen of langere rijlessen beter werken.

Je onthoudt meer, je oefent meer en je leert zo sneller. Als dit mogelijk voor je is dan raad ik aan om het zeker te doen. Het kan je meerdere rijlessen schelen.

24. Theorie halen

Deze tip zal je vaker hebben gehoord, maar is echt belangrijk. Haal zo snel mogelijk je theorie-examen!

Dit gaat je enorm helpen tijdens de rijlessen en helemaal als je eerst het theorie examen haalt voordat je de auto instapt.

Je moet wel opletten dat het theorie examen 1,5 jaar geldig is, dus je moet daarna wel direct aan de bak met rijlessen.

25. Wees uitgerust

Het verschil tussen een goede en slechte rijles kan een simpele oorzaak hebben. Als je moet achter het stuur zit ga je zien dat het rijden niet zo goed gaat als wanneer je goed uitgerust bent.

Ik heb een keer een dramatisch slechte rijles gehad omdat ik die nacht maar 3 uur had geslapen. Die fout heb ik daarna niet meer gemaakt ?

GUEST f5d0cfc3 9d02 4ee0 a6c6 ed5dc09971d1

26. Goede voeding

Net als met goede rust is goede voeding ook belangrijk. Je weet dat je minder concentreert bent als je alleen junkfood hebt gegeten dan wanneer je een goede maaltijd op hebt.

Plan je maaltijd om de maaltijden heen, zodat je niet je lunchdipje hebt tijdens het rijden. Klinkt simpel, maar heeft een groot effect.

27. Noteer na rijles

Of de rijles nou goed of slecht ging, noteer het voor jezelf. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan je de voortgang zien. Zelfs als het lijkt alsof je weinig voortgang boekt, als je gaat teruglezen zal je zien dat je in korte tijd erg vooruit gaat.

Ten tweede geeft het inzicht in wat al goed gaat en wat je nog moet oefenen. Dan komt vervolgens tip 28.

28. Leer van fouten

Nu je bijhoudt wat de verbeterpunten zijn, ga per punt na hoe jij dit kan verbeteren.

Loop je vast op de bijzondere manoeuvres of misschien op de verkeerssituaties? Leer van je fouten en doe het de volgende keer beter.

Kijk voor elke rijles de notities door en bereid je voor op hoe je het beter gaat doen.

29. Oogtest

Heb jij tijdens de rijles het gevoel dat je niet goed zicht hebt of dat je objecten in de verte niet goed kan zien? Dan wordt het tijd om een oogtest te doen.

Bij de meeste opticiens kan je zo naar binnen lopen en kan je gratis een oogtest aanvragen. Het duurt ongeveer een kwartier en de resultaten zijn er vrijwel direct.

Mocht jouw zicht niet optimaal zijn, dan heb je misschien een bril nodig. Juist dit kan ervoor zorgen dat je veel meer ziet tijdens het rijden, waardoor je beter kan anticiperen op verkeerssituaties.

bril of lenzen

30. Bril of contactlenzen

Draag jij lenzen en heb je moeite met een kenteken lezen op 25 meter afstand? Dat kan aan je lenzen liggen.

Een bril kan een cylindrische correctie hebben die de lenzen missen. Ook kan het fijner zijn voor je ogen om een bril te dragen tijdens het rijden in verband met de luchtvochtigheid.

Probeer en kijk wat beter voor jou werkt. Alleen jij kan hier het beste in beslissen.

31. Controle over de auto

Heb jij het gevoel dat jij de volledige controle hebt over de auto? Misschien heb je al verschillende rijlessen gehad, maar heb je nog steeds het gevoel geen controle te hebben.

Ga voor jezelf na waar dit precies aan ligt en benoem alle mogelijke punten. Ligt het aan jouw lichaam, heb je pijnlijke enkels misschien?

Of zit je niet lekker? Zet de stoel anders. Neem een actieve zithouding aan. Controleer of je goed zicht hebt en check de spiegels.

Ligt het aan de auto? Voelt de auto te groot en lomp aan? Dat kan best. Het kan helpen om van lesauto te wisselen naar een compactere auto met beter zicht en een kleinere draaicirkel.

Merk je dat je niet de controle hebt en doe je hier niets aan om het te verbeteren? Dan gaat dit niet alleen negatieve invloed hebben op jouw rijlessen, maar ook op jouw band met het autorijden.

