Iedereen die een rijbewijs haalt, is eerst een beginner. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Wat is een beginnersrijbewijs nu eigenlijk? Ik leg het je uit in deze video en blog.
Deze video gaat over het beginnersrijbewijs en de volgende video over het puntenrijbewijs. We beginnen bij het begin:
Wat is het beginnersrijbewijs?
Haal je je rijbewijs dan ben je een beginnend bestuurder. Als beginnend bestuurder ben je een groter risico op de weg, omdat beginnende bestuurder de grootste kans op ongelukken en overtredingen hebben.
De rijksoverheid heeft het beginnersrijbewijs ingesteld om ongelukken te voorkomen. Ook willen zij voorkomen dat bestuurders 2x dezelfde fout maken.
Hoe werkt het beginnersrijbewijs?
Bij een beginnersrijbewijs kan je strafpunten krijgen als de politie je staande houdt voor een zware verkeersovertreding. De agent moet vaststellen dat jij achter het stuur zat.
Flitsboetes of andere boetes op kenteken tellen dus niet mee. De agent moet jou dus echt zien in de auto.
Wil jij tot €850 besparen op je rijbewijs?
Het Videopakket Praktijk toont ALLES dat jij moet weten voor het praktijk examen. Nu tijdelijk met €347 korting +2 bonussen!
Je kan strafpunten krijgen als je:
- gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer;
- een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht;
- bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur;
- op autosnelwegen meer dan 40 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan.
- Of op andere wegen meer dan 30 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan;
- de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan.
Bij twee strafpunten moet je je rijbewijs inleveren. De politie meldt dit aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Na deze melding volgt een onderzoek naar je rijvaardigheid.
Door dit onderzoek is er kans dat je je rijbewijs definitief kwijt raakt. Het gevolg? Je moet opnieuw rijexamen doen.
Heb je je beginnersrijbewijs voor 1 oktober 2014 gehaald? Dan geldt dat je rijbewijs na 3 strafpunten wordt ingenomen. Een strafpunt wordt altijd schriftelijk aan je medegedeeld.
Sneller slagen!
Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!Hoe lang ben je beginnend bestuurder?
Hoe lang je een beginnersrijbewijs houdt, hangt af van je leeftijd en het type rijbewijs. Maar ook of je eerder een bromfietsrijbewijs (AM) of trekkerrijbewijs (T) hebt gehaald speelt ook mee. Het is lastig over te brengen dus ik heb dit overzichtelijk onder elkaar gezet.
Is het autorijbewijs, ook wel rijbewijs B genoemd, het eerste rijbewijs dat je haalt? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
Heb je bromfietsrijbewijs AM of trekkerrijbewijs T gehaald op 16 of 17 jarige leeftijd én heb je het autorijbewijs B op je 17e gehaald? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder, met ingang de afgiftedatum van rijbewijs B.
Heb je bromfietsrijbewijs AM of trekkerrijbewijs T gehaald op 16 of 17 jarige leeftijd én heb je het autorijbewijs B op je 18e of later gehaald? Dan ben je 7 jaar beginnend bestuurder, met ingang de afgiftedatum van rijbewijs AM of T.
Wat denk jij?
Hopelijk is dit overzichtelijk genoeg voor je. Maar we willen natuurlijk ook weten of dit beginnersrijbewijs nut heeft. Het beginnersrijbewijs blijkt na onderzoek gemende resultaten te boeken.
Ik ben benieuwd naar jouw mening. Denk jij dat het beginnersrijbewijs nut heeft? Laat het weten door een comment en like achter te laten.
Heb je vragen of heb je een idee voor een video? Stuur een bericht en wie weet zie je jouw idee als video.
Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende video en blog!