Wil jij hulp bij het rijexamen? Dan heb je geluk want hier zijn 33(!) tips!
In de onderstaande video deel ik 33 tips waardoor jij je rijexamen fluitend haalt. Bekijk de video of lees hieronder verder.
Tip 1: Tijdstip
Het kiezen van een verkeerd tijdstip voor het afrijden kan dramatisch voor je aflopen. Bijvoorbeeld als je gaat afrijden tijdens de ochtendspits of avondspits dan ben je sneller gestressed door het overige verkeer. Ook wordt het lastiger gemaakt om op je gemak te rijden en goed op te letten op de instructies die worden gegeven door de examinator.
Stel je voor dat je net straatje wil keren op verzoek van de examinator, maar telkens als je dit wilt doen komt verkeer langs. Dan kan je of wachten, of een andere plek zoeken. Maar dan kan je natuurlijk weer geen goede plek vinden en raak je in paniek omdat je denkt dat je nu bent gezakt…
Zorg dus dat je het examen inplant op een tijdstip waarop de wegen redelijk rustig zijn. Ergens tussen 11 uur in de ochtend en 2 uur ‘s middags is prima. Dan kan je op je gemak door het praktijkexamen heen cruisen.
Tip 2: Wees uitgerust
Zorgen dat je bent uitgerust en uitgeslapen. Dit kan natuurlijk makkelijk als je tip 1 toepast en gaat afrijden om 1 uur in de middag. Als je goed bent uitgerust is jouw reactievermogen optimaal en dit heb je natuurlijk nodig tijdens het praktijkexamen.
Maar ben je niet uitgerust kan dit ernstige problemen geven en kan je het afrijden gelijk opgeven. 4 uur te weinig slaap staat gelijk aan ongeveer 6 glazen bier!
Tip 3: Voeding
Net als bij mijn gratis e-book ‘Sneller slagen – 9 tips om direct te besparen op het rijbewijs’ gaat dit over de optimale voeding als je gaat rijlessen of gaat afrijden. Wat geweldig werkt is een banaan eten. In een banaan zitten natuurlijke voedingsstoffen waardoor je kalm en gefocust bent.
Als je het helemaal goed wil doen, dan kan je ook havermout eten of havermout met banaan! Dan ga je gefocust de auto in.
Twijfel je hieraan? Probeer het gewoon een keer uit bij de volgende rijles. Het kan toch geen kwaad 😉
Tip 4: Gebruik geen medicatie
Net als tip 3 heeft dit alles te maken met wat je in je lichaam stopt waardoor je gemoedstoestand wordt beïnvloed. Gebruik geen zware medicatie of andere middelen die jouw gemoedstoestand veranderen. Niet alleen is dit illegaal, het is erg gevaarlijk en ga je het praktijkexamen niet halen. Je kan zelfs een rijontzegging krijgen en dan mag je nog langer de weg niet op!
Tip 5: Neem een rijles vooraf
Vrij standaard bij rijscholen, maar zeker niet minder belangrijk: zorg dat je vlak voor het praktijkexamen een rijles neemt. Dit heeft natuurlijk meerdere voordelen: De auto staat op jou afgesteld, jij bent warm gereden en, dit is ook gelijk tip 6, je kan de moeilijke dingen nog oefenen.
Tip 6: Moeilijke dingen oefenen
Mochten er namelijk nog dingen zijn die jij moeilijk vindt, zoals fileparkeren of straatje keren, dan is het de perfecte gelegenheid om dit nog even te oefenen. Vaak zorgt dit oefenen ervoor dat je doorhebt dat je dit fileparkeren eigenlijk prima onder de knie hebt. Hierdoor ga je met veel meer zelfvertrouwen het examen in.
Maar het tegenovergestelde kan ook.
Tip 7: Rijles vooraf zegt weinig
Stel, de rijles vooraf gaat minder goed dan verwacht, dan betekent dit niet automatisch dat het praktijkexamen ook slecht zal gaan. Ik heb dit zelf ook meegemaakt met het motorexamen voor bijzondere verrichtingen De rijles vooraf ging verschrikkelijk, alles ging mis en ik bakte er ECHT niets van.
Maar ik had besloten dat dit geen invloed zou hebben op het examen zelf. Ik wist wel dat ik die verrichtingen goed kon uitvoeren, dus hier vertrouwde ik op. Ik vertrouwde vooral op mijn automatische piloot. Ik moest het gewoon doen, zonder er bij na te denken.
