Het autopraktijk-examen

Na vele uren rijles, na het zwoegen voor het theorie-examen is het eindelijk tijd om het autopraktijk-examen af te leggen. De instructeur kan een goede inschatting maken wanneer jij klaar bent om het praktijk-examen af te leggen. Mocht je zelf hieraan twijfelen, dan kan je dit aangeven. Enkele weken van tevoren wordt het examen aangevraagd bij het CBR door jouw rijschool. Het examen kan je dus niet zelf aanvragen bij het CBR. Het praktijk-examen kost €102, plus extra kosten die jouw rijschool rekent voor administratie, gebruik van auto en instructeur.

Voorafgaand aan het examen krijg je bij de vrijwel alle rijscholen eerst nog een uur rijles. Zo ben je opgewarmd en klaar om het examen in te gaan. Ook kan je nog laatste tips krijgen van de instructeur en uitleg over wat je kan verwachten tijdens het praktijk-examen.

Bij het CBR aangekomen met jouw rij-instructeur wordt je om de afgesproken tijd opgeroepen en maak je kennis met de examinator die bepaalt of je slaagt of zakt. Het is gebruikelijk om eerst een paar minuten te praten over wat je kan verwachten tijdens het examen. De examinator zal ook wat vragen stellen aan jou, over jouw rijstijl, hoe vaak jij al het autopraktijk-examen hebt gedaan, etc.

Na dit gesprek ga je naar buiten en naar de lesauto. Bij de auto worden enkele vragen gesteld over onderdelen van de auto, onderdelen onder de motorkap en of je een verkeersbord in de verte kan lezen. Dit laatste is een oogtest, om te checken of jouw ogen goed genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen.

Het praktijk-examen duurt ergens tussen 20 minuten en 60 minuten, maar dit is geen indicatie van hoe goed jij rijdt. Het kan zijn dat je geweldig rijdt en na 55 minuten pas weer terugkeert bij het CBR, maar het kan ook zijn dat je al na 25 minuten terugkeert en slaagt. Schiet dus niet in de stress als de examinator na 15 minuten zegt dat je weer terug kan keren naar het CBR. Het zou zonde zijn als je juist dan een fout maakt waardoor je zakt. Blijf dus rustig en geconcentreerd.

Eenmaal terug bij het CBR krijg je direct van de examinator te horen of je bent geslaagd of gezakt. Het slagen en zakken wordt altijd onderbouwd door observaties van de examinator tijdens het examen. Het kan ook zijn dat je slaagt, maar dat je ook verbeterpunten mee krijgt.