Portomonnee

32. Portemonnee in kontzak

Deze tip geldt meer voor de mannen dan voor de vrouwen, maar draag jij een portemonnee in je kontzak? Dit kan beïnvloeden hoe jij rijdt!

Doordat je ongelijk zit krijg je sneller last van je kont en kan je minder lang zitten. Draag de portemonnee in een andere zak of nog beter, doe het in je tas of jas op de achterbank.

33. Volle broekzakken

Net als met de vorige tips raad ik aan om zo min mogelijk in de broekzakken te dragen. Des te vrijer jij kan bewegen, des te beter dit voor je is.

Draag zo min mogelijk in je broekzakken en leg zoveel mogelijk op de achterbank.

34. Foutloos kan niet

Het is vrijwel onmogelijk om foutloos te rijden en dat wordt ook zeker niet van je verwacht. Dus je kan rustig adem halen.

Maak je wel een keer een fout tijdens de rijles, blijf hier dan niet over nadenken maar ga verder. Als je namelijk beïnvloed wordt door de fout, dan ga je zien dat de rest van de rijles ook veel slechter zal gaan.

Leg je het naast je neer, dan gaat de rijles een heel stuk beter. Onthoud dus dat je niet foutloos kan rijden!

mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

35. Focus op het begin

Als je gaat nadenken over alle onderdelen van het autorijden dat je nog moet doen en alles wat je te wachten staat, dan wordt het al snel te veel.

In plaats daarvan, focus je op het begin van elke rijles. Zorg dat je het begin zo goed mogelijk doet en deze positieve flow zal ook in de rest van de rijles komen.

36. Vraag naar volgende les

In vorige tips noemde ik al voorbereiding op rijlessen. Maar hoe weet je wat je de volgende rijles gaat doen?

Vraag dus wat de volgende rijles gaat komen. Je kan dan zorgen dat je voorbereid bent door je te verdiepen in de materie en door video’s te kijken.

planner

37. Schema tot afrijden

Staat jouw afrijden al ingepland? Vraag aan de instructeur wat het schema voor de resterende rijlessen is. Zo weet jij precies of je op schema ligt en wanneer je nog kan oefenen op je verbeterpunten.

De tijd gaat veel sneller voorbij dan je denkt en ook de laatste rijlessen schieten voorbij. Maak optimaal gebruik van de laatste lessen.

38. Vraag aan je ouders

Ouders en familieleden die lang hun rijbewijs hebben zijn een goede bron van informatie. Vraag hoe hun rijlessen vroeger gingen en wat ze hebben geleerd sinds ze het rijbewijs hebben.

Een goede vraag om te stellen is: wat had je nog beter willen leren tijdens rijles? Luister goed naar de antwoorden en beslis wat jij doet met de informatie.

39. Eigen stijl ontwikkelen

Tijdens rijles en praktijkexamen wordt een bepaalde rijstijl van je verwacht. Er is vaak 1 juiste manier om iets te doen en zo moet je het doen op het examen.

Gelukkig heb ik goed nieuws voor je. Als je bent geslaagd en je hebt het rijbewijs gehaald, dan ga je een eigen stijl ontwikkelen. Dan tikt er niemand op jouw vingers als je met je wiel over de stoep gaat tijdens het inparkeren.

Dat geeft zo’n enorme rust, heerlijk. Dus je laat zien dat jij kan autorijden zoals de instructeur en examinator willen zien en daarna ben je vrij om het te doen zoals jij wilt.

McDrive

40. Ga door McDrive

Deze tip heb ik van mijn rijinstructeur meegekregen en zou je echt niet verwachten, maar ga door de McDrive.

Dit vergt namelijk veel inzicht en controle over de auto. Zo kan jij laten zien dat je de auto onder controle hebt. En het is ook een goede voorbereiding voor later ?

41. Omkijken en sturen

Wil je afslaan dan moet je natuurlijk over je schouder kijken om te zien of de kust veilig is. Vaak wordt dan onbewust het stuur meegetrokken terwijl je dat niet wilt.

Doordat je aan het stuur trekt kan je misschien iets of iemand aanrijden en dat wil je dus echt niet. Oefen goed op het stuur goed recht houden en dit kan een leven redden! Of een paaltje…

42. Inhalen

Zeker als je nog weinig rijuren hebt gemaakt voelt alles nog onwennig en wil je rustig aan doen. Juist dan is het goed om te leren dat je soms toch echt moet inhalen.