Dat deed ik en ik heb alle verrichtingen echt perfect uitgevoerd! Dus als jij beslist dat je het kan, dan zie je ook dat het prima kan.
Soms is dat het enige dat je nodig hebt: Als je zelfverzekerd lijkt, dan ben je dat ook.
Tip 8: Wees zelfverzekerd
Een ding is zeker, als je een paniekerig hoopje zenuwen bent tijdens het praktijkexamen, dan haal je het niet. De examinator wil juist zien dat jij met vertrouwen achter het stuur zit en dat jij alles onder controle hebt (of lijkt te hebben).
Dus raak niet in paniek en blijf rationeel en rustig nadenken. Blijf de situatie om je heen in de gaten houden en houd het vertrouwen in jezelf.
Tip 9: Zenuwen? Diep ademhalen
Heb je moeite om er zelfverzekerd uit te zien omdat je kapot gaat van de zenuwen? Je bent zeker niet de eerste of de enige. Het is heel makkelijk om de zenuwen om te zetten naar energie.
Je lichaam reageert hetzelfde wanneer je zenuwachtig bent en wanneer je heel enthousiast bent. Dus haal een paar keer diep adem en zeg tegen jezelf dat je heel veel zin hebt om het praktijkexamen te doen. Dit werkt enorm goed en je krijgt een flinke dosis energie.
Tip 10: Luister naar rijinstructeur
Om de zenuwen nog beter onder controle te houden is hier nog een goede tip voor je. Omdat je gaat afrijden krijg je waarschijnlijk veel tips en goed bedoelde verhalen van vrienden en familie. Neem alles met een korrel zout. Niet alles zal gaan zoals het bij je ouders is gegaan, dat is waarschijnlijk al een hele tijd geleden.
Luister vooral naar jouw rijinstructeur. Hij heeft de actuele feiten en kan je daadwerkelijk door je praktijkexamen helpen.
Tip 11: Maak het niet te groot
Het rijbewijs halen is natuurlijk erg belangrijk, maar je moet niet vergeten dat het niet het einde van de wereld is. Als je slaagt, dan is dat perfect, zo niet dan is er altijd een volgende poging. Als jij je rijbewijs echt wilt, dan ga je die sowieso halen.
Maak het dus niet te groot voor jezelf. Maak het klein, waardoor je (wederom) de spanning verlaagd.
(Zie ook faalangst rijexamen of BNOR examen).
Tip 12: Horrorverhalen
Ook zijn er veel horrorverhalen over mensen die na 150 rijlessen en 7 keer afrijden nog steeds niet waren geslaagd. Dat kan gebeuren, maar dit zijn echt extreme gevallen. Het landelijk gemiddelde ligt op 48,6 rijlessen en 2 keer praktijkexamen om daadwerkelijk te slagen. Sommigen zijn sneller, anderen hebben iets meer tijd nodig.
Als je met minder lessen het examen wilt halen, dan kan dat gemakkelijk…
Tip 13: Check VideoRijles.nl
Op VideoRijles.nl kan je veel informatie vinden dat jou gaat helpen om sneller die roze pas in handen te hebben. Het videopakket praktijk biedt alles wat je nodig hebt om het praktijkexamen te halen en heeft een heel segment alleen al over het examen. Plus wat je absoluut NIET moet doen tijdens het afrijden.
Tip 14: Informeer jezelf
Inhakend op het vorige punt, zorg dat je heel veel informatie krijgt over het praktijkexamen. Dus ga het internet op en ga lezen. De website van CBR is erg goed. Maar vraag ook veel aan je instructeur.
Op deze manier ben je zo goed mogelijk geïnformeerd over wat je kan verwachten en word je niet verrast.
Tip 15: Informeer over examinator
Als je bent geïnformeerd over het praktijkexamen, ben je op 1 factor nog niet volledig voorbereid. En dat is de examinator. Wat voor persoon is het? Rustig, streng, juist heel vrolijk en geruststellend? Je hebt geen idee natuurlijk.
Meestal heeft de rijinstructeur al veel ervaring met de examinator, dus die kan van alles vertellen over de examinator. Zo weet je met wie je te maken hebt tijdens het examen.
Tip 16: Praatje maken of niet?
