Het behalen van je rijbewijs D kan een spannende nieuwe stap zijn in je rijcarrière. Of je nu een professionele chauffeur wilt worden of gewoon wilt genieten van de vrijheid om met een bus te rijden, het D-rijbewijs is de sleutel. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het behalen van je rijbewijs D, van de voorwaarden tot de kosten.

Wat is het D-rijbewijs?

Het rijbewijs D is een rijbewijs categorie dat je toestaat om een motorvoertuig te besturen dat is ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen, exclusief de bestuurder. Dit betekent dat je met dit rijbewijs bussen en touringcars kunt besturen.

Let op! Met een rijbewijs D mag je géén beroepsmatig vervoer verrichten. Daarvoor moet je een rijbewijs D met code 95 halen.

Verkeersborden met uitleg

Verkeersbordenoverzicht

Voorkom dat je zakt voor het theorie-examen. Je ontvangt een overzicht van alle verkeersborden die je moet weten voor het theorie-examen. In dit overzicht zie je alle borden staan met handige uitleg.

De voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs D

Voordat je een D-rijbewijs kunt aanvragen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hier zijn ze:

  • Minimumleeftijd

Voor het aanvragen van het D rijbewijs zonder code 95 moet je minimaal 24 jaar zijn. Je moet minimaal 18 jaar zijn om het D-rijbewijs met code 95 aan te vragen.

  • Rijbewijs B

Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B.

  • Gezondheidsverklaring

Voordat je je praktijkexamen kunt reserveren, moet je medisch zijn goedgekeurd. Je moet hiervoor een Gezondheidsverklaring indienen en je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst.

De examens voor het behalen van je rijbewijs D

Als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kun je beginnen met het proces van het behalen van je autobusrijbewijs. Dit omvat het afleggen van een aantal examens.

1. Examen rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-D (RVM1-D)

Je mag pas het praktijkexamen voor D-rijbewijs doen, zodra je het theorie-examen RVM1-D hebt gehaald.

2. Examen Bus D praktijk (D)

Je slaagt voor dit examen als je laat zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden, en dat je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Er zijn verschillende opleiders waarbij je een opleiding voor het D-rijbewijs kunt volgen. Een goede rijschool kan je helpen met zowel de theorie als de praktijk van het rijden met een bus.

rijbewijs d, autobus rijbewijs

De geldigheid van je rijbewijs D

Het rijbewijs D is maximaal 5 jaar geldig. Om je D-rijbewijs te vernieuwen, moet je onder andere een Gezondheidsverklaring indienen.

Voor meer informatie over het aanvragen van je rijbewijs kun je terecht bij je gemeente. Sommige gemeenten bieden een proef aan waarbij je een rijbewijs digitaal kunt aanvragen als je er een rijbewijscategorie bij krijgt.

De kosten van het behalen van je rijbewijs D

De kosten voor het behalen van je rijbewijs D kunnen variëren, afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt en de rijschool die je kiest. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de €1500 en €2500. Dit is inclusief de kosten voor de theorie- en praktijkexamens, de Gezondheidsverklaring en het aanvragen van het rijbewijs bij de gemeente.

Conclusie

Het behalen van je autobusrijbewijs is een proces dat enige tijd en toewijding vereist, maar de beloning is de vrijheid om met een bus te kunnen rijden. Of je nu een carrière in het personenvervoer nastreeft of gewoon wilt genieten van de vrijheid van het rijden met een bus, het D-rijbewijs is de sleutel. Hopelijk heeft deze gids je geholpen om een beter inzicht te krijgen in wat er nodig is om je rijbewijs D te halen. Veel succes op de weg!

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal, onze blogs en volg ons op social media. Tot de volgende blog! 

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!