Rijangst

Rijangst – Tijdens het rijden extreme angst

De eerste keer achter het stuur is natuurlijk erg spannend. Alles is nieuw voor je, je moet op veel tegelijk letten en het schakelen moet je nog onder de knie krijgen. Het is natuurlijk om gezonde spanning te voelen. Maar het kan gebeuren dat je veel rijangst hebt tijdens het lessen. Misschien zelfs zoveel angst dat je twijfelt of je ooit je rijbewijs gaat halen.

Eigenlijk iedereen kan het rijbewijs halen, maar bij sommigen kost het iets meer inspanning en oefening. Als je veel angst heb tijdens de rijlessen is dat iets waar aan gewerkt moet worden tijdens de lessen. Gelukkig mag je tijdens de rijlessen fouten maken. Daar zijn de rijlessen natuurlijk voor! De instructeur is verantwoordelijk zodat jij je gang kan gaan en kan oefenen. Je schijnt zelfs meer te leren van fouten dan wanneer alles goed gaat. Dus ga je gang!

Mocht je na vele rijlessen nog steeds dat angstgevoel hebben, kan je gaan kijken naar andere rijscholen. Het is mogelijk dat je bij een andere instructeur meer op je gemak bent, waardoor je beter rijdt. Sommige rijscholen zijn gespecialiseerd in faalangst, dus alles komt helemaal goed. Geen reden om je rijbewijs niet te halen. Belangrijk is het bespreekbaar maken van jouw situatie en gevoel. Wanneer je niets tegen je instructeur zegt kan hij/zij hier geen rekening mee houden.

Een tip om te ontspannen voor rijles of het praktijkexamen: eet een banaan! Het is bewezen dat je door het eten van een banaan je spieren kunnen ontspannen. Hierdoor ben je rustiger en kan je beter concentreren tijdens het rijden.

Rijbewijs aanvragen

Rijbewijs aanvragen en ophalen

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je praktijk-examen en je hebt je rijbewijs gehaald. Maar dat betekent niet dat je het rijbewijs al in handen hebt. Hoe zorg je dat je wel het roze pasje krijgt?

Zodra je bent geslaagd voor het praktijk-examen wordt dit opgenomen in het Centraal Rijbewijzenregister. De eerste werkdag nadat je bent geslaagd zal dit verwerkt zijn. Dit is ook de eerste dag dat je het rijbewijs kan aanvragen bij de gemeente.

Dus stel, je slaagt voor het praktijk-examen op dinsdag, dan kan je vanaf woensdag naar de gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Slaag je voor het praktijk-examen op een vrijdag, dan kan je de volgende maandag pas jouw rijbewijs aanvragen.

Maak een afspraak bij jouw gemeente. Wat moet je meenemen?

  • Een recente kleurenpasfoto. De pasfoto moet voldoen aan strenge eisen, dus ga naar een erkende fotograaf. Meestal staat bij de gemeentes een pasfotohokje waar je een pasfoto kan halen. Dit is echter niet bij alle gemeentes.
  • Medische keuring. De keuring toont dat je lichamelijk en mentaal geschikt bent om een voertuig te besturen.
  • Een legitimatiebewijs. Vergeet dit niet! Zonder een geldig legitimatiebewijs kan je geen rijbewijs aanvragen.

De gemiddelde kosten voor het aanvragen (of verlengen) van het rijbewijs zijn €38,90. Binnen 3-5 werkdagen is het rijbewijs op te halen. Het kan zeker sneller, maar dan betaal je extra kosten, soms wel het dubbele van wat het rijbewijs normaal kost.

Veel succes met het halen van het autorijbewijs en ik wens je veel gelukkige kilometers toe!

Rijlespakketten

Rijlespakketten – Welke rijlespakketten zijn er?

Als je al wat onderzoek hebt gedaan naar rijlessen en het autorijbewijs, dan kom je erachter dat er veel soorten pakketten worden aangeboden. In Nederland zijn natuurlijk heel veel rijscholen met elk hun eigen manieren, dus we gaan de opties voor rijlespakketten behandelen.

Voordat je gaat lessen moet je jezelf afvragen wat je nodig zal hebben. Wil je de vrijheid van losse rijlessen of wil je juist gebruik maken van bulkkorting? Misschien moet je binnen twee weken het rijbewijs hebben? Dan kan je beter een spoedcursus doen. Daarover vertel ik straks meer.

Weet je niet wat je nodig hebt? Geen probleem natuurlijk. Gelukkig worden daar veel mogelijkheden voor geboden. Vrijwel alle rijscholen bieden proeflessen aan, zodat je kan uittesten hoe snel je leert of hoe vaardig je al bent. De proeflessen kunnen bijvoorbeeld één of twee uur lang zijn. Het kan ook dat je eerst een simulator ingaat om te oefenen. Sommige rijscholen bieden een dag op een parcours aan, waardoor je een dag lang kan meemaken hoe het is om achter het stuur te zitten en auto te rijden, zonder je zorgen te maken over andere weggebruikers.

De instructeurs geven aan het einde van de proefles een advies over wat voor soort pakket je nodig hebt of over hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben.

Tips bij het kiezen van een pakket:

  • Let goed op de lengte van de rijlessen. Sommige rijscholen hanteren een rijles van 45 minuten, andere rijscholen verzorgen een rijles van 90 minuten.
  • Zit bij een pakket ook een praktijkexamen of tussentijdse toets? Dat kan zeker, maar is niet vanzelfsprekend.
  • Het kan voorkomen dat ze je willen overhalen om een pakket met meer rijlessen te nemen. Je moet zelf blijven opletten. Als je ervoor kiest om een pakket rijlessen te nemen, let er dan op dat je geld terug krijgt voor elke rijles die je niet neemt. Dit kan veel geld besparen.

Stel, je koopt een pakket voor 40 rijlessen, maar je hebt maar 25 lessen nodig. Dan zou het erg zonde zijn om die extra lessen te betalen als je ze niet nodig hebt.