We gaan door op de examinator. Als je weet met wat voor persoon je te maken hebt, kan je zelf een beslissing maken of je juist veel wilt praten tijdens het examen of dat je juist in alle stilte wilt concentreren. Je kan dit aangeven bij de examinator die er alle begrip voor heeft.
Dus heb je een voorkeur? Gewoon zeggen!
Tip 17: Radio of niet?
Net als tip 16 mag jij beslissen of je de radio aan wilt hebben tijdens het examen. Misschien voel je je beter op je gemak met wat muziek op de achtergrond. Maar misschien word je alleen maar afgeleid door de muziek. Ook dit is volledig jouw keuze, dus gewoon aangeven wat jij wilt.
Tip 18: Gesprek met examinator
Niet zozeer een tip, maar meer een inzicht. Je zit klaar bij CBR om af te rijden. Wat gebeurt er dan? Heel simpel, je wordt de zaal ingeroepen en je krijgt een tafelnummer te horen. Aan deze tafel zit de examinator die jouw examen gaat afnemen. Je maakt eerst een kort praatje met de examinator waarin er kort wordt uitgelegd wat de bedoeling is.
Wanneer dit gesprek klaar is ga je naar buiten naar de auto.
Tip 19: Onder de motorkap
Als je bij de auto bent met de examinator dan stelt hij enkele vragen. 1 of meer vragen zullen gaan over wat onder de motorkap zit. Dus bereid dit goed voor en zorg dat je weet waar de olie dop zit en hoe je de olie moet bijvullen.
Check ook deze blog voor alles onder de motorkap om de vragen van de examinator goed te beantwoorden.
Een andere vraag die je zeker gaat krijgen heet de oogtest. Je wordt gevraagd om tekst op afstand te lezen. Dus een auto dit tientallen meters verder staat, daar moet je het kenteken van oplezen. Hierdoor wordt bepaald of je zicht goed genoeg is.
Tip 20: Wees jezelf
Tijdens het examen moet jij zo kalm en bedachtzaam mogelijk zijn. Zorg dus dat je zoveel mogelijk jezelf bent. Dit kost de minste energie. Dus maak je graag een praatje of ben je heel energiek, ga je gang en wees jezelf!
Tip 21: Laat je niet afleiden
Je moet jezelf zijn, maar laat je ook niet afleiden. Het doel is natuurlijk wel om te slagen voor het examen. Je kan natuurlijk 15 minuten doen over een leuke radiozender zoeken, maar het is niet verstandig. Focus je op de weg en jouw vaardigheden achter het stuur.
Tip 22: Examen hoeft niet perfect
Ondanks sommige verhalen die je misschien hebt gehoord, het is vrijwel onmogelijk om een foutloos examen te rijden. Het hoeft zeker niet perfect om te slagen. De examinator wil eigenlijk maar 1 ding zien en dat is tip 23.
Tip 23: Rij besluitvaardig
De examinator wil zien dat jij met vertrouwen achter het stuur zit en dat het in ieder geval lijkt alsof je weet wat je doet. Geen plotselinge handelingen omdat je schrikt. Nee, alles wat je doet heeft een reden.
Kan jij op dat moment niet een opdracht van de examinator uitvoeren? Geef aan dat het door het verkeer of de situatie niet veilig is om uit te voeren en dat je gaat kijken naar een andere locatie waar dit wel kan. De examinator stelt dit alleen maar op prijs.
Tip 24: Kijkgedrag
Om besluitvaardig te rijden moet je natuurlijk weten wat er om je heen gebeurt. Kijk goed in je spiegels, over de schouders en ver vooruit. Zo kan jij gepast handelen en op tijd actie ondernemen.
Zie jij andere weggebruikers over het hoofd als je een handeling wilt doen? Dat is de snelste manier om een ingreep te krijgen. Bij een ingreep ben je direct gezakt. Dus kijk goed!
Tip 25: Snelheid
Misschien denk je dat de examinator wil dat jij heel rustig en langzaam rijdt? Dat is zeker niet het geval! Je moet je zeker aan de snelheid houden, een paar kilometer harder mag ook, zolang je maar alles onder controle hebt.
Als jij overal 40 kilometer per uur rijdt waar je 50 mag, dan toon je dat je niet kundig genoeg bent om een auto te besturen en zal je zakken.
Tip 26: Inhalen mag!