Tijdens het afrijden kan je namelijk hier ook op worden afgerekend. Zorg dat je comfortabel bent met inhalen.

samuele errico piccarini MyjVReZ5GLQ unsplash

43. Snelheid

Naast inhalen is snelheid ook erg belangrijk. Je denkt misschien dat je onder de snelheidslimiet moet rijden, maar dat klopt niet. Je moet een goed tempo aanhouden. Niet te snel en niet te langzaam.

Je mag af en toe echt flink gas geven hoor. Wat de examinator vooral wil zien is:

44. Zelfverzekerd rijden

Dat jij zelfverzekerd kan rijden. Dat jij de auto volledig onder controle hebt. Jij bent meester over de situatie en je bent voorbereid op wat gaat komen.

Je doet wat je moet doen op het moment dat je het moet doen.

Probeer dit alleen niet te overdrijven, want dan zak je op té zelfverzekerd rijden. Ja, dat is ook mogelijk…

45. Besluitvaardig

Zelfverzekerd rijden komt door hoe besluitvaardig jij bent. Durf jij geen beslissingen te maken, dan kan je niet goed reageren op de verkeerssituaties om je heen.

Soms maakt het niet uit welk besluit je neemt, ALS je maar een besluit neemt.

46. Gaten in lesrooster

Eerder heb ik het gehad over zo vaak mogelijk lessen. Het kan voorkomen dat je een keer niet kan lessen. Misschien ga je op vakantie en ben je in het buitenland.

Probeer de lessen zo in te plannen dat er zo min mogelijk gaten vallen. Stel, je mist een paar lessen, dan is het moeilijk om weer te starten en achter het stuur te kruipen.

rijangst

47. Rijangst

Kijk jij erg op tegen het autorijden? Dan kan je een vorm van rijangst hebben. Geen probleem, heel veel mensen maken dit mee.

Probeer het niet te verstoppen voor mensen, maar herken het in jezelf en beslis dat je eraan gaat werken, dat is de eerste stap.

Bespreek met jouw instructeur dat je rijangst voelt en samen kunnen jullie een bespreken hoe het aangepakt gaat worden. Als je de instructeur het namelijk niet verteld, dan wordt je misschien gepusht terwijl je dat nou nét niet nodig hebt.

48. Koppelen

Koppelen is een noodzaak tijdens het rijden in een handgeschakelde auto. Tijdens een rijles zal je waarschijnlijk tientallen keren moeten koppelen en schakelen.

In het begin voelt het heel gek aan om alles tegelijk te doen. Linkervoet hier, rechtervoet daar en ook nog sturen én koppelen! Waanzin!

Maar ik heb goed nieuws. Je went eraan. En des te meer je dit doet, des te natuurlijker het zal gaan.

Het is net als veters strikken. Dat je klein was moest je echt leren hoe het moest, maar nu kan je met je ogen dicht je veters strikken.

Hetzelfde geldt voor koppelen en schakelen. Ik denk er niet eens meer over na, alles doe ik automatisch.

49. Rotondes

Rotondes zijn belangrijk in het autorijden en in de rijlessen. Steeds vaker wordt in Nederland gekozen om een rotonde neer te leggen in plaats van een kruising. Als bestuurder krijg je dus steeds vaker te maken met rotondes.

Oefen tijdens rijles goed hoe je een rotonde moet nemen. Dit bevat zoveel verschillende acties door elkaar, dat het echt een perfecte oefening is.

In bocht achteruit rijden 2

50. Bijzondere manoeuvres oefenen

Alle horrorverhalen heb je wel gehoord denk ik. File parkeren is een hel. Of de hellingproef ging compleet verkeerd. Tsja, dat kan, maar voor de meeste mensen is het geen punt.

Wederom komt dit door veel oefenen. Des te vaker je iets doet, des te beter je wordt. Hetzelfde geldt ook voor de bijzondere manoeuvres.

Plus, als je ervoor kiest om de tussentijdse toets te doen, hoef je geen bijzondere manoeuvres tijdens het praktijk examen te doen. Dit kan schelen of je slaagt of zakt.

