Het autotheorie-examen – wat moet je weten?

Heb je een rijschool met een lessenpakket die bij je past en ben je begonnen met lessen? Dan is het handig om zo snel mogelijk te beginnen met leren voor het autotheorie-examen. Hoe sneller je weet wat de regels van de weg zijn, des te sneller ben je klaar voor het auto praktijk examen. Maar eerst moet je het theorie-examen halen.

Misschien heb je wel de horrorverhalen gehoord over mensen die pas na tien keer proberen het theorie-examen hebben gehaald, maar dit is in de realiteit gelukkig anders. In het artikel hierboven bespreek ik de kosten van het rijbewijs en hoeveel pogingen gemiddeld nodig zijn om het theorie-examen te halen. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 2,4 pogingen. Het is heel goed mogelijk om in één keer het theorie-examen te halen, dus wees niet bang.

Voorbereiden op het examen kan op verschillende manieren. De oude vertrouwde manier is natuurlijk het autotheorie-boek en oefenexamen-boek aanschaffen. Zo kan je op eigen tempo de auto theorie leren en oefenen met vragen zoals die kunnen voorkomen op het daadwerkelijke theorie-examen. De oefenexamens voor de autotheorie zijn niet alleen in boeken te krijgen. Op internet zijn verschillende aanbieders van online theorie-examens. De kwaliteit en relevantie van de oefenexamens kan verschillen, dus kijk goed of het oefenexamen aan de eisen voldoet.

Een andere manier om de theorie te leren is om een autotheorie cursus te volgen. Dit is meestal een dagdeel waarin je even in de schoolbanken plaatsneemt. Je wordt klaargestoomd voor het examen en krijgt door de instructeur grondige uitleg en ezelsbruggetjes, waardoor je de informatie veel beter onthoudt. Zo’n autotheorie cursus is echt een aanrader en werkt het beste als toevoeging op het leren uit een theorieboek.

Als je alle cursussen en proefexamens heb gehad is het eindelijk tijd om het theorie-examen af te leggen bij CBR. Een examen inplannen kan via Mijn CBR, waarbij je kan inloggen met DigiD. De kosten van een regulier autotheorie-examen zijn €31,50, maar je kan kiezen voor extra tijd tegen €10,30 extra.

LET OP! Wanneer je bij jouw rijschool of via een niet-CBR-website gaat boeken kunnen hoge servicekosten worden gerekend. Ik raad aan om altijd zelf jouw examen in te plannen, dan weet je precies wat de kosten zijn en worden niet onnodig hoge kosten berekend.

Wil je meer weten over het afleggen van het autotheorie-examen bij CBR? Bekijk de video van CBR.