Snelheid is dus erg belangrijk en zoals we al aangeven is het prima om een paar kilometer per uur harder te rijden als de situatie daarom vraagt. Vaak zijn cursisten bang om in te halen tijdens het examen, maar dat is nergens voor nodig als jij je aan de verkeersregels houdt.
Vraagt de situatie erom dat je moet inhalen? Kijk goed om je heen en pas als je veilig kan halen mag je dat zeker doen.
Tip 27: Rijstrook wisselen
Naast inhalen mag je natuurlijk ook van rijstrook wisselen. Je hoeft natuurlijk niet op de meest linkerrijstrook te blijven rijden. Een beetje pit mag wel. Dus als de situatie het toelaat kan je gewoon van rijstrook wisselen.
Tip 28: Bijzondere verrichtingen
Op het praktijkexamen word je gevraagd om bijzondere verrichtingen uit te voeren, indien je geen tussentijdse toets hebt gehad. Ga je zo’n manoeuvre uitvoeren? Kijk dan goed om je heen of de kust veilig is. Veel cursisten zakken hierop, omdat ze de opdracht direct willen uitvoeren.
Tip 29: Opdracht niet duidelijk?
Tijdens het examen gebeurt er veel en je moet op alles letten. Het kan gebeuren dat de examinator een opdracht geeft maar dat je dit niet helemaal verstaat. Wat doe je dan? Heel simpel, vraag of je het goed hebt gehoord of dat de opdracht herhaald kan worden.
Dit is totaal niet erg en de examinator heeft hier natuurlijk begrip voor. Het is beter voor jou als je de opdracht goed verstaat en uit kan voeren dan wanneer je maar wat doet omdat je de opdracht niet goed hebt verstaan.
Tip 30: Geen gehoor is rechtdoor
Je bent lekker aan het rijden en je examinator heeft al een paar minuten geen opdracht gegeven. Is dit goed of slecht? Geen van beide. De examinator is aan het observeren hoe jij rijdt en hoe jij reageert op de verkeerssituaties.
Wanneer de examinator wilt dat jij iets doet of een afslag neemt, dan hoor je dat vanzelf wel. Tot die tijd geldt: Geen gehoor is rechtdoor.
Tip 31: Examentijd zegt niets
Een veelgestelde vraag is hoe lang een praktijkexamen duurt en of het langer duurt als je slaagt. De examentijd heeft weinig te maken met of je slaagt of niet. In sommige gevallen ben je geslaagd en is dat direct te zien. Dan duurt je examen relatief kort.
Stel, je rijdt bij het examen drie fietsers aan, dan zal je niet slagen en duurt het examen ook erg kort. Een examen duurt net zolang tot de examinator een goed besluit kan nemen. Dus als je al snel terug naar CBR gaat, of als het examen lang duurt, geen paniek. Blijf rustig en blijf goed rijden. Alleen dan kan je slagen.
Tip 32: Luister, maar kijk goed
Dit is echt een instinker die veel examinatoren gebruiken. Ze geven een opdracht die eigenlijk niet kan worden uitgevoerd. Ze vragen bijvoorbeeld om een straat in te gaan waar je niet in mag. Het is dan jouw taak om de examinator hier op te wijzen.
Soortgelijke opdrachten zijn: Inhalen waar het niet mag, rijstrook verwisselen terwijl er een auto rijdt, een doodlopende straat in rijden en nog veel meer. Maar nu jij dit weet, val jij niet in deze val!
Tip 33: Geslaagd, gezakt, of…?
Ben je terug bij het CBR dan krijg je 1 van 3 opties te horen. Dat je bent geslaagd, dat je bent gezakt, of… optie 3. Bij optie 3 krijg je eerst 1 of meerdere vragen. Afhankelijk van jouw antwoord kan je wel of niet slagen.
Om een voorbeeld te geven, ik heb dit zelf meegemaakt met het rijexamen voor het motorrijbewijs. Ik moest eerst uitleggen waarom ik op een bepaalde manier handelde in een verkeerssituatie. Toen ik het goed kon onderbouwen waarom ik op die manier had gehandeld, kreeg ik te horen dat ik was geslaagd.
Wees hier dus ook alert op tijdens het examen. Zorg dat je elke handeling goed kan uitleggen.
En dat waren alle tips voor het praktijkexamen. Hopelijk vond je dit waardevol. Abonneer op het YouTube kanaal als je meer waardevolle informatie wilt over het rijbewijs halen. Bedankt voor het kijken (en lezen) en tot de volgende video!