51. Kijk instructievideo’s

Veel mensen zijn net als ik visueel ingesteld. Dan leer je sneller als je het ziet. Video’s helpen dan enorm bij het leren.

Tijdens mijn rijles wordt soms iets uitgelegd, wat ik pas echt snapte als ik het zag gebeuren. Check daarom de andere video’s van dit YouTube-kanaal en andere video’s die je helpen.

52. Kijk veel om je heen

Er gaat een wereld voor je open als je net begint met rijlessen. Je ziet opeens dingen die je daarvoor nooit zijn opgevallen!

Verkeersborden zie je opeens terwijl die er al jaren hangen. Nu ga jij je ergeren aan fietsers die hun handen niet uitsteken of geen goede verlichting hebben. Kortom, je hele perceptie verandert.

Kijk daarom veel om je heen als je op straat loopt of fietst. Dan zie je dingen die je niet eerder zag. Denk vervolgens na wat de borden betekenen en hoe jij die verkeerssituatie zou aanpakken.

light trails on highway at night 315938 1

53. Remgedrag

Autorijden gaat niet zonder remmen, anders zou het flink rotzooi worden. Maar er zijn meerdere manieren om te remmen.

Soms moet je vol het rempedaal intrappen omdat je anders een botsing krijgt. In veel gevallen had je dit kunnen zien aankomen als je ver genoeg vooruit had gekeken.

In plaats van remmen kan je ook het gas loslaten. Dit heeft voordelen. Gas loslaten in plaats van remmen is beter voor de auto en voor het milieu. Ook kan je snel een file veroorzaken door veel te remmen.

Probeer zo ver mogelijk vooruit te kijken en te anticiperen op wat gaat komen. Rem alleen als het moet, laat anders het gas los.

54. Mensen houden rekening

Als cursist denk je soms dat iedereen zich aan jou stoort, omdat je iets langer doet over optrekken. Dit is echt niet zo. De meeste mensen houden echt rekening met je.

Laat je vooral niet opfokken, alleen maar omdat jij denkt dat je hindert. Rij rustig en op je eigen manier. Pas wanneer je zenuwachtig wordt door anderen ga je fouten maken. Relax dus.

55. Sommige mensen niet…

Maar sommige mensen houden helaas weinig rekening met je. Dit is echter maar een heel klein percentage.

Probeer al snel te leren dat jij niet niet moet laten opfokken door anderen. Of dit nou andere weggebruikers zijn of je vrienden naast je in de auto.

Jij bent namelijk verantwoordelijk voor wat jij doet. Stel je veroorzaakt een ongeluk, dan kan je moeilijk zeggen: ‘Hij zei dat ik harder moest’.

Zorg voor rust in jouw eigen handelen en je gaat hier veel profijt van krijgen.

56. Zet een doel voor jezelf

Zorg dat je ergens naartoe werkt, een doel voor na het halen van je rijbewijs. Een auto kopen of een reis ergens naartoe.

Zorg dat jij de motivatie hierdoor hebt om het beste uit jezelf te halen en zo snel en goed mogelijk je rijbewijs te halen.

Mensen die doelen stellen en ernaar streven bereiken meestal meer dan mensen die geen doelen stellen.

superman 1

57. Power pose

De laatste tip is een hele krachtige. Met 30 seconden kan je direct zorgen dat je rijles 100% beter gaat.

Het is bewezen dat als je een power pose aanneemt, zoals bijvoorbeeld hoe Superman staat, dat je veel beter en zelfverzekerder voelt. Hoe tof is dat!

Ga dus staan zoals Superman, handen in de zij, kijk een beetje omhoog en borst vooruit. Haal een paar keer diep adem en in 30 seconden voel jij je beter.

Doe jouw power pose net voor de rijles en jij voelt je goed!

Zo, dat waren alle 57 tips. Welke ga jij als eerste toepassen? Laat het weten in de comments.

Ik stop veel tijd en energie in deze video’s, dus als je meer wilt zien, abonneer je op dit kanaal en like deze video.

Veel succes tijdens de rijlessen en ik weet zeker dat als je deze tips toepast, dat je veel winst zal halen.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

rijles calculator hoeveel rijlessen gemiddeld nodig

Rijles Calculator

Wil je binnen no-time de meest eerlijke indicatie krijgen voor het aantal rijlessen dat je gemiddeld nodig zult hebben om te slagen voor je rijbewijs?