Het behalen van je rijbewijs B is een belangrijke mijlpaal in het leven. Het opent nieuwe deuren en biedt een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Maar wat betekent het precies om een autorijbewijs te hebben? Wat mag je ermee doen en wat zijn de beperkingen? In deze uitgebreide gids geven we je alle informatie die je nodig hebt over het rijbewijs B.
Wat is rijbewijs B?
Rijbewijs B is een categorie rijbewijs die in Nederland en vele andere Europese landen wordt gebruikt. Het stelt mensen in staat om bepaalde soorten voertuigen te besturen.
Soorten voertuigen
Het rijbewijs B is in de eerste plaats bedoeld om personenauto’s te besturen. Maar naast personenauto’s mag je ook lichte bestelwagens, quads en brommobielen besturen. Het belangrijkste hierbij is het totale gewicht van het voertuig, dat niet meer dan 3500 kg mag bedragen.
Aantal passagiers
Met een standaard autorijbewijs mag je een voertuig besturen dat maximaal 8 passagiers kan vervoeren, exclusief de bestuurder. Dit betekent dat je in totaal 9 personen in het voertuig mag hebben, inclusief jezelf.
Tot €950 besparen op je rijbewijs?
Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.
Hoe krijg je een rijbewijs B?
Het proces om een autorijbewijs te behalen, omvat het succesvol afronden van zowel een theorie- als een praktijkexamen. Ook moet je hiervoor rijlessen nemen om het praktijkexamen te halen.
2toDrive biedt jongeren vanaf 16,5 jaar de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach autorijlessen te volgen. Vanaf je 17e verjaardag kun je het praktijkexamen afleggen. Als je slaagt, mag je tot je 18e verjaardag autorijden onder begeleiding van een coach. Zodra je 18 jaar oud bent, mag je zelfstandig de weg op.
Theorie-examen
Het theorie-examen test je kennis van de verkeersregels en -veiligheid. Je moet vragen beantwoorden over verschillende verkeerssituaties en laten zien dat je de regels begrijpt en kunt toepassen.
Praktijkexamen
Het praktijkexamen test je rijvaardigheid. Je moet laten zien dat je veilig en zelfverzekerd kunt rijden, en dat je in staat bent om goede beslissingen te nemen in het verkeer.
Wat mag je rijden met rijbewijs B?
Hoewel het autorijbewijs in de eerste plaats bedoeld is voor het besturen van personenauto’s, zijn er ook andere voertuigen die je mag besturen met dit rijbewijs.
Bestelwagens en quads
Je mag lichte bestelwagens en quads besturen, mits het totale gewicht van het voertuig niet meer dan 3500 kg bedraagt.
Brommobielen
Een brommobiel is een klein voertuig dat lijkt op een auto, maar een lagere maximumsnelheid heeft. Je mag een brommobiel besturen met rijbewijs B.
Aanhangwagens
Je mag ook een aanhangwagen trekken met een gewicht tot 750 kg. Als de aanhangwagen zwaarder is, heb je een ander rijbewijs nodig, zoals rijbewijs BE.
Wat mag je niet rijden met rijbewijs B?
Hoewel rijbewijs B je toestaat om een breed scala aan voertuigen te besturen, zijn er ook bepaalde voertuigen die je niet mag besturen.
Zware voertuigen
Je mag geen voertuigen besturen die zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor deze voertuigen heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C of rijbewijs C1) nodig.
Motoren
Je mag geen motorfietsen besturen met een rijbewijs B. Hiervoor heb je een rijbewijs A nodig.
Bussen
Je mag geen voertuigen besturen die bedoeld zijn voor het vervoer van meer dan 8 passagiers. Voor het besturen van bussen heb je een rijbewijs D nodig.
Rijden met een rijbewijs B in het buitenland
Het rijbewijs B wordt erkend in alle landen van de Europese Unie en in veel andere landen over de hele wereld. Dit betekent dat je je rijbewijs B kunt gebruiken om in deze landen te rijden.
Wel heb je voor de meeste landen buiten de Europese Unie een internationaal rijbewijs nodig. Dat is een document die je kan aanvragen als je al het rijbewijs B hebt, zodat je ook internationaal in auto’s mag rijden.
Veelgestelde vragen over rijbewijs B
Nu we de basis hebben behandeld, volgen hier antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het B-rijbewijs.
Mag ik een scooter rijden met rijbewijs B?
Ja, met het behalen van rijbewijs B ontvang je ook rijbewijs AM en mag je ook een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel rijden.
Mag ik een bestelauto rijden met rijbewijs B?
Ja, je mag met je rijbewijs B een bestelauto rijden.
Mag ik een aanhanger rijden met rijbewijs B?
Ja, je mag een aanhanger rijden met je rijbewijs B. Dit mag alleen als het gewicht van de aanhanger of oplegger minder is dan 750 kg en het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet meer is dan 3.500 kg.
Conclusie
Het rijbewijs B is een van de meest voorkomende en veelzijdige rijbewijzen. Het stelt mensen in staat om een breed scala aan voertuigen te besturen, van personenauto’s tot lichte bestelwagens en brommobielen. Het is echter ook belangrijk om de beperkingen en regels van het rijbewijs B te kennen, om ervoor te zorgen dat je altijd veilig en legaal rijdt.