Wanneer je je praktijkexamen gaat afleggen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het kan namelijk zijn dat je examen niet doorgaat als je bepaalde documenten niet bij je hebt. In dit artikel bespreken we wat je allemaal moet meenemen naar het praktijkexamen, zodat je zonder zorgen kunt afrijden.

1. Geldig identiteitsbewijs

Een van de belangrijkste dingen om mee te nemen naar je praktijkexamen is een geldig identiteitsbewijs. Zonder dit bewijs mag je niet deelnemen aan het examen. Zorg er dus voor dat je ruim van tevoren controleert of je ID-kaart of paspoort nog geldig is en neem deze mee op de dag van het examen.

a. Soorten identiteitsbewijzen

Er zijn verschillende soorten identiteitsbewijzen die je kunt gebruiken voor het praktijkexamen:

  • Een geldig Nederlands paspoort
  • Een geldige Nederlandse identiteitskaart
  • Een geldig Nederlands rijbewijs

b. Wat als je geen geldig identiteitsbewijs hebt?

Als je geen geldig identiteitsbewijs bij je hebt tijdens het praktijkexamen, mag je niet deelnemen aan het examen. Daarnaast ben je de kosten van je examen kwijt. Het is dus cruciaal om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

2. Oproepkaart voor het praktijkexamen

De oproepkaart voor het praktijkexamen is een ander belangrijk document dat je moet meenemen. Deze kaart krijg je van je instructeur voor het examen, en zij zullen deze voor je bewaren. Zorg ervoor dat je de oproepkaart niet vergeet mee te nemen op de dag van het examen.

3. Geldig uitslagformulier theorie-examen

Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Het is belangrijk om het geldige uitslagformulier van je theorie-examen (theoriecertificaat) mee te nemen naar het praktijkexamen. Het theoriecertificaat is digitaal opgeslagen bij het CBR, maar het is altijd goed om een kopie bij je te hebben voor het geval er problemen zijn met de digitale opslag.

a. Geldigheidsduur theoriecertificaat

Je theoriecertificaat is maximaal 18 maanden geldig. Zorg ervoor dat je binnen deze periode je praktijkexamen aflegt, anders moet je het theorie-examen opnieuw doen.

Wil je meer informatie over de geldigheidsduur van je theoriecertificaat? Bekijk de blog door hier te klikken.

 

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

4. Tussentijdse toets uitslagformulier (indien van toepassing)

Als je een tussentijdse toets (TTT) hebt afgelegd en hierbij vrijstellingen hebt behaald, moet je het TTT uitslagformulier meenemen naar het praktijkexamen. Op dit formulier staan de vrijstellingen vermeld die je hebt behaald tijdens de tussentijdse toets.

5. Ingevuld formulier zelfreflectie

Voor het praktijkexamen moet je een zelfreflectie-formulier invullen. Dit formulier is belangrijk voor het eindgesprek na het examen en moet dus ook meegenomen worden. Neem de tijd om dit formulier goed in te vullen, zodat je tijdens het eindgesprek een goed beeld hebt van je eigen prestaties en ontwikkelingen.  

6. Reserveringsbevestiging

Het is verstandig om de reserveringsbevestiging van je praktijkexamen mee te nemen. Dit document bevat belangrijke informatie, zoals het tijdstip en de locatie van het examen. Als er onduidelijkheden zijn over je examen, kan dit document helpen om eventuele problemen op te lossen.  

7. Geschikt motorvoertuig

Het praktijkexamen moet afgelegd worden in een geschikt motorvoertuig. In de meeste gevallen zal dit de lesauto zijn waarin je rijlessen hebt gevolgd. Zorg ervoor dat je voor het examen controleert of de lesauto aan alle vereisten voldoet om te mogen deelnemen aan het examen.  

8. Aanwezigheid rijinstructeur

Het is belangrijk dat je rijinstructeur aanwezig is tijdens het praktijkexamen. Je instructeur kan je ondersteunen en eventuele vragen beantwoorden tijdens het examen. Daarnaast kan je instructeur feedback geven na het examen, zodat je weet waar je eventueel nog aan moet werken.  

9. Aanwezigheid op tijd

Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor het praktijkexamen. Als je te laat bent, mag je niet deelnemen aan het examen en ben je de kosten van het examen kwijt. Plan ruim van tevoren hoe je naar de examenlocatie gaat en houd rekening met eventuele vertragingen in het verkeer.  

10. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je alle documenten en benodigdheden ruim van tevoren op orde hebt en bespreek deze eventueel met je instructeur. Dit voorkomt onnodige verwarring of onzekerheid op de dag van het examen, zodat je je volledig kunt focussen op het afleggen van een succesvol praktijkexamen.

a. Praktijkoefeningen

Om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen, is het belangrijk om voldoende praktijkoefeningen te doen. Denk hierbij aan parkeren, keren en invoegen op de snelweg. Hoe meer je oefent, hoe beter je voorbereid bent op het examen.

b. Mentale voorbereiding

Het praktijkexamen kan erg spannend zijn. Het is daarom belangrijk om ook mentaal goed voorbereid te zijn. Probeer ontspanningsoefeningen te doen, zoals ademhalingsoefeningen of meditatie, om jezelf tot rust te brengen voor het examen. Een goede mentale voorbereiding kan het verschil maken tussen slagen en zakken.  

Nu je weet wat je allemaal moet meenemen naar het praktijkexamen, ben je goed voorbereid om een succesvol examen af te leggen. Veel succes!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!