Autopraktijk-examen

Het autopraktijk-examen

Na vele uren rijles, na het zwoegen voor het theorie-examen is het eindelijk tijd om het autopraktijk-examen af te leggen. De instructeur kan een goede inschatting maken wanneer jij klaar bent om het praktijk-examen af te leggen. Mocht je zelf hieraan twijfelen, dan kan je dit aangeven. Enkele weken van tevoren wordt het examen aangevraagd bij het CBR door jouw rijschool. Het examen kan je dus niet zelf aanvragen bij het CBR. Het praktijk-examen kost €102, plus extra kosten die jouw rijschool rekent voor administratie, gebruik van auto en instructeur.

Voorafgaand aan het examen krijg je bij de vrijwel alle rijscholen eerst nog een uur rijles. Zo ben je opgewarmd en klaar om het examen in te gaan. Ook kan je nog laatste tips krijgen van de instructeur en uitleg over wat je kan verwachten tijdens het praktijk-examen.

Bij het CBR aangekomen met jouw rij-instructeur wordt je om de afgesproken tijd opgeroepen en maak je kennis met de examinator die bepaalt of je slaagt of zakt. Het is gebruikelijk om eerst een paar minuten te praten over wat je kan verwachten tijdens het examen. De examinator zal ook wat vragen stellen aan jou, over jouw rijstijl, hoe vaak jij al het autopraktijk-examen hebt gedaan, etc.

Na dit gesprek ga je naar buiten en naar de lesauto. Bij de auto worden enkele vragen gesteld over onderdelen van de auto, onderdelen onder de motorkap en of je een verkeersbord in de verte kan lezen. Dit laatste is een oogtest, om te checken of jouw ogen goed genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen.

Het praktijk-examen duurt ergens tussen 20 minuten en 60 minuten, maar dit is geen indicatie van hoe goed jij rijdt. Het kan zijn dat je geweldig rijdt en na 55 minuten pas weer terugkeert bij het CBR, maar het kan ook zijn dat je al na 25 minuten terugkeert en slaagt. Schiet dus niet in de stress als de examinator na 15 minuten zegt dat je weer terug kan keren naar het CBR. Het zou zonde zijn als je juist dan een fout maakt waardoor je zakt. Blijf dus rustig en geconcentreerd.

Eenmaal terug bij het CBR krijg je direct van de examinator te horen of je bent geslaagd of gezakt. Het slagen en zakken wordt altijd onderbouwd door observaties van de examinator tijdens het examen. Het kan ook zijn dat je slaagt, maar dat je ook verbeterpunten mee krijgt.

Autotheorie-examen

Het autotheorie-examen – wat moet je weten?

Heb je een rijschool met een lessenpakket die bij je past en ben je begonnen met lessen? Dan is het handig om zo snel mogelijk te beginnen met leren voor het autotheorie-examen. Hoe sneller je weet wat de regels van de weg zijn, des te sneller ben je klaar voor het auto praktijk examen. Maar eerst moet je het theorie-examen halen.

Misschien heb je wel de horrorverhalen gehoord over mensen die pas na tien keer proberen het theorie-examen hebben gehaald, maar dit is in de realiteit gelukkig anders. In het artikel hierboven bespreek ik de kosten van het rijbewijs en hoeveel pogingen gemiddeld nodig zijn om het theorie-examen te halen. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 2,4 pogingen. Het is heel goed mogelijk om in één keer het theorie-examen te halen, dus wees niet bang.

Voorbereiden op het examen kan op verschillende manieren. De oude vertrouwde manier is natuurlijk het autotheorie-boek en oefenexamen-boek aanschaffen. Zo kan je op eigen tempo de auto theorie leren en oefenen met vragen zoals die kunnen voorkomen op het daadwerkelijke theorie-examen. De oefenexamens voor de autotheorie zijn niet alleen in boeken te krijgen. Op internet zijn verschillende aanbieders van online theorie-examens. De kwaliteit en relevantie van de oefenexamens kan verschillen, dus kijk goed of het oefenexamen aan de eisen voldoet.

Een andere manier om de theorie te leren is om een autotheorie cursus te volgen. Dit is meestal een dagdeel waarin je even in de schoolbanken plaatsneemt. Je wordt klaargestoomd voor het examen en krijgt door de instructeur grondige uitleg en ezelsbruggetjes, waardoor je de informatie veel beter onthoudt. Zo’n autotheorie cursus is echt een aanrader en werkt het beste als toevoeging op het leren uit een theorieboek.

Als je alle cursussen en proefexamens heb gehad is het eindelijk tijd om het theorie-examen af te leggen bij CBR. Een examen inplannen kan via Mijn CBR, waarbij je kan inloggen met DigiD. De kosten van een regulier autotheorie-examen zijn €31,50, maar je kan kiezen voor extra tijd tegen €10,30 extra.

LET OP! Wanneer je bij jouw rijschool of via een niet-CBR-website gaat boeken kunnen hoge servicekosten worden gerekend. Ik raad aan om altijd zelf jouw examen in te plannen, dan weet je precies wat de kosten zijn en worden niet onnodig hoge kosten berekend.

Wil je meer weten over het afleggen van het autotheorie-examen bij CBR? Bekijk de video van CBR.