Het CBR theorie-examen voor je autorijbewijs bevat doorgaans een aantal vragen die betrekking hebben op kruispunten. Daarom is het van belang dat je tijdens het studeren voldoende focus legt op de theorie rondom een gelijkwaardig en een ongelijkwaardig kruispunt.
In deze blog krijg je meer uitleg over de verkeersregels die gelden bij ongelijkwaardige kruispunten. Hierbij worden zowel de voorrangsregels, verkeersborden als ook de belangrijke uitzonderingen uitgelegd.
Wat is een ongelijkwaardig kruispunt?
Het verkeer kent gelijkwaardige en ongelijkwaardige kruispunten. Het verschil tussen deze twee kun je normaal gesproken vrij eenvoudig herkennen. Een ongelijkwaardig kruispunt is namelijk een kruispunt waarbij de voorrang is geregeld door verkeersborden, verkeerstekens, wegmarkeringen en/of stoplichten.
Een gelijkwaardige kruising is daarentegen helemaal vrij van bovenstaande elementen. Daarom geldt op een gelijkwaardig kruispunt in vrijwel elk geval de hoofdregel van de voorrang, namelijk rechts gaat voor.
Bij een ongelijkwaardig kruispunt gelden natuurlijk ook bepaalde voorrangsregels. In vergelijking met de hoofdregel zijn deze voorrangsregels iets complexer en staan daarom hieronder nog even apart uitgelegd.
Welke voorrangsregels horen erbij?
In het verkeer kan het soms nog behoorlijk lastig zijn om elke keer op het juiste moment voorrang te verlenen. Als beginnend bestuurder wil je daarom de voorrangsregels die gelden voor een ongelijkwaardig kruispunt goed bestuderen.
Als bestuurder verleen je op een ongelijkwaardig kruispunt voorrang aan alle bestuurders op een voorrangsweg. Dit betekent dat één van de twee kruisende wegen altijd voorrang heeft. De weg die voorrang heeft hoeft overigens geen rechte weg te zijn, deze kan in sommige gevallen namelijk ook gewoon afbuigen.
Verder is het belangrijk dat bestuurders die het ongelijkwaardig kruispunt op een onverharde weg naderen, voorrang verlenen aan bestuurders die zich op de verharde weg bevinden. Dit geldt trouwens ook voor gelijkwaardige kruispunten.
Welke borden horen bij ongelijkwaardige kruispunten?
Op een ongelijkwaardig kruispunt is de voorrang door een aantal specifieke verkeersborden geregeld. Aangezien op deze kruispunten altijd één van de twee wegen voorrang heeft, wordt dit vaak door middel van een driehoekig verkeersbord met een voorrangskruispunt aangegeven, zoals verkeersbord B3 hieronder.
Ook haaientanden en stopborden regelen de voorrang op ongelijkwaardige kruispunten. Hierbij geldt de regel dat je voorrang verleent aan bestuurders op de kruisende weg. Dit betekent dat je bestuurders van zowel links als rechts voorrang moet verlenen. Voetgangers op de kruisende weg hoef je trouwens geen voorrang te verlenen.
Daarnaast geldt dat wanneer jij de korte bocht naar rechts wilt afslaan, terwijl de bestuurder aan de overkant van het kruispunt de lange bocht naar links wilt maken. Dan verleent de lange bocht altijd voorrang van de korte bocht.
Op ongelijkwaardige kruispunten met een afbuigende voorrangsweg wordt meestal een vierkant onderbord gebruikt om de voorrang te regelen. Dit betekent op veel kruisingen dat een verharde weg zich kruist met een onverharde weg. Als bestuurder op de verharde weg krijg je hier dus voorrang van de bestuurders op de onverharde weg.
Wat zijn belangrijke uitzonderingen?
In het verkeer herken je ongelijkwaardige kruispunten op het moment dat je ziet dat de voorrang is geregeld. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van allerlei factoren waaronder verkeersborden, stoplichten, haaientanden en andere wegmarkeringen.
Ondanks dat een tram op en gelijkwaardig kruispunt altijd voorrang heeft op andere bestuurders. Geldt op een ongelijkwaardig kruispunt dat bestuurders bij een voorrangsbord of een groen stoplicht ook gewoon voorrang hebben op de tram.
Deze belangrijke uitzondering geldt ook bij het doorsnijden van een militaire colonne of een uitvaartstoet. Bestuurders met voorrang mogen namelijk op een ongelijkwaardig kruispunt gewoon een militaire colonne of uitvaartstoet doorsnijden. Terwijl dit bij een gelijkwaardig kruispunt niet mag.
Afsluitend is het van belang om altijd voorrang te verlenen aan blinde mensen met een witte stok die één of meer rode ringen heeft. Dit geldt ook voor personen die zich moeilijk voortbewegen.
Tot €950 besparen op je rijbewijs?
Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.
Enkele voorbeelden
Hieronder vind je nog enkele voorbeelden van ongelijkwaardige kruisingen en veelvoorkomende situaties in het verkeer.
In bovenstaande afbeelding zie je een verkeerssituatie van een ongelijkwaardig kruispunt. De voorrang is geregeld door een verkeersbord en door markeringen op de weg. De auto moet voorrang geven aan het verkeer op de kruisende weg en de motorrijder geeft voorrang aan de vrachtwagen, omdat deze van rechts komt.
De volgorde van voorrang is:
– Als eerste mag de vrachtwagen;
– Als tweede mag de motor;
– Als laatste mag de blauwe auto.
Hieronder nog een voorbeeld van een ongelijkwaardig kruispunt:
In bovenstaande afbeelding zie je weer een verkeerssituatie van een ongelijkwaardig kruispunt. Ook hier is de voorrang geregeld door een verkeersbord en door markeringen op de weg.
De tram moet voorrang geven aan het verkeer op de kruisende weg en de motorrijder geeft voorrang aan de scooter, omdat de scooter rechtdoor gaat op dezelfde weg.
De volgorde van voorrang is:
– Als eerste mag de scooter;
– Als tweede mag de motor;
– Als laatste mag de tram.
Meer weten over gelijkwaardige kruispunten?
Naast de verkeersregels die gelden op het ongelijkwaardig kruispunt, wil je waarschijnlijk ook de regels weten voor het gelijkwaardige kruispunt. In dit recente blogartikel vind je hier uitgebreid informatie over!